Arkadaslar Beşiktaş özelinde,toplumumuz genelinde neye üzülüyorum biliyor musunuz?Bir kaç sayfadır arkadaslar sagolsunlar,evrimini tamamlayamış hatta evrimine baslamamıs insanlardan bahsettiler.Ne yazık ki bu insanlarla aynı ülkeyi,aynı şehri,belki aynı mahalleyi ve ne yazık ki aynı tribünleri zaman zaman paylasıyoruz.Kültürel ve yasamsal kalitenin üst düzey oldugu toplumlarda birlikte yaşayışın ön kosullarından biri olarak kabul edilen ve herşeyin merkezine oturtulan empatinin esamesi bile ne yazıkki toplumumuzda okunmuyor.
Gel gör ki sokaklarda,trafikte ve tribünlerde şahit oldugumuz sarfedilen sözlerin ve gerçekleştirilen fiillerin mikro ve makro düzeyde cogu ne bir empatisel süzgeçten geçmiş oluyor ne de bir amaca hizmet ediyor.Daha şaşırtıcı ve üzücü olan konu ise; tribünlerde Antalya kümeye tezahuratının hiç bir amaca hizmet etmedigini,Caner in eski eşine küfretmenin terbiyesizlik ve igrenclik oldugunu,bizzat performansından dolayı minnettar ama sene sonundaki fiillerinden dolayı gerizekalı oldugunu düşündügüm Gomez e bacagın kopsun demenin,basitlik ve acizlik oldugunu ya da dün kapalıda bizzat yanıbasımda oldugu gibi maç 2-0 olduktan sonra ceza aldırıcı oldugunu bile bile malum İsmail Köybası-Fener tezahuratını yapmanın gerizekalılık oldugunu,düşünemeyen insan ve insan gruplarıyla,bu forumda bunları yazan cizen düşünebilen,eleştirebilen,çözüm yolları öneren insanlar olarak aynı okullarda egitim görüyor,aynı sokaklarda yasıyor,aynı şeylere seviniyor,üzülüyor ve aynı yada yakın etnisiteleri taşımamız nedeniyle yakın IQ seviyelerine sahip iken aramızdaki bu keskin fark nereden kaynaklanıyor?Eğitim?Aile?Arkadaş ve sosyal gruplar?Yetişme cevresi?Insanlarda farklılık gösteren kendini geliştirme yada değişime entegre olabilme özellikleri?Çok üzücüdür ki,ülkemizdeki entellektüel seviyeyi tv dizileri ve programlarında işlenen konulardan,interneti ne için kullandıgımızdan,en basiti haber yada youtube sayfalari altindaki yorumlardan analiz etmek bize çok nokta atışı bir cevap verebilir.
Özelden genele hareketle ülkemizde genel bir hastalık olan önce insanım deyip insanlığa,Beşiktaş lıyım diyerek Beşiktaş lılığa,Türk üm deyip Türk lüğe,Müslüman ım deyip Müslümanlığı temsil eden olgulara en ters hareketleri yapmak,toplumumuz kültüründe dünya görüşlerini,inançları,tutkuları ve sevgileri oluşturan değerlerin arkadasında dik durmak ve onlara yaraşır onurlu yasamaktan daha fazla kabul görür hale geldi.Mevlana nın dedigi gibi oldugu gibi görünen yada göründügü gibi olan ve degerlerinin arkadasında dik duran insanlar toplumda azınlık hale gelmeye ve dışlanmaya,cehalet ve saldırganlık her alanda toplumumuzun her tarafını sarmaya, daha cok kabul görür olmaya basladı.Her ne kadar beklentim cok düşük olsa da umut ederim ki toplumumuzda düşünebilen,empati kurabilen,haksızlıkları kişisel benliginde sorgulayabilen ve çıkarımlar saglayarak çözüm yolları üretebilen insanlarımızın sayısı nasıl olacagını bilmedigim ve daha acısı öngöremedigim bir şekilde artar ve Atatürk ün hedefledigi medeniyet seviyesine ulaşabiliriz.Başınızı agrıttıysam,affola.Sevgiler...