Öncelikle henüz tanımadığınız ve mesleğini dahi bilmediğiniz bir kişiye karşı böyle "avam" ifadelerle hitap etmeniz hoş değil. Bu bir.
Mesleki kimliğimi bir kenara bırakacak olursak...
1. Bizzatihi saymadım tabiki herkes gibi stadda kaç işçi olduğunu. Ancak mabetin söylediği hiçbir zaman 300-400 rakamlarını geçmedi. Ya da bu rakam geçtiyse bile sınırlı günlerde geçmiştir.
Başkanın da sürekli olarak sayı 1000'i bulacak ifadeleri şantiyenin ilk gününden beri var. Hiçbir zaman bulmadı.
2. Bir şantiyede 7/24 çalışma demek, aynı personelin 7/24 çalışması anlamına gelmez. Bunu anlamak için öncelikle "iş planlaması" ve "proje yönetimi" kelimelerini araştırabilirsiniz.
3. Aydınlatma ile bu işin çözülebileceği elbetteki aşikar (yalnızca çatıdan bahsetmiyorum). Bunu bilmek için mühendis dahi olmaya gerek yok.
4. Çağımız, gece çalışmalarında yeterli iş güvenliği tedbirlerini almayı sağlayacak yeterli mühendislik imkanlarına sahip çok şükür. Kullanmasını bilene. Bahsi geçen kazada yeterli aydınlatma demek ki yapılmamış.
5. Görebileceğim yerde çalışma olmasını talep ettiğimi hatırlamıyorum. Stadyumda şu anda hummalı olarak niteleyebileceğimiz bir çalışma yok. Buna kimsenin itirazı olamaz.
6. Hız göreceli bir kavramdır değerli arkadaşım. İnşaat söz konusu olduğunda bu iş tümüyle parayla alakalıdır. Ne kadar para, o kadar hızlı. Maalesef inşaatımız hızlı değil.
Dünya'nın farklı bir çok yerinde inşaat şantiyelerinde bulundum. Bunlar illa ki stadyum şantiyesi değildi elbet. Stadyum olarak da bizzatihi gittiğim stadyumlar dünyanın en büyüklerinden NouCamp, Emirates, Stanford Bridge, St. Dennis, Ernst Happel, SanSiro vs. Herbirinin lokasyonunu ve yerleşimini görme şansına sahip oldum. Hiçbir inşaat kolay değil.
7. Vodafone Arena'yı defalarca ziyarete gittim. Birçok fotosunu da çektim videosunu da çektim. İnşaatın nasıl zorlu bir süreçten geçtiğini biliyorum herkes gibi.
Şimdi size şunları soruyorum:
1. Sizce inşaatın ne kadar zor bir lokasyonda olduğu en baştan bilinmiyor muydu? İnşaatın içerisinde girince mi anlaşıldı?
2. Hafriyat ve fore kazık süreci 1 yıl sürdü tam. Bunun böyle olacağı baştan bilinmiyor muydu da başkan bas bas 1 yılda bitirecez dedi?
3. Stadın toplam maliyeti baştan belli değil mi? Belli... Kaynağın var mı? Sınırlı. E be adam niye 1 senede bitecek der durursun?
4. Sen stadyum inşaatına başlamadan önce hangi stadyumda oyanacağına karar verdin mi? Bu konuda kulis yaptın mı? Araştırma yaptın mı?
Stadyumdan resmen plansız çıkıldı. Belki düzenli bir yerde oynasaydık geçen sene şampiyonduk.
5. Çatının meyilli olması gerektiği ve orta kısmının diğer taraflardan yüksek olması gerektiği en başında bilinmiyor muydu da Kadi Topbaş'a izahat yapmak zorunda kaldık?
Siyasi ve kapı arkası olayları bir kenera bırakıyorum. Tabiiki zor bir lokasyondaki inşaat için her türlü bela ile uğraşacaksın.
E peki bunlar en başından bilinmiyor muydu? Oranın tarihi bir mekan olduğu, boğazın en önemli yerinde olduğu, hafriyat kamyonlarının yalnız gece çalışabileceği, belirli yükseklik sınırlaması olduğu, trafiğin çok sıkşık olduğu, zemini kazmadan karşına ne çıkacağını bilemediğin vs.
Tüm bu faktörlere rağmen sen bütün camiaya 1 sene beklentisi yaratır ve 3 sene geçer halen inşaat bu halde olursa o zaman kusura bakma kimse senin bir sonraki adımına inanmaz.
Bu stadyumun da Eylül ayında bitmesi imkansızın ötesinde. En iyimser Ocak 2016'dır ve bu yazımı da alıntılayın lütfen.
başkanın stadın bitimi ile yakın tarih verme sebebi daha fazla kombine ve loca satabilmektir ayrıca taraftarın yarattığı bir baskı bir stres ortamı mevcut yeni stada geçememekten kaynaklanan, stadı 10 yıl sonra dönüyoruz deseydi başkan 1 tane loca satamazdı.. Hepimizin bildiği gibi Türk insanı işini biraz yumurta kapıya sıkışınca yapar, bazılarımız hatta stadın bitmeyeceğine öyle çok inanmış ki gözüyle çimin yeşerdiğini görmeden kılını kıpırdatmıyor.Ama stat bitsin diye şu anda insanlar daha fazla alışveriş yapıyorlar loca alıyorlar kombine alıyorlar , çünkü insanlar bir beklenti içinde, özlem duyuyor mabete geri dönmeye.
Sonuç olarak hiç bir inşaat zamanında bitmez kolay kolay. İşlerin zor olacağı önceden biliniyordu elbet, kaynakların kısıtlı olması da. Ama klübe kaynak yaratmak için sponsor anlaşmaları için stad 5 seneye bitecek gelin bize sponsor olun dense kolay kolay kimseler buna yanaşmazdı. siyasi meseleler, çıkartılan sorunlar da buna ekstra oluyor zaten. eski açıkta kaybettiğimiz zaman tamamen siyasi 40 cm meselesi falan değil. Hangi statta oynanacağı konusunda da iyi bir planlama yapılamadı bu konuya katılıyorum ancak bunun şampiyonluğu engellediğini de düşünmüyorum açıkçası. Kendi stadımızda oynamadığımız sürece nerde oynarsak oynayalım kolumuz kanadımız kırık çıkıyoruz sahaya.
Bunun dışında gece vardiyası vs konularına değinilmiş, iç kısımlarda nedir göremiyoruz ama ben çatı için olmasa da iç kısımlarda gece vardiyası yapılmasını isterdim şahsen. Tabi bunun kaynağı vs si olması lazım , şu pozisyonda klübe yüklenmek de doğru değil klübün mali sıkıntılarını biliyoruz çünkü. Başka statlarla başka klüplerle kıyaslamak da doğru değil, her klübün geliri , şartları farklı. Ama elülde, ekimde döneriz ama ocakta döneriz fark etmez bu saatten sonra buna takılmamak lazım bence.