Selamlar herkese, biraz zaman ayirip yazmak istedim. Herkesin gundemi secimler haliyle.
Besiktas'in son 40 sene icinde ciddi bir guc kaybi yasayip, diger iki buyugun arkasina dustugu ortada. En buyuk sorun tabi ki taraftar sayisi ve bunun getirdigi ekonomik dezavantaj. Bu iki rakibe bakmadan plan yapmanin cok bir anlami yok.
FB: Besiktas'in dogal rakibi bu sari lacivertliler. Taraftar sayisi, zengin taraftarlari boldur. Turkiye'nin tek gercek derbisi de budur; Kadikoy vs Besiktas kapismasidir. Kendi sahasinda hakemler vs destekler bize karsi ama sampiyonluk yarisi oldugunda lobileri bizi kesip bicmeye yetmez. Basket kulubu de Ulker'le birlestiginden beri cok guclu. Maddi olarak rekabetimiz cok zor, ama akilli transfer, yapilanma ile sampiyonluk yarislari verilebilir bir rakip.
- FB'ye karsi dogru futbol yapilanmalari yeterli olacaktir. Bu sezon mesela 15 tane transfer yapacagina takim sadece 3 tane ama kaliteli topcu alsaydi Besiktas FB ile kafa kafaya yarisirdi.
GS isimli kulubun taraftarlari, destekcileri arasinda FET*, Ocalan, M.Agar, Ulusoy gibileri bile varken Besiktas S.Seba doneminde serefli 2.liklere yetindi ve geri dustu. Sonrasindaki kotu yonetimler, GSnin kurdugu hakem-federasyon kligi isini gormeye devam etti. GS liseliler, fatih altayli vs gibi sevimsizler herkesin kicini yalar, onemli mevkilere gelip birbirine is paslar ve GSyi korur. Bunlarin UEFA nezdinde bile oldukca guclu bir lobileri var. Atiyorum Nike ile sponsorluk mu yapiyor, o firmadaki yoneticilerle bile cok alengirli iltisaki oluyor bunlarin.
Besiktas'in bugun itibariyle ne lobi, ne taraftar sayisi, ne kisa-donem kadro, ne de genc taraftar sayisi olarak gs'yi gecmesi mumkun degil. Burada vizyon ortaya koymak gerekiyor. Karsi tarafta tam bir ser ortakligi var. FET* gucluyken himmetle, baska mafya gucluyken onunla is tutan, 2 senede bir baskan degistiren bir bukelemun duzeni var. Devletten aldiklari bedava para, arsa, stad, vergi indiriminin haddi hesabi yok. GS Besiktas'in en az 5 sampiyonlugu calmis bir kuluptur ki bunu Aziz Yildirim bile soyler.
Simdi burada gorulen o ki Besiktas'in bu hakkini israrla ve sistematik yiyen sari-kirmizi nereden geldigi supheli kulube karsi bir vizyon koymasi gerekmekte. gs hakkimizi yemesin diye ihtiyaclarimiz:
- Dogru ittifaklar
- Bircok kulup ve kisiyle iyi iliskiler
- Kamuoyunda iyi bir izlenim birakma
- Guclu baskan-yonetim ve lobi gucu
bakin buraya futbolcu yazmadim bile. Taliscali, Senol Gunes'li Sampiyonlar Liginde namaglup gruptan cikan sezonumuzda bile Bulent Yildirim'la sampiyonluk calmis bir takim. Rasim Kara'dan caldigi vs eskilere gitmiyorum bile.
BASARILI ORNEKLER:
Simdi rekabette ihtiyac duyduklarimizi yazdik. Iki tane de yakin zamanda basarili ornege bakalim. Neyi dogru yaptilar, ne basardilar, nasil kotuye gitti.
1) GS'nin Rasim Kara'dan caldigi sonra 'himmet ve dua' ile, 4 tane sampiyonluk ustuste federasyon yardimiyla oldugu zamana gidelim. FB bu donemden anca Aziz Yildirim ve 'yildizlar toplulugu yonetimiyle' cikti. Stadi da yaptilar, transferleri de, dogru adamlari da kulube soktular. Hoijdonk-Alex-Appiah vs gercekten muazzam bir 10 sene gecirdiler. Ta ki FETO operasyonuna ugrayip gucten dusune kadar. Sike yaptilar yapmadilardan ayri olarak Unal Aysal - Fatih Terim'in gelislerinin feto operasyonuyla senkron oldugunu gormek lazim.
Bu basarili ornekte gordugumuz cok guclu yonetimdir.
2) F.Orman'in basarili yillarindan bahsedelim. S.Aybaba'li FEDA sezonu oldukca basariliydi. Quaresma'yi yollarken malzemecinin ustune isiyordu yalanini soylemeleri, Ergin Atamanli sampiyon basket takimini harcamalari, Bilic israriyla iki sezon sampiyonlugu haybeye kacirmalari hatalardi. Ama STAD yapildi. Evet rakiplerinkinden kucuk ama yeni stad yeni stadtir. GS gibi bedavaya yaptirtamadik ama olsun.
Senol Gunes, Onder Ozen vs dogru profosyoneller alindi, tercumanimiz bile digerlerinden 3 kat kaliteydi, scouting vs dogru menajer iliskileriyle Sosa-Demba Ba vs gayet iyi donemler gecti. Gomez vs icin Erdal Torunogullari'na da tesekkurler.
Ne yazik ki Orman'in maddi ve siyasi gucu yetmedi. Bir yerden sonra Umut Guner ve cesitli akp yiyicileri takima dadandi. Futbolcu sattik dense dahi, ayni paranin iki kati maas olarak emekliligi gelmis topculara gitti. Lens'mis Negredo'ymus. Abdullah Avci isimli Besiktas dusmanini, utanmaz, arlanmazi da kulube getirip, sacma transferlerle beslemek bir rezillikti. Neyse bunlar Orman'in BJK baskanligindaki sarhoslugu ve de siyasi-ekonomik capsizligi yuzunden oldu. 2 tane sampiyonlugu Bulent Yildirim-GS-Terim e caldirdilar. 2 tane GS deplasman maci vardir ki iki tane rezalet.
YENI YONETIMDEN BEKLENTILER:
Orta uzun-vade ekonomik buyumeye ihtiyac var. FB-GS'nin arkasina dusmemek icin gunluk para akisindan cok uzun vade cozumler lazim. Yarin obursu gun Avrupa Super Ligi olur da GS, FB'den biri yada ikisini katmaya kalkarlarsa bunu ekonomik hacime gore yapacaklar. Burada geri kalmamak cok onemli. Ana unsurlar daha cok taraftar sayisi, devletten bedava arazi veya imar izni, amator branslara cozum.
a. Daha cok taraftar sayisina ulasmak: Besiktasli olmak icin sebepler vermemiz lazim. Futbolda her sene boyle Amartey, Wellington, Saiss vs degiserek olmaz. 6 ay Redmond, 1 yil Abou, 2 sene Ridvan ile olmaz.
Besiktas'li cocugun burada oynadigini bildigi en az 1 yildiz lazim ve birkac tane de iyi karakterli topcunun takimda demirbas olmasi lazim.
Ornegin Turk olup altyapidan cikan oyuncular taraftarda heyecan yaratiyor. Bunu kullanmamiz lazim. Ama boyle 6 oynatip sonra Emirhan'i satmak, Ridvan'i yollamaya calismak, Ersin'i kusturmek degil soyledigim. Altyapidan bu cocuklar Ali Ece abilerinden duydugu Avrupa hedefiyle cikmamali. Besiktas'ta 10 sene futbol oynama hedefiyle cikmali. Necip olmayi asagilanacak birsey olmaktan cikarmamiz lazim.
Ridvan kardesimiz Ranger'sa gitti de noldu? Emirhan napiyor? Atinc gitti de noldu? Salih Ucan Roma'ya gitmese daha iyi olmaz miydi? Bunlar artik anlatilmali bu genclere. Besiktas dedigin takim ve 40.000 taraftar onunde mac oynamak, Istanbul'da bu kulubun oyuncusu olmak gayette guzel birseydir. Bunlari Besiktas'ta tutarsan o zaman taraftar icin de aidiyet olur.
Rakip takim, Anadolu takimi taraftari Masuaku vs gordu mu sana nefretle bakiyor. Orada yillardir emek veren Riza Calimbay'i ornek alan Ridvan, Emirhan vs olsa bunun yarari olur.
FEDA donemi takimi bu takimdan ucuzdu ama taraftarda genci, yaslisi cok daha fazla heyecan yaratiyordu, rakiplerde sempati vardi.
b. Devletten arazi alma, imar alma, vergi borcu sildirme, ucuz kredi alma:
Rakiplerimiz bunlarla tek kalemde 10-20-50-100 milyon dolarlik rant elde ediyorlar. Yani gerekirse 3. kopru kadar uzaktan arazi ayarlatacaksin, Umraniye'ye bile imar alacaksin, zamani gelince takimin antreman tesislerini 3.kopru civarinda aldigin yere tasiyip Umraniye'den 50m dolar elde edeceksin.
c. 'Amator' branslara cozum:
Gecen gun dayim yazmis, kadinlar baskette gs'ye fark atmisiz. Dedim ki yani bundan kime ne? Kadin basketbol takimi 2.ligte olsaydi bile farkinda olmazdim. Twitter'da paylasima bakiyorum siyahi bir kadin topcu. Aynisi erkek takiminda. Topcular geliyor 1-2 sene oynuyor gidiyor. Akatlar zaten ABD standartlarinda ilkokul spor kompleksi gibi kaliyor, orasi bile dolmuyor. Dolsa ne yazar 20-30 euro'ya bilet satmiyorsun. Yani bu branslara yazan zarar pek mantikli degil cogunlukla. Birkac tane secilip devam edilebilir.
Kadin futbol belki daha cok kadin taraftar getirebilir. Erkek hentbol keza iyi oldugumuz bir alan. Voleybol ve digerleri... Burada kuculme sart. Para kaybetmenin manasi yok. Taraftar macina gitmiyorsa, Besiktas ve diger ilcelerde gencler akademimizde yetisip oynamiyorsa cok anlami yok.
Acikcasi bazi branslara Besiktas sponsor almamali, sponsor olmali. Yani herkesin hayalindeki Besiktas Efes pek de mantikli degil. Hali hazirda duzgun kulup yoneten basari gosteren birileri gelsin, parayi versin, yonetimi de biraksin? Acikcasi bu isin makulu Efes Besiktas'tir. Tuzuk falan degisir sorun degil. Biz taraftarimizla sponsor olmaliyiz. Bu zengin olup da spor kulubu ile 'para yakan' tatmin olan kisiler zaten Besiktas taraftari ve camiasi ile kisa surede kaynasacaktir. Efes Besiktas tabi ki bir hayal, ama bunu basarabilecek bir aday varsa hemen yarin gider oyumu atarim.
ADAYLAR
Iki aday var malumunuz. Ikisine de ozel bir karsitligim yok, biri gelirse cok uzulurum durumunda da degilim. Adali ile ilgili birilerinin adamlari laflarini pek katilmiyorum. Yani gazeteciler pahali transferler vs kisa donem kendi cikarlari icin Adali'yi ister ama bu illa satilik olduklari anlamina gelmez. Kocadag'in cekilme sebebi de su anki yonetime olan nefretin geldigi boyutlarla ilgili diye dusunuyorum.
+ Adali'nin maddi gucu mevcut, siyasi gucu lobisi de yok degil. Ama tek basina GS ile kapisamaz. FB ile ittifak eder mi? Anadolu kulubu baskanlariyla yeterince yakinlik kurar mi? Bunlari bilmiyorum, yapabilir.
- Ama bir yandan da bol para harcama heveslisi is yapacagindan endiseleniyorum. Dogrusu Q7 ve cetesi makul fiyatlara gelmisti. Ama sonrasinda Mendes'ten alinan herkes icin aynisini soylemek mumkun degil. Bahtiyar, Rebic, Rashica 3lusunu alacagina bir tane Q7 almak daha mantiklidir. Amartey-Colley-Onana-Baily dolduracagina bir tane saglam topcu al.
+ Arat'in diplomat tavri hosuma gidiyor. KK ve 6li masa faciasi sonrasi bu tarz diplomat tavirlara tepki olabilir ama Besiktas icin kotu olmayabilir bu tavir. Oldukca beyefendi ve konusmayi bilen biri. Baskalari karsisinda ezilecek, kuculecek, futbolun katili ve cimbomun kopegi olan kisiye parmak sallatacagini dusunmuyorum.
- Hasan Arat'in eksisi fazla Sebaci olmasidir. Seba donemi Feyyaz'in bile bu kulupten yollanisi bir faciaydi. Her sezon son gune kadar yeni kontrat vermeyen, rakipte alacagi paranin 3te birini veren bir baskandi. Diger kuluplere giden tesvikler, hakemlerin satilik olmasi... Yani S.Seba cok iyi hatirlansa da kendisi doneminde yapilanlar endustriyel futbola tersti, Besiktas'i ucuncu buyukluge itti.
OLUMLU GELISMELER
+ ANC sonrasi, akilli kisileri kulube getirecek bir baskan gelecegi kesin gibi. Bu iki baskan adayi da benim gordugum ikili iliskilere daha acik. Yani ANC gibi tavirlari olan birinin altinda calismak istemez bircok kisi. Para karsiligi bile calismak istemeyeceginiz kadar cirkinlikleri olan biri. Sergen'in sampiyonluk kutlamasinda ANC ve yonetiminin cocuk gibi kendilerini rezil edisi...
+ ANC gercekten herkesle dusman olan, nerede ne denecegini bilmeyen, IQ seviyesi ortalama ustu olmayan biriydi. S. Adali TJK baskanligina gelmis, NATO muteahhiti, zamaninda Orman ile bile calismaya ok demis birisi. Hasan Arat dunya capinda lobicilik bile yapmis biri. Ikisi de bu konuda cok daha iyi. Anadolu kulupleri ve Ali Koc ile arayi iyi tutmak sart. Hakemlere-federasyona karsi GS-feto vs artiklariyla baska turlu mucadele imkansizdir.
+ Bu iki baskan adayi da camiayi bir silkelenme getirecek. Yillardir olmadigi kadar karamsar camiaya cikis yolu.
TEMENNI
+1903 -> Keske Hasan Arat ve Adali beraber girse secime. Arat dese 3-5 sene ben baskan olayim, sonra sana birakayim. Hasan Arat'in altinda yardimci olmak bence S. Adali icin ayip olmaz. Adali zaten TJK baskani. Hasan Arat kulubu daha kurumsal bir yonetim sekliyle yonetsin, Adali da futbol subeyle daha yakindan ilgilensin. Bu en iyi cozumdur.
Ve tabi ki Sabanci, Ozyegin gibi zengin aileleri yonetimde gormek isterim. Keske su EFES Besiktas basket takimi birlesmesi olsa. Futbol kotu giderken, Besiktasli cocuklara, genclere tutunacak bir dal olur.
Tl;dr, Sonuna kadar okuyanlara tesekkurler.