Gözlemlediğim kadarıyla Şenol Hoca ilk yarı farklı, ikinci yarı farklı bir hücum organizasyonu denedi. İlk yarı Olcay ve Kerim'in kanatlardan içeri koşularıyla, arkadan Oğuzhan ve Tolgay'ın kısa ve ara paslarıyla desteklenen ve Cenk'in hedef olduğu bir organizasyon izledik. Sanki ilk yarı Oğuzhan daha çok 10 numara gibiydi ama kanat oyuncularında sürekli izlediğimiz yer değiştirme olayını aynı şekilde Oğuzhan ve Tolgay arasında da gördük, bu çok hoşuma gitti açıkçası. Yani zaman zaman Tolgay, zaman zaman da Oğuzhan'ı ön bölgeye yakın gördük ki, bu düzen enerjilerini de doğru kullanmalarına yardımcı olacaktır. Bu oyun stilinde pivot tipinde değil de, arkaya koşu yapabilecek, pas ritmi yüksek olan, biraz da tekniği düzgün bir forvet daha fazla iş yapabilir diye düşünüyorum. Çünkü takım zorlanmadığı zamanlar haricinde şişirme toplara ve kanat ortalarına hemen hiç başvurmadı.
İkinci yarı Ömer, Quaresma, Adriano ve Aras'ın girmesine ilave olarak Oğuzhan da çıkınca orta sahada Tolgay tek başına sahne aldı neredeyse. Top kanatlara daha çok gelmeye başladı, Adriano ile sol taraf daha çok hücuma destek vermeye başladı vs. Ömer'in daha hareketli ve istekli oyun yapısıyla forvet topla daha çok buluştu. Sonucunda zaten çok güzel bir son vuruşla gol de geldi. Eğer ikinci yarıdaki oyun daha çok benimsenecekse de bu sefer pivot tipli ama defansı bozacak kadar da hareket edebilen bir forvet tipi çok daha fazla işimizi görecektir. Ne Cenk, ne de Ömer bu iki yarıdaki oyun sistemini karşılayacak forvetler değiller bence. Ancak ideal olmasalar da kesinlikle ikisi de ligde iş görebilecek forvetler.
Sosa'nın eksikliği hissedilmedi desem çok da yanlış olmaz diye düşünüyorum ama Sosa değişik bir oyuncu. Oyun sıkıştığında acayip bir dribling yaptıktan sonra, öldürücü vuruşlar ya da asistler yapabiliyor. Ya da ön alanda yaptığı presle rakip defansı inanılmaz bozabiliyor. Ağır gibi görünse de bence oldukça hareketli bir oyuncu. Tansiyonu yüksek maçlarda bu tip bir oyuncunun takımda olması çeşitliliği oldukça arttıracaktır. Ayrıca sayısal olarak bu tip bir oyuncu ihtiyacımız olacak gibi. Kerim, Aras, Olcay ya da Quaresma ön bölgede sayısal olarak boşluğu doldurabilecek gibi görünse de kalitede aynı etkiyi yaratmayacaktır.
Gönül (kalbimiz anlamında, Gökhan Gönül değil ama mutlaka o da ister Gomez'le oynamak) Gomez'in geri dönmesini istese de, eğer geri gelmeyecekse, Remy tarzı bir forvet hepimizin düşündüğünden daha fazla iş yapabilir bu takımda.
Şenol Hoca'nın elinde, her ne kadar yetersiz falan denilse de, oldukça varyasyonlu bir hücum gücü olduğunu görüyorum ben. Ancak bitiricilikle ve final paslarıyla ilgili sıkıntı çekebiliriz orası ayrı. Fakat aynı tip görünseler dahi birbirinden farkı dört tip kanat oyuncumuz, yine birbirinden farklı iki tane forvetimiz bulunuyor. Dolayısıyla elimizde Sosa ve Gomez olmadan bile değişik kombinasyonlar yapılabilecek bir hücum gücü var bence.
Defans en zayıf yerimiz göründü dün akşam. Eminim hem teknik heyet, hem yöneticiler, hem de başkan durumun farkındadır. Oraya eli ayağı düzgün en az bir stoper umarım transfer edilebilir. Keşke imkan olsa da düzgün iki stoper alınabilse, o zaman hiç bir şeyden korkmaya gerek kalmaz zaten de mali durum, ülkenin durumu vs kaynaklı artık yazıp çizmeye gerek yok, mevcut şartları herkes biliyor artık. Fabri, Boyko'dan da Tolga'dan da daha fazla güven verdi bana ama bu tamamen hissiyat. Sanıyorum surat ifadesi ve duruşuyla alakalı bu durum. Yoksa karar vermek için çok erken.
Son olarak özellikle dikkatimi çeken şeylerden bahsetmek istiyorum;
- Yeni bir şey değil tabi ki, bu saatten sonra ne kadar gelişir o kısım bilimez ama Olcay'ın ne yapıp edip şu son vuruşları üzerinde çalışması gerekiyor. Artık antrenman sonrası 1 saat şut mu çalışır orasını bilemem ama o kadar güzel pozisyon alıyor, doğru koşuları, doğru zamanda yapıyor ama bu kadar kötü bitirince gerçekten herkes için hayal kırıklığı oluyor (Bkz. ilk yarıda Oğuzhan'ın defansın arkasına attığı müthiş pas sonrası yaptığı vuruş, ki bu tarz vuruşları çokça izletti Olcay sağolsun bize)
- Cenk'in lüzumsuz agresifliği Şampiyonlar Ligi gibi bir organizsyonda başımıza iş açabilir, kendini biraz kontrol etmesi gerekiyor. Ayrıca henüz hazır bir görüntü vermedi, ilk yarı da oldukça tutuktu ama kendisi güvendiğim isimlerden.
- Aras takım için faydalı olacağının sinyallerini veriyor. Ancak yüksek tansiyonlu maçlarda ilk 11'de görebilecek miyiz merak ediyorum. Hep birlikte göreceğiz.