Ben şunu anlamıyorum, ve çok iyi niyetle, sadece öğrenmek amacıyla sormak istiyorum.
Şu orta olayına bir kısmınız şiddetle tepki gösteriyorsunuz. Kimi 'laz inadı' diyor, kimi 'çağdışı' buluyor... Benim anladığım kadarıyla, diyorsunuz ki, 'bir maçta 60 tane orta yapılmışsa ve o maç kaybedilmişse, demek ki böyle olmuyor, başka bir hücum sistemi denenmeli'...
Peki nedir bu alternatif hücum sistemi?
'Pas oyunu oynayalım, göbekten girelim' mi diyorsunuz? Peki takımda bunu kim yapacak? Tolgay mı mesela? Topu alacak, iki adam geçecek, rakip savunmanın arasında ayakta kalacak, ara pasıyla Negredo'yu buluşturacak, Negredo da seri bir şekilde dönüp şutunu çekecek, gol olacak... Bu mu? Ya da Oğuzhan mı? Forvet arkasında Babel mi? Geçen sene Talisca bunu yapabildi mi?
Bunların hepsi deneniyor, sonuç hep hüsran oluyor. Tolgay da, Oğuzhan da, on kere göbekten gitmeye çalışsa 5'inde omuz yiyip havalara uçuyor, 5'inde pas hatası yapıp kontraatağa sebep oluyor. Talisca da kısa pas oyununda, takım paslaşmalarında hiç yoktu. Aboubakar'a şık bir aşırtma asist, bir de Babel'le yaptığı duvar pası... Onun dışında uzaktan şut, kafa...
Eldeki malzeme buna izin vermiyor. Ayrıca rakiplerin büyük çoğunluğu katı defans yapıyor. Ceza sahası ön çizgisine kümeleniyorlar, geleni püskürtüyorlar. Biz de mecburen kanatlara yöneliyoruz. Ama golcümüz olmadığı için kenar ortalarından da faydalanamıyoruz. Bazılarımızın övmelere doyamadığı Negredo'nun, gelen 60 ortanın HİÇBİRİSİNE yükselip kafa vuramamış olması bir gösterge değil midir?
Bu arada ortaların kalitesine de bakalım... Antalya maçında bence müthiş etkili ortalar geldi, hem Caner'den, hem Quaresma'dan, zaman zaman da Gökhan'dan... Diyorlar ya 'ceza sahasının içine bombayı bıraktı' diye, bir sürü öyle bomba geldi, ama patlayan rakip kale değil, bizim forvetler oldu... Çünkü bizim forvetimiz yok.
10 numarası ve forveti olmayan bir takımın, hücumda etkili olamamasının en önemli sebebi kenar ortalarının sıklığı olabilir mi? Bence olamaz.
Aranızda futbolu çok iyi bilen insanlar var, lütfen bana anlatır mısınız, mevcut kadroyla, Tolgay - Oğuzhan - Atiba - Medel - Necip orta sahasıyla, Şenol Hoca'nın 'kanat ortası ağırlıklı' sisteminden daha etkili bir hücum sistemi nasıl olabilir?