Evet yine başa döndük. Şu genelleyici tavrın senin en büyük sorunun. Hollanda ile Türkiye'yi karşılaştırıp Türkiye'den bir Hollanda Beşiktaş'tan bir Ajax çıkarma çabalarını takdir ediyorum. Ama ne Türkiye bir Hollanda ne de Beşiktaş bir Ajax. Ve ben niye Hollanda gibi olmak isteyeyim ya da Beşiktaş'ın bir Ajax olmasını? Sen isteyebilirsin ben ya da bir başkası da istemeyebilir. Belki benim hayallerim senden büyük her sene Şampiyonlar Ligi ya da olmadı Avrupa Ligi kupasını kovalayacak bir takım ve düzen istiyorum. Biliyorum vereceğin cevabı 'Senin hayallerin gerçekçi değil ' tarzında cevap vereceksin. Senin hayallerin gerçekçi mi diye soracağım sen de 'Benim hayallerim daha gerçekçi' tarzında cevap vereceksin.
Asıl gerçekçi olanı söyleyeyim sana. Türkiye'de bir futbol kulübünün para kazanması mı hedefimiz olacak? Bu hedefe giden yol öncelikli olarak sportif başarıdan geçer altyapıdan değil. Büyük kulüpler sportif başarı için altyapıyı olmazsa olmaz şart koşmaz. Senin kendine örnek aldığın kulüp Ajax. Ben de kendime Bayern Munchen'i örnek alıyorum. Bayern'in çok iyi bir altyapısı var mı? Var. O altyapıdan çok iyi futbolcular da çıkıyor mu? Çıkıyor. Peki Bayern, Ajax gibi takımı sil baştan yapıp bozup gençlerle dolduruyor diyebilir miyiz? Diyemeyiz. Gider 30 yaşında futbolcu da alır 37'sine 40'ına kadar giden futbolcuyu da oynatır sportif başarı için. Senin hayalin Ajax benim hayalim de Bayern gibi olmak her sene Şampiyonlar Ligi'ni kovalamak.
Burada kimse Besiktas Ajax gibi 6-7 tane 18 yasinda oyuncu'yu ilk 11'e koysun, altyapi'ya 2 sene onem verelim Ajax olalim demiyor zaten. Oyle bir olasilik yok, hayal kurmaya da gerek yok. Sadece "18 yasinda oyuncu hazir olacak bitti gitti" veya "A takim hocasi oyuncu gelistirmez hazir oyuncu oynatir" gibi modern futbolla alakasi olmayan sig dusuncelere karsi Ajax ornegi veriliyor.
Ajax'ta da senin dedigin gibi her altyapi oyuncusu hazir veya super yetenekli sekilde gelmiyor. Sen oradan takip ettigin icin sadece Ziyech, Frenkie, de Ligt'i biliyorsun, ama Ajax A takima 10 alt yapi oyuncusu aliyorsa 5 tanesi patlayip gidiyor, 5 tanesi ya yedek kaliyor ya kaybolup gidiyor. Rensch derim, Riedewald derim, Fischer derim, hatta sonradan patlamis olsa bile Botman derim, liste uzar gider. Bunlar da forma sansi buldu, bol bol oynatildi. Ajax kucuk kulup mu bunlari oynatiyor? A takim antrenorleri herhalde cok kotu veya aykiri bir antrenor olmali ki oyuncu gelistirmek gibi gorev taniminda olmayan seyleri deniyor, hay Allah ise bak sen.
Sen de oynatacaksin, deneyeceksin. Bak Bayern guzel ornek. Bayern'in buyuklugunu Besiktas'la kiyaslamak komik. Sen Ajax'i aklinca kucuk gordun ama Ajax bile Besiktas'tan kat kat buyuk kulup. Simdi bu laflara da alinacaklar olacak, cevap yazmayin. Yoksa birakin Ajax'in gecmis basarilarini, son 10 sene Avrupa'da yaptiklarini, kasa'sindaki parayi, mevcut kadro degerini yazarim gucenirsin. Senin islak ruyalarinda goremeyecegin, onumuzdeki 50 sene ulasamayacagin seviyelere bu adamlar 10 senede 1 cikiyor. Bunu da 18 yasindaki bebelerle yapiyor. Taraftar sayisinda senin Ajax'i gececegin bir parametre yok.
Bayern'e gelecek olursak, Bayern'i Bayern yapan ulke ici dominasyonu. Gerekirse tereyagindan kil ceker gibi Lewandowski'yi, Gotze'yi rakibinden pat diye almasi. 10 senede 8-9 defa sampiyon olmasi. Sen bu ulke'de bu seviye'ye modern futbol tarihinde cikamadin, asla cikamazsin. Parametreler acisindan sen Turkiye'nin 3. kulubusun. Gonlumuzdeki en guzel, en buyuk kulup Besiktas, o ayri mesele. Ben objektif verilere bakarak soyluyorum bunu.
- Fenerbahce ve Galatasaray senden daha buyuk stada sahip;
- Daha fazla taraftara sahip;
- Daha fazla satilabilir varliga sahip;
- Kulube daha fazla para akitan zenginlere sahip.
Sen rekor oyuncu satisi yaptigin, 2 kere ust uste CL'ye katildigin senelerde anca rakiplerini yakaladin gelir olarak. Bunun surdurulebilir olduguna inanmak polyanna'cilik, oyle bir ortam yok Turkiye'de. 3 buyukler arasinda oyle bir fark yok. Turkiye'den birakin Besiktas'i, Fenerbahce veya Galatasaray da Bayern olamaz. Fenerbahce Aziz Yildirim doneminde denedi olmadi, Galatasaray Dursun Ozbek doneminde denedi olmadi. Turkiye'de hicbir kulup Bayern seviyesinde olmaz.
Yahu sen koskoca ligi sampiyon bitirsen alacagin para 33 milyon tl, CL'de 1 galibiyet odulunun yarisi etmiyor. Senin ulke futbolunun hali ortada. Kalkmissin bana Bayern olacagim her sene CL kovalayacagim diyorsun. Sen once kicina don al, kicinda donun bile yok. Once ac karnini doyur. Bir etrafina dikkatlice bak. Ben UEFA siralamasinda kacinci siradayim, ben kimlerle nerede yarisiyorum, benim transfer ve maas butcem ne kadar, benim ne kadar borcum var, son 10 sene ben Avrupa'da ne gibi basarilara imza attim. Bu konuma gelene kadar nasil transferler yaptim, nasil strateji belirledim de hata yaptim. Bunlari iyice bir dusun, once nerede oldugunun farkina var, ondan sonra tartisiriz. Siz daha nerede oldugunun farkinda olmadan hayaller kuruyorsun. O hayallere ulasmak icin once bir nerede olduguna bak, nerede hata yaptigini dusun. Daha ilk adimda falso veriyorsunuz.