öyle bel kırıklığıyla sonuçlanan bir kaza olmadı şantiyeler kazaya en müsait iş alanları ve insan hatası faktörleri esas belirleyici unsur güvenlik kemerini takmaz düşer kask takmaz kafa yaralanmaları meydana gelir bu şekilde yüzlerce insanın çalıştığı bir iş yerinde her gün değişik kazalar olur bunların önlemini alamazsın uygulaman gereken prosedür vardır onu uygularsın ama işin ucu çalışanın dikkatine dayanıyor ve ülkemizde malesef çalışan emekçi bu konuda bilinçli değil kendilerine bir şey olmayacağını düşünüyor ve sen ne yaparsan yap uygulamıyorlar bizde bir sürü insan güvenlik kurallarına uymadığı için işden çıkarıldı. Tüm iş makineleri halatlar periyodik olarak bakıma alınıyor. belli aralıklarla bütün tehlikeli alanlar çevriliyor ama çevrilen yerler 1 haftada koparılıp atılıyor
Evet bu doğru. Olayın içeriğini bilmeksizin firmalar çok çabuk yuhalanabiliyor. Firmalar istese de istemese de iş güvenliği uzmanlarının kıskacında olduğu için öncelikli olan güvenlik önlemlerini eksiksiz yerine getirmek zorundalar. Bizim insanımız kendi canını düşünmekte biraz sorumsuz. Kendi canı için sorumsuz olduğu gibi başkalarının canını da düşünmüyor. Free takılıyor adam. Kimine emniyet kemerini taktırması statik hesap yapmaktan daha zor.

Oysa ki önce kendi canın mübarek tak işte şu kemeri. Güvenlik şeridi çekilmiş adam malzeme taşıyor düz ayak engel diye emniyet şeritinin demirini eğip büküyor. Çok değil birazcık canını sıkıp az biraz zahmet edip itina ile bozmadan malzemesini taşısa şeridi bozmasa ufacık da olsa bir kazanın oluşmamasında büyük payı olacak ama sonra düzeltiriz diye bozduğu şeriti unutup oradan ayrılabiliyor. Eğer firma güvenlik önlemini almıyor, işçinin baretini, emniyet kemerini, çelik uçlu ayakkabısını, aydınlatmasını, ikaz afişlerini vs eksik tutuyorsa oluşacak kazalardan firma sorumludur ama bunların temin edilmesinde sıkıntı yoksa ve kaza meydana geliyorsa orda ilk önce çalışan bireyin kendisinde bir eksiklik var demektir. Ben sık sık karşılaşıyorum bu tür şeylerle. Şantiyeyi dolaştığımda beni uzaktan görenler bir şekilde ben görmeden baretini kemerini takıyor ama arkamı döndükten sonra çıkardığını çok iyi biliyorum. Adam babam yaşında adam mesela çocuk azarlar gibi azarlayamıyorsun bir şekilde ikaz ediyorsun yumuşak dille doğru diyorsun şefim diyor ertesi gün bakıyorsun ki aynı amcam yine aynı şekilde geleneğini sürdürüyor. Bunlar en ufak şeyler. Bir de büyük atraksiyonlar geçince şantiyede bazen isyan bayrağını çekesi geliyor insanın.