Kuzey Kore de devlet herkese ev iş hatta es veriyor. Çok güzel ülke 😂
Yaşam kalitesini maksimum düzeyde..
Kuzey Kore'ye turistik ziyaret yapmak istiyorum o ülkenin yaşam tarzını merak ediyorum.. ama ülkeye girmesi bir dert foto çekmek falan yasak.. Kuzey Kore de sosyal devlet mesela..
Sahi varsa oraya gitmenin yolu yazar mısınız? Resim cekemesemde gidip kim jong un reisin ülkesinde bir iki gün vakit geçirmek istiyorum 😀
Guzel kardesim sosyal devlet ile dikta rejimini karistirma. Boyle ucuk ornekler vererek ne anlatmak istedigini de anlamadim.
Ileri demokrasi diyerek, demokratik ulke olunmaz. Iki tane sandik koyup, secimle cumhuriyet rejimini devam ettirerek de demokratik ve ozgur bir ulke olamazsin. Ingiltere mesela cumhuriyet rejimi ile yonetilmez ama demokratik ve ozgur bir ulkedir benim icin.
Ozgur ve sosyal bir ulkede yasadigini saniyorsan zaten hayaller alemindesin demektir, farki gormeden bilmeden yorum yapmaman lazim.
Simdi telefondan yaziyordum, sosyal devlet ve buyuk fabrikalarin sscb ekonomisindeki etkilerini ve insan yasamindaki yerlerini yazamadim simdi madem konu acildi yazalim.
Buyuk fabrikalar her nekadar oligarklar tarafindan ozellestirilmis olsalar da sosyal hizmetlerine devam ederler.
Buyuk fabrika dedigimizde sscb ulkelerindeki buyuk fabrika 20-30bin kisinin calistigi yerlerdir. Tekstil atolyesi, overlokcu isletmelerden bahsetmiyoruz, turkiyede en yakin benzer ornerk erdemir fabrikalari gibidir.
Bu fabrikalarin calismak icin, elektrik, isi, buhar gibi ihtiyaclari vardir onlari da baska buyuk olcekli fabrikalar karsilar. Genelde oligark nikel fabrikasi alinca, isi, su, elektrik, buhar gibi ihtiyaclarini da karsilamak icin diger isletmeleri de satin alir.
Sanayi sehirlerinde boyle boyle fabrikalar vardir bunlarin calisan sayilari 100binleri bulur.
Bu insanlari ise goturmek icin, tramvay, metro insa edilir bunlari da fabrikalarin insaat birimleri yapar, yeni calisanlar icin ev ihtiyaci olur, bunlari da bu fabrikalar yapar, calisanlarinin cocuklari olur bu cocuklar icin hastane ve anaokulu ihtiyaci olur bu fabrikalar bunlari da yapar.
Bir cocuk sabah 7de anaokuluna baslar iki yasinda 7 yasina kadar haftada 5gun anaokuluna gider, gunde 5 sefer yemek yer, orada uyur iki tane ayri hocasi vardir, ingilizceden, almancaya yabanci dil ogrenir, butun gun ders gorur, spor yapar, muzik dinler, okuma yazma ogrenir ve dusunebilen bir birey olur bu okulun ayligi dolsr bazinda 18-19 civaridir.
Dusunen ve egitimli bir birey koyun olmaz, cahil olmaz bu yuzden bizim turkiyede okumus adamlardan korkan cahil insandan medet uman milli egitim teskilati bunlari anlamaz, isine gelmez.
Iste bu shaktar baskani bunlari calisanlarina saglayabilen bir insandir, seni yonetenler sana bu olanaklari saglayabiliyorsa baska lafim yok.
Bu insanlarin ayrica spor yatirimlari da vardir. Her buyuk isletmenin hokey, voleybol, yuzme, boks, futbol takimlari vardir. Bazi futbol takimlari biraz fazla gelisir, ceo nun futbol sempatisi varsa.
Mesela lokomotif moskova rusya demir yollari isletmesinin takimidir. Bu demir yolu sirketinin 1 milyonu askin calisani vardir. Demiryolu yapacam derken vagonu ispanyadan, projeyi japonyadan, demiri teksasdan, isciyi suriyeden almaz, a dan z ye kendi yapar. Hastanesinde. Okuluna universitesine kadar, bir suru sosyal projesi vardir. Iscisinin basi diktir, maasini zamaninda alir, sigortaya bile ihtiyaci yoktur da gene de vardir sigortasi.
Kuzey korede sevene guzeldir, sosyal devlettir ayni turkiye gibi, turkiyede devlet kendi calisana toki ile ev yapip, ev versin kendi memerunu kiradan kurtarsin.
1 mayisin resmi tatil oldugu ulkelerden sevgiler