burası şu an türkiyenin en büyük taraftar forumu
taraftar forumları sıralamasında ilk sıra bizde diğer meseleye gelince hollandaca
o konu arkadaşla görüşüldü halledildi uzatmaya gerek yok ufak bir şakalaşma olarak kabul edelim kapatalım konuyu istersen @Önder Özen
Zaten surem kisitli arkadasim, istesem de konuyu uzatacak halim yok

30 yasina kadar suren ogrenim hayatim bitti ve son 5 yilda relax bir hayat yasiyorum derken, gittim 35 yasimda yuksek okula yazilip, yazilim uzmanligi okumaya basladim. Isi parttime'a cevirip, okula da haftada bir kere gidip, online derslere agirlik versem de butun gunum hem is hem de okul yuzunden bilgisayar basinda calismakla geciyor. Aile hayatina ayirdigim zamani saymazsam, Besiktas maclari ve haberlerini takip etmek su siralar tek dinlencem denilebilir, bu sureleri de sacma sapan seylerle harcamayi istemem.
Her neyse ben yine Atiba konusuna deginmek istiyorum. Malum hala daha sozlesme yenilenmemesi uzerine herkeste son zamanlarda bir Atiba takintisi basladi. Atiba daha Turkiye'ye gelmeden, o zamanlar yazdigim ForzaBesiktas'ta bu transferi elestirenleri aydinlatmaya ve PSV forumlarinda okuduklarimi aktarmaya calisiyordum ki zaten Atiba da ilk oynadigi resmi mac olan Trabzonspor maciydi sanirim, hakkinda duyulan suphelerin cogunu gidermisti.
O zamandan bu yana pek bir dusus yasamadi ve eminim ki en az 35 yasina kadar da ciddi bir dusus yasamayacaktir, cunku biyolojik yasi fiziksel yapisindan da anlasilacagi uzere gercek yasindan daha genc. Ancak Atiba onunde sonunda yine Atiba, yani sahada benim gibi bir cok kisinin goremedigini gordugunu dusunen bir kac yorumcunun anlattigi gibi bir oyuncu degil.
Guzel bir ornek olmasi acisindan, adini hatirlamadigim bir yorumcu tarafindan Gattuso ornegi verilmisti sanirim. Simdi bir kere Gattuso ile Atiba'yi kiyaslamak su demek; tamam ortada iyi bir hucum istatistigi yok, atak baslangici ve toplari dogru kullanip oyunun yonunu degistirme cok cok az var ama kesicilik ve hirs ust duzeyde. Olaya boyle baksak bile Gattuso'nun hucum istatistigi ve kesiciligi Atiba'dan cok cok fazladir, ustelik Gattuso yetenegi az olsa da takimini atesleyici ozelligi, bitmez tukenmez bindirmeleri, kritik bolgelerde daha az pas hatasi, dogru pas tercihleri ve fizigini sahaya yansitmasi acisindan Atiba ile kiyaslanamayacak top class bir oyuncudur.
Hadi bu veya buna benzer ucuk kiyaslamalari yok sayip, yine bir kisim yorumcularin derbi sonrasi yaptiklari Atiba yorumlarini tartisalim. Bunlara gore Atiba'nin olmamasi takimin dengesini bir hayli bozmus ve derbiyi kaybetmemizi saglamis. Yahu biz gecen seneden beri derbi kazanamiyoruz. Atiba oynasa da kazanamiyoruz, oynamasa da. Atiba oynasa da dengemiz bozuluyor, oynamasa da.
Ancak sen birak derbileri git deplasmanda kaybettigimiz Erciyes macina bak, gram top oynamadan kazandigimiz Bursa macina bak, ikinci yarisinda dokulup, en az Bursa maci kadar baski yedigimiz Karabuk macina bak, yine ikinci yarisinda Balikesir'den ve Eskisehir'den yedigimiz inanilmaz baski ve hakem yardimiyla kazandigimiz 3 puana bak.
Bizim macin tamamina yakininda iyi bir futbol oynadigimiz ve Onder hocanin deyimiyle fisi cekebildigimiz mac sayisi Avrupa ve Turkiye'de bir elin parmaklari kadardir zaten. Bunun sebebi de tecrube eksikligi, stadimizin ve dolayisiyla seyirci baskimizin olmayisi, hakemlerin aleyhimize yaptigi hatalarin, lehimize yaptiklarindan cok daha fazla olmasi ve bireysel oyuncu kalitemizin her transfer sezonunda biraz daha yukselmesi, ancak hala daha cok eksigimiz olmasi...vs seklinde siralanabilir.
Her seye ragmen futbolcularina uc buyukler icinde en az maasi odeyen kulup biziz. Bu basketbol subesinde de boyle, yine basketbol subesinde de alinan sonuclar ve Kandemir'in kaderi de Bilic'inkine cok benziyor. Bunlarin hepsinin nedeni yikimin (Demiroren) ardindan gelen yapilanmanin sancilaridir. Yoksa Bilic ve ekibi oyunu okuyamiyor, taktik anlayislari cok zayif, Atiba'sizlik takimin dengesini bozuyor, orta sahaya en az iki tane ayibogan lazim, Oguzhan derhal shoulder press calismali.....vs falan degil.
Kisaca Atiba'nin ya da takimin performansini gormek icin derbilere degil de sezonunun geneline bakarsak, puan kaybettigimiz maclarda neyin ne kadar etkisinin oldugunu daha rahat gorebiliriz. Son olarak yetenekli ve skora etki eden oyunculardan kurulu bir takimin oyunun boyunu kisalttigi ve ileride bastigi zamanlarda geride fazla kesici adama gerek kalmadigini cok rahat gorebiliriz. Buna gore forvetlerimiz ve stoperlerimiz (toplamda su anki oyun formatina gore 3 oyuncu) disinda sahada bir ayibogandan ya da sadece kesici olan bir oyuncudan cok pozitif futbol oynayan oyunculara ihtiyacimiz var. Bu sistemi bir gun Besiktas'i calistirmasini hayal ettigim Senol Gunes'in gittigi her takimda yillardir defalarca nasil uyguladigina eminim ki hepimiz sahit olmusuzdur.