Daha önce de söyledim, borç kârla ödenmez. Açıklanan kâr, borç ödemelerinin de düştüğü halidir gerlilerin.
Şöyle düşünelim:
Bankadan araba kredisi aldın 30 bin lira, her ay 2.500 lira ödemesi var.
Borcun ne kadar? 30 bin.
5.000 lira maaş alıyorsun diyelim. 2.400 liraya geçiniyorsun. 2.500 lira da araba borcu ödüyorsun. Ayda 100 lira kar elde ediyorsun.
Sene sonunda sadece 1.200 lira kar elde etmiş olursun, ama borcun da sıfırlanmış olur.
Yani Beşiktaş zarar açıklarken de borcu azalabilir.
Ya zaten ben kafadan insanlarin hic anlamadigi seyler dolayisiyla neden bu kadar kesin yorum yaptigini anlamiyorum
Borc buyudu=kotu, borc azaldi=iyi gibi sacma sapan bir duz mantik niye insanlar yurutuyor anlamiyorum.
Bir defa borc kotu birsey olmak zorunda degil. Finance'de yabanci sermaye yerli sermayeden ucuz olabiliyor, ki optimum sermaye karisimi hicbir zaman 100% yabanci veya yerli degildir.
Ayriyeten, sadece x gunundeki borca bakip x gunuyle karsilastirmak kadar sig bir dusunce olamaz. Bir sirketin finansal saglik durumunu inceleyeceksen cok daha kapsamli bakman gerekir olaya, en azindan;
- cash pozisyonu ve liquidity beklentisi (borcunu odeyemezsen kayyuma gidersin ve bunun icin cash gerekir)
- gelirler
- donem kari/zarari
- solvability ratio
- liquidity ratio
- kulubun gelecekti projeleri
Ki bunlari x gunu diye bakmazsin. Uzun donemde bakip gelisimine bakarsin ve hatta onumuzdeki senelerin beklentisine de bakarak degerlendirirsin.
Besiktas'in durumunu net incelemedim, ama son 5 sene USD/TRY ve EUR/TRY kurunun inanilmaz dustugu malum ve oraya hayvan gibi bir stat dikildi.
O stat opucukle odenmedi. O yuzden borcun artmis olmasi hic anormal degil. Buna mukabil Demiroren'in son 2 yilinda hayvani boyutlara ulasmis donem zarari
indirildi, hatta 0'a dogru gidiyor, baskanin dedigi gibi gelecek seneden sonra muhtemelen donem kari aciklanacak.
Ayriyeten bir kulubun en onemli gideri olan futbolcu giderlerinde duzenlemeye gidildi, net bir maas skalasi oturtuldu (Aboubakar haric) ve butce makul seviyeye cekildi.
Cash sorunu da yok ki oyuncu maaslari takir takir odeniyor ve bu konuyla ilgili hicbir sikinti duyulmuyor.
Bonservis gideri/geliri inanilmaz dengedi; alirken cok dikkatliyiz, satis konusunda muthis basariyiz, ki tarihimiz boyunca yapamadigimiz satisin 2-3 katini son 2 senede yaptik.
Sponsorluk konusunda cigir actik, katlandi gelirler. Davalarin neredeyse tamami kapatildi bir sekilde, kulubun guvenirligi artti.
Ve en onemlisi bu mali disiplin, stat gelirleri ve sponsorluk gelirleri dusunuldugunde onumuz acik.
Elbette bu borc 5 senede erimez, ama hedef de bu olamaz zaten, olmamali da zaten (ki banka borclari 3 senede goru edenecek sekilde alinmiyor zaten).
Borcu dondurebildigimiz surece, kasada yeterince para oldugu surece ve oyuncu giderleri+donem zarari kontrol altinda tutulabildigi surece finansal olarak zaten sikinti yasamayiz.