Selam arkadaşlar,
GS 100 yıllık camia, kurum kimliği nedir? Lise.
FB 100 yıllık camia, kurum kimliği nedir? Benim pek aklıma gelmiyor ama zengin takımı derler eskiden beri. Nihat Genç'in bununla alakalı çok güzel bir hikayesi vardır. Memleket Hikayeleri kitabından. Bu linktten 5. maddeyi okuyabilirsiniz.
https://eksisozluk.com/en-buyuk-taraftar--364285Beşiktaşımız 100 yıllık camia. Belki Türkiye'de herkesin hemfikir olduğu birkaç konudan birisidir, kulübümüzün HALKIN TAKIMI olduğu. Bu, İnönü'deki efsane pankartlardan tutun rahmetli Baba Hakkı'nın Şeref Bey'in bilfiil karakterinde, rahmetli Seba'nın tehevcühünde olan bişeydir. Kimliği, daha doğrusu ruhu olan kurumlar, bunun dışında hareket edemezler. Ederlerse üzerinde eğreti durur.
Yukarıda örnekler verilmiş, doğrudur, Kazan'da meydanda balık pazarında adam başı 100 kaat hesap verip "biletler çok pahalı yeaa" diyen taraftarları ben de biliyorum. Belki aynı masalarda ben bile demişimdir aynı cümleyi. 3-5, 300-500, 3000-5000 adamın söyledikleri,yaptıkları ve maalesef hoş olmayan hareketleri, bütün camiaya mal edilemez. Tıpkı "yeaaa tribünler dolmuyor, çünkü bedavacıların maması kesildi yeaaa" diyenler gibi.
Mevcut düzende kulüpten başarı bekleniyorsa, taraftar mutlaka buna katkı yapmak zorundadır. Ya bilet alır, ya bandrollü ürün, ya da yayıncı kuruluşa üye olur. Bununla beraber, düzen bu diye kendi ruhumuzu tam anlamı ile sisteme teslim etmenin anlamı yoktur. Halkın takımı olduğumuzu pekala bu şartlarda da gösterebiliriz.
Avrupa ülkelerinde çok yaygın bir uygulama var; kale arkalarında en ateşli taraftar gruplarının yer aldığı tribünler daima en ucuzu olmuştur. Örneğin Dortmun bu gruplara EUR 10-15 ten, Bayern EUR 20 den bilet satmaktadır. Benzer uygulamalar l'pool ve machester united'te de mevcut. Bu paralar onların 10-15 lirası değerinde. Bizim tribünlerde de böyle bir uygulamaya gidilebilir. Ne bileyim 5000-6000 adet bilet kombineye kapanır ve oranın biletleri 15-20 liraya satılabilir. Veya öğrencilere, kimliklerini göstermelerine istinaden %50 indirimli bilet satılabilir belli bir kapasite ile. Seçenek çok.
Demek istediğim şu; "kulübümüze katkı olsunda nasıl olursa olsun, biletler falan da ucuzlamasın, herkes elini cebine atsın" anlayışını reddediyorum. Kulüp taraftarlığı para ile alınabilen veya ölçülebilen biey değildir. Bu takım taraftırının zengini de olduğu gibi, fakiri de vardır ve onlar belkide halkçı kimliğinden dolayı Beşiktaşlı olmuşlardır. 300-500 milyon dolarlık bütçelerin paraların konuşulduğu, dandik oyuncuların bile 1 milyon EUR dan aşağı imza atmadığı bir piyasada, Beşiktaş bilet fiyatlarından dolayı USD 1 milyon kaybedecekse kaybetsin. Ben şampiyon olduğu veya maçlar kazandığı, yıldız transferler yaptığı için Beşiktaşlı olmadım. Evet onların da katkısı vardır mutlaka beni asıl Beşiktaş'a bağlayan ruhudur, tavrıdır. Bunu, 3-5 kuruş için söküp atmaya inanın değmez dostlar.