yarın bilgi almaya çalışırım ama bu kan isteme işini ben biraz tuhaf buluyorum
bilinçli yapılmış bir şey gibi gündem yaratılmaya çalışılıyor sanki
yoksa Beşiktaş kan mı bulamayacak köy içine gidip kan lazım dense ilk tuttukları on kişiyi götürürler
çalışan işçilerden götürürler kaldıki bir kere kızılaya kan bağışladığında bir daha kızılay dan alırsın
bunlar her gün kan istiyor. Ya hastane hazır yakaladık yıllık kan stoklarımızı kullanalım diyor yada
birileri bu işi kullanıyor yoksa her zaman yakınlarımız ameliyat oluyor bir kere kan isterler
ameliyat ertelense bile o verdiğin kan kayıtlara geçer ve sen ameliyat olurken kızılaydan alırsın sadece iki veya
üç kişinin taze kan için ameliyat günü hazır olması gerekir. Bırak Beşiktaşı ondan önce iz inşaat bu olayı çözer
hiç bir şekilde basına veya sosyal medyaya yansımasına izin vermezler.
tersi bir durum birtek aklıma gelen hastanın sürekli kanaması olur Kan ihtiyacı doğar.
@Necmi abim, konu dışı olacak ama bilgilendirme yapmak için yazıyorum;
Bilinmesini isterim ki 15 yıldır üniversite hastanesinde Sistem Yöneticiliği yapıyorum.
Kan Merkezi Sistemi, Ulusal ve Uluslararası Kan Kayıt ve Takip sistemleri ile ilgili projeleri de Ülkemizde 10a yakın üniversite hastanesinde kullanılan şekliyle şahsen hazırladım.
Muhtemeln hepimiz biliyoruz ancak yinede belirteyim. Ülkemizde çeşitli akreditasyonlara sahip herhangi bir hastane kan temininde bulunabilir. Ancak kan temini yapan tüm hastaneler
kimden, hangi kan veya kan ürünü aldığını, hangi tarihte aldığını, aldığı kan ve kan ürününe ait tarama testi sonuçlarını Kızılay'a (ISBT denilen bir sistem ile) bildirir.Bildirmek zorundadır.
1.Bu süreçte başta Hasta Hakları Yönetmeliği olmak üzere birçok yönerge ve yönetmelik bu bilgilerin hastanın veya vasisinin izni dışındaki kişiler ile paylaşımını engeller.
2.Kan Temini konusuna gelince;
a.Acil başvurularda hiçbir kurum ve kuruluş (özel hastaneler dahil) hastaya kullandığı ilaç, malzeme, tıbbi sarf, kan, kan ürünü v.b. ürünü hasta ve/veya yakınlarından talep edemez.
b.Hastanın kanının ilgili hastane ve/veya birlikte çalıştığı Kızılay stoklarında bulunmaması veya yetersiz olması durumunda
hasta yakınları, hastane çalışanları ve hatta medya aracılığı ile (hastanın kimliğini gizlemek koşulu ile) temini sağlanabilir.
Bu konu bir kaç yönerge ve yönetmelik nezdinde değerlendirildiğinde özetle bu şekilde ifade edilebilir.
Yorum olarak
@Necmi abinin de dediği gibi ya hasta da sürekli ve düzenli bir kanama var ki bu kadar süredir kanamayı durdurabilecek bir sağlık sektörümüz var. Ya da hastane durumu fırsata çevirip
stoklarını dolduruyor.Kaldı ki bu işin bu kadar ortaya dökülmesinde ya kötü niyet var yada emekçimiz çok az bulunan (mesela O RH-) bir kan grubuna sahip.