Genç oyuncular açısından birşey söylemek istiyorum.
Adınız Sergen, Arda değilse veya Altyapınızı yurtdışında alıp 23-24 yaşlarına kadar yurtdışında düzenli olarak oynamadı iseniz potansiyel için alınan hiç bir oyuncunun Türkiye'de 3 büyüklerde başarılı olması mümkün değil. Bakın Ozzy Ozzy diyoruz da nispeten yarışmacı olmadığımız 3 sezon boyunca Ozzy'nin pişmesini bekledik. Ve o 3 yıldan elimizde kalan sadece Ozzy oldu. Olcay zaten potanasiyelinin zirvesinde gelmişti, İsmail.. İsmail işte. Tolgay sakatlandı. Pedro olmadı. Maalesef sporcuya bakış açımız ve toplumsal mantalitemiz buna uygun değil.
Mesut Özil, 2005 (yanlış hatırlamıyor isem) Daimler Chrysler turnuvasının en iyi oyuncusu idi ama o yaşta olmasına rağmen Sergen'den bile az koşuyordu (kaleci değildi :P) ve pres namına hiç birşey yapmıyordu. Schalke'den Werder Bremen'e giderken dahi hakkında soru işaretleri vardı. 2010 yılı dünya kupasındaki haline gelene kadar 2-3 yıl beklediler, sonuç ortada. Bizde bence asıl misyonları oyuncu yetiştirip satmak olan Anadolu takımları bile bunu bırakmış durumdalar. Biraz Bursa işte (ki Türkiye ölçeğine göre müthiş bir iş yapıyorlar). Oradan da çıkanlar Volkan, Ozan. düşünün seviyeyi.
O sebeple genç oyuncu sevdasından vazgeçmekte fayda var. Genç oyuncudan kastınız 24-25 yaşında fişek gibi adam ise zaten o potansiyelde buraya gelmiyor (bknz: Ömer Toprak, Serdar Taşçı, İlkay Gündoğan, Nuri Şahin). Aradığımız özellikler şunlar olmalı (hep tekrarlıyorum);
- Avrupa altyapısı eğitimi almış, altyapı gruplarında en az 15-20 defa milli olmuş
- bundesliga tecrübesi olan, mümkünse son 3-4 yılda 100 civarı maçta düzenli olarak oynamışç
- Potansiyelinin zirvesini görmüş, 24-25 yaşlarında Türk veya 27-28 yaşlarında Alman/Hollanda/Belçika vb oyuncular.
bu tipler bize cuk oturuyor. Geri kalanı, potansiyele güvenip almak, bizde olmaz, olmayacak.
Oğuzhan'ı da göreceğiz. açıkçası Ben Berkant Göktan etkisi bekliyorum. 18 yaşındaki Emre Mor'a kürekle para döküp benzer özellikli bir oyuncularını bu yaşta serbest bırakmaları pek aklıma yatmadı.