Sevgili forum ahalisiyle, kafamı kurcalayan iki konuyu paylaşmak istiyorum
1. FİNANSAL FAIR PLAY KONUSUUEFA'nın
Finansal Fair Play uygulamasıyla ilgili her yerde başka bir şey yazıyor, herkes başka bir şey söylüyor.
Az önce şu yazıya rastladım:
http://www.besiktas-international.com/exclusives/exclusives/loan-fee-factor-ffp-calculations/Beni biraz rahatlattı. Sizlerle de paylaşmak istedim.
Financialfairplay.co.uk adresinden yayın yapan bir web sitesi var. Bu konunun bilir kişileri tarafından, soru işaretlerini ortadan kaldırmak amacıyla kurulmuş.
Besiktas-International.com web sitesinden Kaan Bayazit diye bir abimiz de, şu
'kira bedeli sayılıyor mu, sayılmıyor mu' sorusunu, sitenin yöneticisine iletmiş ve aldığı yanıtı paylaşmış.
Bilir kişi,
"Beşiktaş, kiraladığı oyunculardan elde ettiği kira bedelini, transferde kullanabilir" demiş.
(Bu arada yazıda, Gökhan Töre'nin kira bedelinin, Türk basınında 3 milyon Euro, İngiliz basınında 5.8 milyon Euro olarak konuşulduğu ancak henüz kesin bir bilginin olmadığı da belirtilmiş.)--
Buna göre;
(+)
6 milyon Euro kullanım hakkı
(+)
Gökhan Töre'den gelecek olan bedel (kötü ihtimali düşünerek
3 milyon Euro diyelim)
(+)
Sosa'nın satışından elde edilecek rakam (kötü ihtimali düşünerek
4 milyon Euro diyelim)
olmak üzere
13 milyon Euro'luk bir kaynağımız olmuş oluyor.
(-)
Marcelo'nun bonservis bedeli (1,25 milyon Euro)
(-)
Mario Gomez'in konuşulan bedeli (yaklaşık 3,75 milyon Euro)
(-)
Kolarov'un konuşulan bedeli (yaklaşık 3,75 milyon Euro)
(Not: Omeruo için Chelsea'nin kiralama bedeli talep etmediği yazılmıştı. Fabri'nin de bonservis bedeli yoktu.)harcandığında (8,75 milyon Euro) geriye, stoper ve 10 numara transferleri için
4,25 milyon Euro gibi bir kaynak kalıyor.
Satılma ihtimali bulunan oyuncular ise
Boyko, Mustafa Pektemek, Alexis Delgado ve
Veli gibi görünüyor.
(Ben, satılırsa Boyko satılır diye düşünüyorum.)Bu hesap doğruysa, stoper ve 10 numara transferlerinden birini 4,25 milyon Euro bonservis bedeliyle alabilir, diğerini de bonservisi elinde olan oyunculardan birine yönelerek sonlandırabiliriz.
Hesabın doğru olmadığını veya eksik olduğunu düşünüyorsanız lütfen düzeltin, hep birlikte doğrusunu öğrenmiş olalım.
--
2. MUSTAFA PEKTEMEK MESELESİMustafa Pektemek, Beşiktaş'a
4 milyon Euro bonservis bedeli karşılığında gelmiş.
İlk 4 sezonda toplam
9,5 milyon TL garanti ücret almış. Maç başı ücretleri de yaklaşık 350 bin TL civarında. Yani sözleşmesi yenilenmeden önce Beşiktaş'tan
10 milyon TL kazanmış.
Ardından 2015-2016 sezonunda sözleşmesi yenilenmiş ve hiçbir geçerli sebep olmadan (sezon boyunca sadece 4 kez lig maçlarında forma giymiş olmasına rağmen) maaşına
müthiş bir zam yapılmış.
2014-2015 sezonunda
855.000 Euro olan yıllık garanti ücreti yeni sözleşmede şöyle olmuş:
2015-2016 sezonu için
1.4 milyon Euro2016-2017 sezonu için
1.5 milyon Euro2017-2018 sezonu için
1.6 milyon Euro2018-2019 sezonu için
1.7 milyon Euro(4 sezonda toplam 10 maç anca oynayacağı için maç başı ücretlerini de dahil etmiyorum.)Öte yandan
Mustafa Pektemek'e
1.4 milyon Euro garanti ücretin ödendiği geçtiğimiz sezonda,
Atiba Hutchinson'a 1 milyon Euro,
Oğuzhan Özyakup'a 1.3 milyon Euro,
Cenk Tosun'a 1.7 milyon Euro[/b] verilmiş.
Mustafa, sözleşmesi bitene kadar Beşiktaş'ta kalırsa, 4 yılda
6.2 milyon Euro daha kazanacak ve geldiği günden beri kulüpten aldığı toplam para
9.5 milyon Euro'yu geçecek.
Bunun 'hiçbir' mantıklı açıklaması yok. Dolayısıyla altında 'başka bir şey' olduğunu düşünüyorum. Bu para, doğrudan bu adamın cebine giriyor olamaz.
Bu konuda da herhangi bir detaylı bilgisi olan varsa, paylaşırsa çok sevinirim

--
Teşekkürler!