Soruyu daha klasik hale getirip kadrodan maksimum verim alabileceğimiz sistem bu mudur diye sorarsak yanıt elbette hayır.
Caner false back zor olur, Rebocho bana daha da uzak geldi bu profile. Gökhan gerektiğinde savunmayı üçleyip gerektiğinde sağ kulvara destek atacak fiziksel kapasitede değil. Douglas daha da kötü gibi geldi bu rol üzerinden değerlendirilirse. Karius libero kaleci değil. Ljajic şu an sol iç oynayamayacak gibi gözüküyor. Dorukhan sağ içte pek bir işe yaramıyor. Zaten santrafor da yok. Takımla pas ilişkisine girecek gerektiğinde yay çevresine gelip dağıtım yapacak aynı zamanda da bitirici bir santrafor zaten ne arar burada.
Bunlar değişebilir, bu oyuncular da değişebilir. Kimileri uyum sağlar farklı bir evreye taşırlar kendilerini. Kimileri gönderilir yenileri gelir vs. Uzun evrede bu oyuncularla bunu oynamaya çalışmak da çok korkunç bir başlangıç sayılmaz.
Ama bugün bu kadronun en iyisini bu sistem veremez. Oyuncuların neredeyse %50'si kendi meziyetlerinin bir kısmını gösteremedikleri ve olmayan meziyetleri geliştirmeye çalıştıkları rollerle yüklüler.
Çok güzel noktalara parmak basmışsın. Bana göre Abdullah hoca taktiği biraz fazla uç noktada, textbook oynatmak istediği için ayrıca aksıyoruz. Her ne kadar zamanla daha iyi oynayabilecek olsak da kadro omurgasındaki uyumsuzluklar verim almayı çok zorlaştırıyor.
Hiçbir şeyi değiştirmeden planımıza katı bir şekilde bağlı kalmak bizim için iyi sonuçlar doğurmayacak gibi düşünüyorum. Fakat her şeyi baştan yapmak için de artık biraz geç.
Belirttiğin gibi inverted wing-back oynamaya yatkın bir oyuncumuz olduğunu düşünmüyorum, kaldı ki hoca bunlardan birini defansı 3'leme göreviyle oynatıyor. Daha da zor. İlginç olan da bence bu role daha da uymayan yapıda olan Caner - Gökhan ikilisinin Rebocho - Douglas'dan iyi görüntü vermiş olması. Dışarıdan baksan Douglas Barçadan gelmiş, Rebocho da kısa boylu pıtı pıtı daha iyi yapar dersin.
Bir diğer ana sorun ise yine bahsettiğin Ljajic ve Dorukhan. Taktik iki çift yönlü 8 numarayla oynanıyor, lakin Ljajic bir 10 numara oyuncusu ve bu şekilde oynamaktan çok rahatsız gözüküyor. Dorukhan milli takımda benzer organizasyonda daha iyi oynasa da burada El-Neny ve Ljajic'in bunu çok yapmaması dolayısıyla neredeyse tüm topu tutma görevini de üstlendiği için altından kalkamıyor.
Bana göre mantıklı iki çözüm üretebiliriz taktik açıdan.
Birincisi, Formasyonu ve genel oyun mantığını sabit tutup bekleri standarta çevirmek. Bu şekilde oyun mesafemiz biraz açılacak ve top tutma problemi, Ljajic Dorukhanın sağ sol içlere gitme sorumluluğu azalacaktır. Formasyon - yerden oyun ve orta mantığı devam ettirilerek hocanın ileride geçmek istediği sisteme temel de oluşturabilir, daha yumuşak bir geçiş olur.
İkincisi seçenek yukarıdaki şekilde yerden 4-2-3-1 oynamak olabilir, hem çoğu oyuncunun alışık olduğu hem de hala geçerli bir oyun.