15milyon euro gruplara kaldigimiz icin aldik. GS'nin gruplara kalip kalmamasina gore de 7-12 arasi bir tv yayini geliri olacak.
25-35 milyon euro arasi gelir. Akilli bir kadro kurup, seneye yine SLye gidersek bu ekonomik buhranda rakiplere guzel fark koyabiliriz.
Galatasaray'ın kalması çok etkilemiyor, 2019'da sistem değişti çünkü.
Galatasaray gruplara kalırsa, 900 bin Euro farkedecek sadece
Sözlükte biri yazdı geçen gün.
https://eksisozluk.com/entry/123734320türk futbolu ile ilgilenen gazetecilerin dahi doğru düzgün bilmediği şampiyonlar ligi gelir dağıtımını beşiktaş'a gönül vermiş kardeşlerime özetlemeye çalışacağım.
şampiyonlar ligi geliri 2019 yılında yapılan değişiklikle 4 kalemde dağıtılmaya başlandı.
1) ayakbastı parası
2) 10 yıllık başarı katsayısı sıralaması
3) market pool
4) performans geliri
1) ayakbastı parası: 15.25 milyon euro. üzerine konuşulacak bir durum yok.
2) 10 yıllık başarı katsayısı sıralaması: 2019'da yapılan değişiklikle market pool'dan ayrı olarak dağıtılmaya başlandı. şampiyonlar ligindeki 32 takım son 10 yılda avrupa'da topladığı puanlara göre sıralanıyor. en yüksek puanlı takım 32 birim para, 2.takım 31 birim, 3. takım 30 birim ................ 32. takım ise 1 birim para alıyor. 2020/2021 sezonu için 1 birim para=1.1 milyon euro olarak belirlenmiş. örneğin başakşehir bu sene 30.sırada olduğu için 3 birim yani 3.3 milyon euro para almış.
peki beşiktaş ne kadar kazanacak? son 10 yılda 84.000 puan topladık. geçen sene 84.000 puanla marsilya 21. sırada 12 birim para yani 13.2 milyon euro kazanmış. tahminime göre biz de bu sıralarda bitireceğiz.
3) market pool: türk takımlarını birbirine düşman olmasını sağlayan market pool geliri 2019 yılında değişti. yani eskiden rakip türk takımının katılması geliri ciddi oranda düşürürken şu anda böyle bir tehlike yok. geçen sene market pool geliri 2 milyon euro civarındaydı. yani gs şamp ligine katılsa dahi çok fazla sıkıntı olmayacak. bu gelirin %45'ini kaybedeceğiz.
4) performans geliri: galibiyet 2.7 milyon euro, beraberlik 900 bin euro. gruptan çıkan takım 9.5 milyon euro alıyor. daha ilerisi hayal olduğu için yazma gereği duymuyorum.
sonuç olarak 1. ve 2. maddeden 28.5 milyon euro kesin olarak cepte. gs'nin katılamayacağını düşünürsek 2 milyon euro daha gelecek ve gelirimiz tüm maçları kaybetsek dahi 30.5 milyon euro olacak. performans gelirinin ne kadar olacağını da sizin hayallerinize bırakıyorum.