Boğazın dibindeki parklarda yürüyorum bazen. Hiç rastgelmedi tuz iyot nedeniyle sararan çimler. Tuz iyot zaten bunlar uçuculuğu fazla olan maddeler değil. Hibritte kullanılan lifler bence güneş ışığını ısıya çeviriyor ve zemin altında köklere zarar veriyor. Yaz ayları ciddi problem kısacası. Bunu ve çözümünü firma da yönetim de iyi biliyordur.
boğazın dibindeki parklarda aynı zamanda boğaz rüzgarıda esiyor nemi çimin üstünde tutmuyor stad çukur ve çimin üstüne çöküyor ve bunu üfürecek rüzgarda yok sürekli birikiyor.
dediğin doğru hibritin en kötü özelliği yüzey ısısını toprağa çekmesidir. Bunu söyledim zaten bunun önlemi alındı orda bir sorun yok
içerden soğutulmuş hava üflenip toprak ısısı korunuyor kök ölürse çim ölür tekrar yeşermez.
ama bizde yaprakları sararıyordu geçen sene. havalar serinledikten sonra yeşermeye başladı
bu sene sorun kökler gelişemedi duyduğum kadarıyla çim yoğunluğu 31 olmalıymış bizde bu 22 de kalmış
çimin çıkmadığı bölgeler var. buda nemin yoğunluğundan deniyor havalar serinlediğinde düzelecekmiş
bu seneki sıkıntı geçen seneki sıkıntı değil o zaman çimler sararmışdı şimdi çim çıkmadı. açıklamada yaptılar zaten
sorunun nemden kaynaklı olduğunu söylediler aşırı nem yüzünden beklenen hızda gelişip güçlenemiiyor çözümüde
yapay rüzgar yaratmak bunun içinde bir tarafta üfleyen güçlü fanlar olacak diğer taraftada nemi emip stad dışına gönderecek
emici bir sistem olacak sanırım üfleyen fanlarda büyük ihtimal nemden arındırılmış havayı üfler yoksa dışardan çekeceği nemli havanın bir çözüm olacağını sanmıyorum. Bu sistem ilk başta yaparlarken yapılacaktı zaten bu sorun biliniyordu demekki yapmaya bütçe yetmedi.
stad inşaatı devam ederken gün gün iyot tuz nem ölçümleri yaptılar o ölçümlerin hepsini grafiklerle görmüştük
çok çekiniyorlardı yılın bu aylarından düşün ölçümler yapılırken stad bile yoktu şimdi birde etrafı kapalı halde
biz alt kat tribündeyiz kışın bile rüzgar esmiyor. bizim için iyi ama çimler için iyi değil işde.