İşte ben Insıde Forward rolüyle alakasız bir rol olduğunu düşünüyorum bunun. IF dediğin gibi içeri koşar. Ama burada yapılan bu değil. Dediğim gibi çok varyasyon var.
Bak burada güzel değinmiş adam
https://twitter.com/undefined1903/status/1166526531084193792
Ben FM'de bu sene Q7'yi Lensi falan direkt yolladıktan sonra hiç kanat almayıp direkt Baklava Emery sistemiyle oynadım. İleride Munir -Eggstein, Arkada Ljajic, Onun arkasında Kagawa-Oğuzhan, onların arkasında Medel, Sol bekte Alberto Moreno şeklinde. Uzun yıllar bu sistemle oynadım. Kanat beklerin etkili olduğu sürece diğer hücumcular ceza sahasını daha rahat tehdit edip rakip savunmayı bozguna uğratıyorlar.
İnceledim taktiği Emery epey geniş repertuarlı bir adam. Seneler önce Tactical Theorems'lerden birinde görmüştüm, deli gibi aradım bulamadım. Brezilyanın uzun dönem kullandığı ama aslında daha da eski bir taktik, sihirli kare. - Bu arada taktiği araştırırken profil resmi Socrates olup teknik konulara meraklı olan arkadaş geldi aklıma, o artık eskisi kadar girmiyor sanırım, keyifli detaylar verirdi.
Saldırılar Ofansif orta sahalardan herhangi birinin topla forvetlerin arasına doğru koşu atması, topsuz orta sahanın bu oluşan 3lünün yakın tarafına doğru açılarak set yapması üzerinden yürüyor. Yani Mhkitaryan da topu alıp gittiğinde İwobi sol tarafa doğru kendini açarak setin 4. elamanını oluşturacak anladığım kadarıyla.
Emery taktiği mi deneyeceğiz acaba dediğinde bu taktikten bahsettiğini düşünmemiştim bize pek uygun değil tabi

. Oyunda denemedim, gerçekte gafil avlamaya yönelik bir taktik olarak gözüküyor lakin iyi pas yapan, aynı zamanda top sürebilen oyuncu ihtiyacı biraz yüksek ve maceracı bir yapıda geldi bana. İlerideki 4 oyuncudan minimum 3'ünün pas oyununda aksamayacak zeki, yetenekli oyunculardan kurulması gerekli, gerideki ikiliden biri de keza topla biraz becerikli olsa iyi olur. Taktiğin dezavantajı bence bek oyuncularına ekstra yük bindirmesi ki, defansta benim pek tercih ettiğim bir şey değil. Bek oyuncuları zaten günümüz futbolunda da, FM'de de en çok yorulanlar arasında.
Teoride süper gibi gözükse de ofansif pozisyona girilen durumlar hariç formasyonun oyun içindeki genel dağılımı geometrik, matematiksel açıdan bana göre optimum değil. Ayrıca kanat demek istemesem de ön-kenarlarda oyuncu görmediğim zaman bir seyirci olarak rahatsız oluyorum. Ama dediğim gibi bu benim kişisel görüşüm ve bir taktik uzmanı değilim. Uygun oyuncular kullanılırsa bir çok taktiğin işleyeceğini düşünen biriyim keza sende de öyle olmuş.
2016 yılına kadar taktiklerimi hep kendim hazırlardım lakin dünyayı yeniden keşfettiğim söylenemez. Özellikle 2012 ve öncesinde defans çizgisi, tempo, yaratıcılık gibi özelliklerin çubukla ayarlandığı dönemlerde uzun süre bildiğimiz 4-2-3-1 wide (2014 & 2015 narrow) ve 4-5-1 asimetrik oynadım . Bunların haricinde FM Live'da 4-1-2-1 Milan Diamond kullandığım bir dönem vardı. Rakip takım yıldızlarının üstüne oynar sakatlayarak moralman çökerttikten sonra asimetriğe dönüp finish him çekerdim. Benden güçlü olmayan takımlara da asimetrik başlar 2 gol attıktan sonra işi eziyete döndürürdüm

. O zaman tabi çok gülüyordum ama gerçekte haz ettiğim bir şey değil. Her şeyi geçtim dizilimin görüntüsü dahi hoşuma gitmiyor ve modern futbolda artık yeri yok.
2016-17'den beri ağırlıklı olarak görselini paylaştığım şekilde 4-1-2-3 dm wide oynuyorum, chicken wings diye bir ortamdan aldığım taktikten baya faydalandım ama epey bir şeyi de değiştirdim. Bekleri Complete olarak kullanıyorum, takım komutlarından da kaldırdığım 1-2 özellik oldu. Oyunculara göre rolleri değiştirmeyi severim, hatta üşenmem oyuncu değişikliklerinde de ayarlarım genelde. Hoşuma giden oyun tarzı, formasyonlar belli olduğu için çok araştırmıyorum, eskiden daha meraklıydım.
Her zaman yeniliklere açık olunması taraftarıyım. Küçük veya dezavantaj gibi gözüken şeyler biraz sihirli dokunuşla büyük avantajlara dönüşebilir. Neyin iyi, doğru olduğu kadar kendi iyi ve doğrularımıza da bakmamız gerektiğine inanıyorum. Çok komplike üst düzey bir sistem ne kadar dahice olsa da orta seviye bir takımda çalışmayabilir ve bu pek dahice bir şey olmaz. Tabii ki bir sistem olacak, her şeyin bir yolu yordamı var ama asıl akıl kendini bilmek.