Merhaba forum ahalisi.
Uzun zamandır sadece okurum forumu ve sürekli yazsam-yazmasam ikilemindeydim. Mevzuu bilanço olunca iki kelam edeyim dedim.
Yukarıda da yazıldığı gibi genel gidişat açısından olumlu değerlendirilebilecek bir bilanço açıkladı BJK A.Ş.
Perspektif 31.05.2018 itibari ile borçlarını sıfırlamış ve artık kara geçen bir kulüp.
http://www.haberhurriyeti.com/besiktasin-zarari-31-mayis-2018de-sifirlanacak-178551.htmlOlur mu? Türkiye de zor... Borsaya kote spor şirketleri arasında gidiş yönü en iyi takım olmamıza karşın zor. Haaa olursa bu bir mucize olur bence.
Öte yandan
son bilançoda en dikkat çeken başlıklar şunlar bana göre:
-Son çeyrekte(122 milyon) geride kalan(288 milyon) dönemin nerede ise yarısı kadar hasılat elde etmişiz.(O çok şikayet ettiğimiz 3.lü biletler vb. sayesinde). Buradan maliyetleri çıkarına 27 milyon kalmış kasaya.
-Son çeyrekte 54 milyon daha artmış borcumuz(ciddi bir rakam), buna karşılık duran/dönen varlıklarda 60 milyonluk bir artış var(çok ciddi bir artış).
-Esas faaliyet karımız 2.5 kata yakın artmış yine son çeyrekte.(stad sağ olsun)
Buraya kadar gidişat güzel. Şimdi üzerinde düşünülmesi gerekenlere bakalım:
-Faiz, kur farkı gibi nedenlerden giderimiz de ciddi oranda artmış. Geride kalan dönemin neredeyse yarısı kadar.(32 Milyon)
-Yönetim giderleri başlığındaki genel harcamalar son çeyrekte, diğer 3 çeyreğin %75 i kadar yaklaşık(6 milyon)
-Pazarlama giderleri de geride kalan dönemin %40 ı kadar tutmuş yaklaşık (5 milyon)
Asıl sorun ise:
Geçen yıla göre kısa vadeli borçlarda çok ciddi bir artış var :244 milyon
Uzan vadeli borç artışı:174 milyon.
Özetle: Bu bilançoda şampiyonluk ve şampiyonlar ligi gelirleri yok. Onlar da eklendiğinde gidişat yönü genel olarak iyi diyebiliriz.
Ancak yönetim, pazarlama ve finansman giderlerinde ciddi düşüş sağlamak gerekiyor.
Ki kulübün bunu başaracağına ve bu yıl ki FFP gereklerini yerine getireceğine inanıyorum.
Ancak o zamandan sonra, en azından transfer sezonunda arkamıza yaslanıp 30 ağustosu beklemeden şovu izleriz diye düşünüyorum.
Sürç-i lisan etti isek affola.
Bilanço 31 Mayıs itibariyle bitiyor. Yani stad açılırken satılan kombineler, Arena'daki 3 maçın hasılatı dahil. Şampiyonlar Ligi gelirleri dahil değil. Şampiyonluk ödülü de muhtemelen dahil değil, çünkü yeni sezondan önce veriliyor olması lazım.
Genel olarak 58 milyon lira zarar makul. Geçen sene +13 milyon euro bonservis gelirimiz vardı ama son 3 maça kadar stad gelirimiz yoktu, Avrupa gelirimiz de çok azdı.
Bu sene sırf 28 milyon euro CL'den gelecek. Belli oldu ki bonservise de para harcanmayacak. 2016-17'yi 10 milyon euro'nun altında zararla kapatma sözümüz var ve tutturacağız gibi duruyor.
Bir karşılaştırma yapmak için Galatasaray'ın zararını inceleyebiliriz.
Şampiyonlar ligi gelirlerine ve şampiyonluk ertesine rağmen 80 milyon lira zarar açıklamışlar. Bu sene azalan gelirlerini (CL yok, kombine yok) ve azalmayan maaş yüklerini düşünürsek, Galatasaray seneye 100 milyon liranın üstünde zarar edecek diyebiliriz.
Fenerbahçe'de de 116 milyon civarı zarar açıkladı, seneye de iyi bir tablo beklenmiyor. Bu sene geçen seneki kadar bonservis harcamadılar bu sene, ama kombinelerde keskin düşüş var.
Kısacası makas giderek açılacak. Biz zararı azaltırken, onlar muhafaza bile edemiyorlar.
Bir şirketin borçlarından ziyade kar/zarar dengesine bakmak lazım ve en iyi durumda olan biziz.