Benim hedefim borçsuz veya idare edilebilirz seviyede borçlu bir beşiktaş. Şu anki borçluluk/uzun-kısa vade borç yapısı ile senin sunduğun projeksiyon biraz zor. toplam USD 350 milyon borçtan bahsediyoruz. Bunun çok büyük bir kısmı faiz+kısa vadeli borçlar. Yani ödememiz için kredi bulup güncel borcu ödeyip yeniden yapılandırmamız gerekiyor. O nedenle önümüzdeki 5 yılda başarı bizim için zorunluluk. Önümüzdeki en az 3 sene Şampiyonluk+ŞL gelirlerine muhtacız. Evet, kombine gelirleri çok önemli bir kalem, hayır herşeyin çözümü stad geliri değil, daha çok başarı ve para.
Necmi abinin bir önerisi vardı, bana da mantıklı geliyor: Fulya plaza gelirlerine karşı maksimumum krediyi alacağız eşek yükü ile faiz ödeyeceğiz ama fulya'yı da 10 sene unutacağız. Aklıma başka çözüm gelmiyor.
Arkadaşım benimde hedefim tabi ki borçsuz Beşiktaş ben sadece çok karamsar olmayın diye düşündüklerimi yazdım. Burada borcun önemli olanı şirketler tarafından çevire bilirliği.Bugün Beşiktaş bu borcu çevire biliyor'mu çeviremiyor mu? ona bakmamız lazım.Başkanın dediğine göre Futbolcular zamanında para alıyor kimseye geçmişe dönük borcumuz yok ilk defa Futbol A.Ş ilk 3 ayda 38 Trilyon kar açıkladı Beşiktaş borsaya açıldığından beri ilk kez

.... Şampiyonlar liginde ki başarımıza göre belki ilk defa bu sene 12 aylık'ta kar elde edeceğiz. Bu ne demek 350 milyon $ borç çıkarmışsın ya hepsinin kredi olduğunu düşünelim 1 yıllık kredi taksitini ödediğini ve kar elde ettiğini düşün işte o demek. Beşiktaş'ın yıllık gelirleri 200-250 trilyona dayandı. Beşiktaş'ı şirket olarak düşünürsen geliri 200 -250 trilyon olan şirketler için 1.000 trilyon borç çok gözükmüyor önemli olan o borçun yıllara yayılımı. Her yıl 100 trilyon borç ödesen 100-150 trilyon ile kendini çevire bilirsen borç 10 yılda kapanıyor ve önün çok açılıyor.
Bunu örnekle açıklamak gerekirse bırak şirketleri ben vatandaş olarak Beşiktaş kulübünden daha borçluyum aylık 2000-2500 lira maaşım var 100.000 lira 10 yıllık ev kredisi çektim borcum oldu 150.000 TL o zaman gelir ile 10 yıllık borcu düşünürsen benim intihar falan etmem lazım yani demek istediğim burada önemli olan borcu çevire bilmek ve Allah'a şükür kulübümüz iyi yönetiliyor.
Hala sen dersinki bu borcu çeviremeyiz.Ben de sana derim ki kardeşim madem bu kadar ümitsiz sin bu kulüp 3 yılda şampiyonlar ligi geliri hiç bir stat geliri olmadan 110 milyon dolara stat yaptı nasıl yaptı.3 yılda 110 milyon $ stat yapıyorsak 3 yılda'da 110 milyon $ borç öderiz göreceksiniz.
Birde şuna katılmıyorum bazı arkadaşlar paramız her sene faize gidecek, anca faizi öderiz diyor.Bu arkadaşlar hiç mi ev alırken kredi falan çekmedi anlamıyorum. Şuan'daki borcumuzun toplamı zaten faizli hali daha ne faizi gelecek. Ör. 20.000 kredi çekiyorsunuz bankaya 3 yılda 25.000 ödemeniz gerekiyor kulüp bunu zaten 25.000 TL borç olarak gösteriyor 20.000 değil'ki.
Ayrıca kredinin ilk yıllarında borcun çoğu tabi'ki faize gider.Burada önemli olan yeni kredi çekmeden kredi taksitini ödeye biliyor muyuz.Onuda yıl sonundaki bilançodan çıkarıcağız inşallah. Kar elde etmemiz bu açıdan çok önemli.
Yani arkadaşlar bunları niye yazdım tamam durumumuz çok iyi değil ama bazı arkadaşlar gibi öldük bittik-de değil.Umutsuz olmak için ne den yok.Her gün kendinizi umutsuzluğa sürüklemeyin.
Son olarak borcumuz dolar kuru ile arta bilir.Ama o zaman gelirimizde artacak tüm sponsorluklarımız dolar kuru üzerinden,uefa zaten euro olarak ödeme yapıyor.Türk yayın ihaleleri'de hep dolar olarak yapılıyor.Stat içi reklam kiraları hep dolar üzerinden. Ayrıca bildiğim kadarıyla fulyada da kiralar da dolar üzerine. Yani en büyük gelir kalemlerimiz hep dolar üzerine. Tabi inşallah yükselmez ama pek öyle görünmüyor.
Son olarak demek istediğim önemli olan borcu döndüre bilmek bende bu konuda yönetime çok güveniyorum.İnşallah bundan sonra bilançolar'da hep kar açıklarız.