Son yillarda Turkiye'ye gelen yabanci teknik direktorlerin listesine baktim da bayagi bir kariyerli teknik direktor gelmis ve istisnalar haric hepsi de kiclarina teneke baglanarak gonderilmis. Sampiyonlugu elde eden yerli teknik direktorlerse belli; Terim, Yanal, Denizli, Gunes, Saglam. Benim icin bu besinden Denizli ve Saglam oynattiklari negatif ve kotu, hatta hic bir macta guven vermeyen yani kazanma duygusu yaratmayan ve adeta kanser eden futbolla one cikarlarken Terim, Gunes ve Yanal'in oynattiklari pozitif futbol bana zevk veriyordu.
Yerli teknik direktorler disindaysa bence fazla bir alternatif yok, tabi eger Lucescu gibi hem Turkiye'de hem de baska ulkelerde bulundugu ligin kupalarina ambargo koyan bir isim ya da Gerets gibi takimina ve taraftarina kazanma duygusu veren bir pozitif futbol ustadi degilse.
Gelelim Senol Gunes'e; hadi Senol Gunes'in Trabzon ile elde ettigi sampiyonlugu, Aykut Kocaman ve Fenerbahce'ye yazalim ve onun Trabzonspor gibi bir takimla 82 gibi rekor bir puan topladigi sene sampiyonlugu sadece averajla kacirdigini varsayalim; o sene biz yabanci teknik direktor, Portekiz cetesi + Guti ile sadece 54 puan toplayabilmisiz, yani Gunes'in topladigi puandan neredeyse 30 puan daha az. Yani bahsettigimiz hoca bize hayatinin bir doneminde 30 puan fark atmis bir isim ki bunu da Trabzonsporla yapmis Fenerbahce veya Galatasaray ile degil.
Trabzonspor'un uzun yillardir Senol Gunes disinda birakin sampiyonluk veya ikincilik yasamayi, ligde zirveye oynadigi bir donem yok. Senol Gunes Trabzonspor'da ayri ayri 4 donem calismis ve 3 defa kil payiyla sampiyonlugu kacirip, 2. olurken, yani 3 buyuk Istanbul kulubunden 2'sini geride birakirken, bir defa da sampiyon olmustur. Yani bizim gibi yillardir birakin sampiyonluga, ikincilige bile hasret olan bir kulup icin bulunmaz bir firsattir ve bunlari da bir Istanbul kulubunde degil Trabzonspor'da gerceklestirmistir. Hatta bir kac iyi oyuncusunu elden cikardiktan sonra sadece bir kez katilabildigi ve fazla tecrubesi olmadigi Sampiyonlar Ligi gruplarinda da 7 puan toplayip, 6 macta sadece 1 kez maglup olmustur.
Hadi Trabzonsporla defalarca aldigi Super Kupa ya da Turkiye Kupalarini basaridan saymiyorsun, ya adamin dunya kupasinda milli takimi yari finale cikarip, bizi dunya ucuncusu yapmasini neden basaridan saymiyorsun? Efenim neymis, kadromuz cok iyiymis Ilhan varmis, Hakan Sukur varmis, adamin bahanesine bak. Hayir Gunes'e karsi savundugu ve daha iyi dedigi Bilic'in 6 koca sene calistirdigi Hirvatistan A milli takim kadrosunda ne yildizlar var ama Avrupa Futbol Şampiyonası'nda çeyrek finalde bizim milli takima elenmekten baska bir basarisi yok.
Lafi uzatmadan gerci bayagi bir uzattim ama Trabzonspor gibi hem teknik direktorler, hem de futbolcular icin calismasi oldukca zor olan bir camiada farkli donemlerde farkli kadrolarla defalarca kez gelip takimi zirveye oynatmak ve cok da iyi oynatmak o kadar kolay bir is degil ve Gunes'ten baska da yillardir bunu basaran olmadi. Belki bunu sadece yarim sezon Yanal basarabilmisti onceki Trabzonspor doneminde ama onu da ust uste puan kayiplari sonucu ligin 2. yarisinda kovdular ve Denizli gibi cok kotu bir futbol oynatan ve kesinlikle guven vermeyen bir hocanin Besiktas ile sampiyonluk kazanmasina sebep oldular.
Not: Yanlis anlama olmamasi acisindan aciklamak istedim; bence Bilic kesinlikle basarisiz degildir. Stadsiz ve gocebe olarak oynadigimiz sezonda fena bir puan toplamadi ama basarili da degildir.