Boyko iyi bir kaleci ama bizim için iyi transfer olur mu? Bunu önceden söylemek zor. Kalecinin uyum sağlaması hem zaman alan hem de takımın oyun tarzı ve takımdaki kültürle de ilişkileri olan karmaşık bir mesele.
İlk olarak söylemek lazım hangi kaleci gelecekse gelsin biraz sabır gerekiyor. Kalecilerin yeni takımdaki ilk dönem performansı genelde gerçek verimlerinin çok altında olur. Cordoba dahil bunu yaşadık. Runje gibi iyi bir kaleci ve karakteri de sabırsızlığımız yaktı. Devre arası yeni kaleci gerçekten riskli ama kalede kaleci olmadığını da düşünürsek sabırlı olup, gelecek kaleciye destek vermekten, uyum sürecini kısaltımaya çalışmaktan başka şansımız yok.
Boyko'da iki kaygım var. İlki, Slav oyuncuların başka ülkelere uyum sağlamakta zorlanmaları. Takımda aynı dili konuştuğu başka oyuncu da olmayacağından uyum süresinin daha da uzayabilecek olması. İkincisi ise sadece Dnipro'da as kalecilik yaptı ve Dnipro ile bizim oyun yapımız arasında çok büyük farklar var. Boyko kalesini iyi kapatan, çizgide başarılı bir kaleci. Yan toplarda da fiziksel özellikleriyle iyi görünüyor. Ancak, uzun vadede oyunu domine ederek oynayan bizim gibi bir takımın maçın içine daha fazla giren bir kaleciye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Yine de bütünüyle olumsuz değilim. Henüz gelişime açık bir kaleci olması, Tolga'dan daha iyisi olacağının kesinliği vs. nedeniyle.
Medyada Cliessen ismini gördüm. Muhtemelen uydurmadır. Maddi olarak kolay transfer olacağını sanmam. Ama tam bizlik, uzun süreler takımda kalabilecek bir kaleciydi. Yine ismi çıkan Adler'i de tecrübesi, uyum sağlama ihtimalinin Almanca nedeniyle daha kolay olacak olması, ayağının, arkaya atılan toplara reaksiyonunun iyi olması nedeniyle başarılı bir hamle olarak görürdüm. Bu nedenle ismi geçenler arasından 1. Cliessen 2. Adler 3. Boyko derim. Boyko gelirse de epey bir arkasında durmak lazım. Kolay asmamak lazım. Adaptasyonu zaman alacaktır.