Teknik direktor degistirmekle bal gibi basari da gelir, kupalar da gelir. Yalniz getirecegin hocaya bagli bu, asi tutarsa basari gelir. Tabi bunun kistaslari da var; hocanin gecmisine bakarsin, yabanciysa farkli ulkelerde calismis mi, farkli ulkelerde sampiyonluklar kazanmis mi....vs. Ancak bunlarin hicbiri sonucu garanti etmeyebilir.
Ornegin: biz yillar once Parma mucizesinin yaraticisi ve taninmis bir teknik direktor olan Nevio Scala'yi getirmis ve ligi 4. olarak bitirmistik. Ondan sonra da GS eskisi, Italya'da kisa suren Inter macerasi disinda sadece orta siralardaki takimlari calistiran Lucescu'yu getirmistik ve basari gelmisti. Lucescu kistasa daha cok uyuyordu. Neden? GS sirasiyla butun yildizlarini kaybederken, perezler, florkinler ve adini hatirlayamadigim bir dunya dandik futbolcuyla harika bir is cikarmisti Lucescu. Herkes de buna sahit olmustu.
Simdi bakiyorum da Super Lig'de, farkli donemlerde, farkli kadrolarla bir sampiyonluk, 3 ikincilik almis, takimini daima zirveye oynatmis, zirveden kolay kolay kopmamis, sampiyonlugun yaninda turkiye kupalari ve super lig kupalari da kazanmis, ustelik de bunu Trabzonspor'da gerceklestirmis bir hocayi, Bursa'yi ilk uce oynatamadigi icin elestirenler var. Sanki Lucescu Italya'da calistirdigi dandik takimlari zamaninda ilk uce oynatabilmis gibi.
Ayni sey Bilic icin de gecerli; bir taraftarin hocasini savunmasi gayet dogal ama bunu Senol Gunes'e cemkirerek yapamazsin. Neymis; Senol Gunes milli takimi dunya ucuncusu yaptiginda kadromuz cok iyiymis, ondan yapmis. Gunes'e karsi savundugu Bilic'in 6 sene calistirdigi Hirvatistan a milli takimi kadrosundaki yildizlardan habersiz, en buyuk basarisi AK'da ceyrek finalde bize elenmek olan Bilic icin iyi Gunes icin "loser" diyor.
Kimsenin Senol hocanin kara gozune asik oldugunu sanmiyorum. Adamligi falan da cok umrumda degil. Dogma buyume Istanbullu olsam da koken olarak Trabzonlu olmam ve 35 yasimda olmam sebebiyle gecmisten gunumuze kadar yaptiklarini, oynattigi oyunu ve potansiyelini cok iyi biliyorum. Sampiyon yapar diye kimse garanti veremez ama adam takimini daima zirveye oynatmak bir yana 82 gibi rekor bir puanla sampiyon yapmis. Biz en son ne zaman ikinci olduk? Ne zaman 82 puan toplayip sampiyon olduk? Allahin Trabzonspor'undan bahsetmiyorum, bir Istanbul kulubu olan Besiktas'tan bahsediyorum.