Beklerle ilgili olarak büyük takımlarda oynamaları için bence 3 tane belirleyici kriter var
a.Top tekniği ilk sırada gelir . Top tekniğinden kastettiğim şeyler ise topa vurma , topu sürme, topu kontrol etme , pas kalitesi, pas için pozisyon alma, şut için pozisyon alma, kafayı kaldırarak oynamak
b.Fizik üstünlük ve devamlılık. Bundan kastettiğim ise, koşu temposu, koşu isteği, koşma devamlılığı, ivmelenme, yön değiştirme, ani durmalarda dengelenebilme, dinamiklik, çeviklik, topla dönüş, topsuz dönüş rakibi aldatma koşuları ile devamlı yormak
c.Mental ve oyun görüşü üstünlüğü. Bundan kastettiğim ise defansta pozisyonu her zaman doğru almak, arkaya atılan toplarda devamlı dikkatli olmak, konsantre olmak , pozisyonda ön almak, pozisyonu önceden hissetmek veya rakip oyuncuyu önceden tanıyıp yapacağı muhtemel hareketi tahmin etmek. Maçtan önce kendi kanadındaki hücum oyuncusunun özelliklerini ezberlemek ve maça hazırlanmak.
Hücumda ise kendi koridorunu kullanabileceği fırsatları devamlı kullanmak için verkaç yapmak, boşa çıkmak , bazen içe kat etmek , bazen dışa kat etmek, bazen pas vermek,toplu koşu, topsuz koşu yapmak bütün bu kararları doğru şekilde vermek, rakip savunmanın zaafını iyi bilmek ve devamlı onu kullanmak . Maçtan önce savunmanın zaafını çalışmak ve hep ona göre oynamak
Bunların hepsini kusursuza yakın yapıyorsanız zaten elit seviyede bek oluyorsunuz. Bizim ligimiz için bu 3 özellikten 2 sini barındıran bek yeter artar bile. Hepsini barındıran adamlar ligimize 30 yaşından sonra geldikleri için zaten otomatik olarak 2. şıkta yazdığım fizik üstünlük ve devamlılık özelliklerinden vazgeçmiş olursunuz. Ben olsam hangi özellikten vazgeçerdim kendimce düşündüm ve şu sonuca ulaştım.
Eğer oynayacağımız oyun TOPA SAHİP OLMA oyunu ise elimdeki bekin kesinlikle (Kapalı savunmaları açmak konusunda +1 opsiyon olması açısından) top teknik özelliklerinin iyi olmasını isterdim.Yine topa sahip olmak oyununda esasında Ön oyuncularının press gücü genel press kalitesini etkileyeceğinden fizik üstünlük ve devamlılık özelliğinden az da olsa feragat edebilirdim. Çünkü top zaten bizde kalacaksa rakibi yormak daha kolay olacağı için topu kazanmak için ekstra efor sarf etmemize (press oyunlarında eforu öndeki oyuncular sarfeder defans sadece pozisyon alır) veya fizik üstünlüğüne veya fizik devamlılığına aşırı bir ihtiyaç olmayacaktır.
Eğer oynayacağımız oyun deplasmanlarda ve bize denk takımlarla ise DİREKT OYUN ise eldeki bekin kesinlikle
Top teknik özelliklerinin iyi olmasını isterdim. Zira rakip takım bizi kendi sahamıza hapis ediyorsa ya da biz topu kendi sahamızdan baskı altında çıkaramıyorsak. Top tekniği iyi olan bekler +1 opsiyondur. Deplasmanlardaki oyunlarda bir diğer önem vereceğim özellik ise fizik kalite ve üstünlük olurdu. Zira direkt hücumlarda patlayıcı kuvvet, top sürme, hızlı düşünme gibi özellikler bekleri bir hayli kıymetli kılar
Bu açılardan değerlendirdiğimizde douglas hem iç saha oyunlarında (burada bir şerh düşmem gerek, rakibi önde karşıladığımız oyunlarda arkasına adam kaçırmaması şartıyla) iyi işler yapabilecek niteliklere sahip. Deplasman oyunlarında da fizik kalitesi ve devamlılığı yaşı genç olduğu için yine faydalı olabilir.