Merhaba.
Cevap hakkı doğmuş kullanalım.
@ozankarakoc
Seçilen kelimeler konusunda haklısınız. Zamanının en iyisi olan ve bugün bile akranı bir film yapılmamış olan Matrix serisi için "olmamış" deyip tek kelime ile çöpe atmak insafsızca olur. Ama atıyorum mesela Neo'nun parkta aynı anda yüzlerce Smith ile dövüşüp hepsini haşamat etmesi çok abartı değil mi normalde? He ben o sahneyi izlerken büyük keyif alırım. Ama aşırı realist bir kafa yapısına sahip biri bu ne la böyle deyip kapatabilir filmi. Ne diyecez şimdi adama?
Olmamış değil de "bana göre olmamış" demek kendi zevklerinden bahsederek desteklenildiği taktirde anlaşılabilir bir durum. Bunu söylemek için de illa Wachowski kardeşlerin utanması gereken bir sebep bulmaya gerek yok. "Bu film bana göre olmamış". ya da "Ben bu filmi beğenmedim". Nokta. İstersen 3 saat dil dök adama.
Ki ben eleştirimi yaparken bu stadın yapımında ne kadar emeğin olduğunu idrakında olarak yapıyorum. Her çalışanın her alın terinin ne kadar değerli olduğunu da biliyorum. Ama bunu bilmek demek insanların içlerinden gelen olumsuz şeyleri samimiyetle ve özgürce söylemelerine engel olması gerekiyor demek değil.
Her insan illa ki birçok konunun cahili olabiliyor. Biri hukuktan anlamıyor. Biri sanattan anlamıyor. Öteki finanstan anlamıyor. Master degree olduğumuz konu sayısı çok kısıtlı. Sizin mantığınızla hiçbir konu hakkında olumsuz yorum yapmamamız gerekiyor. Burada neredeyse hiçbirimiz profesyonel dublaj sanatçısı değiliz diye tahmin ediyorum. Ama hepimiz filmlerde ne kadar kötü türkçe dublaj yapıldığı konusunda hem fikiriz sanırım.
zaten o işi layıkıyla yapan çok az insan var. Neyse konudan çok saptım.
@GermanDreamYanıtın için teşekkürler GermanDream. Çok uzatmaya gerek yok biliyorum ama; bu tip tartışmaların, kendine eleştirel yaklaşabilme olgunluğunu gösteren kişiler için olumlu hayat dersleri içerebildiğini düşünüyorum. O yüzden bir tur daha yazmak istedim.
'Usta olduğumuz konular çok kısıtlı, o zaman hiçbir konuda olumsuz yorum yapmamamız gerekiyor' demişsin. Bence durum aynen böyle. Yapmamamız gerekiyor

Yapacaksak da, kiminle konuştuğumuza ve hangi sözcükleri kullandığımıza çok dikkat etmeliyiz. En yakın arkadaşımıza 'iğrenç bir stat oldu ya, herifler bir haltı beceremediler' demek istiyorsak deriz. 'Forumda da bazı herifler var, tutturmuşlar piksel piksel diye... Zevksizler!' diye dedikodu da yapabiliriz

Kimseyi ilgilendirmez.
Ama...
'Biri hukuktan anlamıyor, biri sanattan anlamıyor, biz hiçbir şeye yorum yapmayacak mıyız?' deyince iş değişiyor... Sanattan anlamıyorsan, zat-ı âli'leri gibi, bir heykele bakıp herkesin içinde 'ucube' diyemezsin. Dersen rezil olursun. Stat inşaatı konusunda hiçbir teknik bilgin yoksa, 'bu ne ya, canlı yayını izliyorum, iki tane işçi çalışıyor. İki işçi zor bitirir bu inşaatı' diyemezsin. Dersen rezil olursun. Hiç araştırmadan, sırf muhalefet olsun diye, '3 senede bir stadı bitiremedik, millet 6 ayda stat yapıyor' dersen, biri araştırır, rakamları önüne koyar, yine rezil olursun.
Bu yüzden kelimelere çok dikkat etmek lazım.
Ben grafik tasarımcıyım. 17 yıldır bu işi yapıyorum. Hiçbir stat inşaatında bulunmadım. İnşaat konusunu 'hiç' bilmem...
Piksel tasarım, benim zevkime uymadı. Piksellerin, hoş, yumuşak bir geçiş sağlaması için, tribünlerin Camp Nou'daki gibi daha yüksek ve daha çok koltuklu olması gerektiğine inanıyorum. Kaldı ki öyle bile olsa benim tercihim pikselli tasarım olmazdı. Bunu, hayatını tasarım yaparak kazanan birisi olarak söyleme hakkım var, çünkü sebebini detaylı şekilde açıklayabiliyorum. Yalnız yine de; çok büyük bir skandal olmadığı sürece, 'bu ne ya, rezil etmişler tribünleri, olmamış bu, beceremediler' diyemem. 20 milyon kişilik dev bir topluluğun 'mabet' dediği yer burası... Sütunlarını ben çok beğenirim, membranlarını sen, koltuklarını başkası... Ama hiçbirimiz 'bu ne ya, ööhh!' diyemeyiz, dememeliyiz.
Sadece bu konuda değil, her konuda, özellikle sosyal medyada ya da forumlarda yorum yazarken, 'kim olduğumuzu' ve 'neyi eleştirdiğimizi' lütfen unutmayalım. Fazıl Say'a 'o ne biçim piyano çalmak' demeyelim. Picasso'ya 'hahaha kadının gözünü poposuna yapmış lan herif, olmamış bu' demeyelim... Bir şeyi gerçekten beğeniyorsak da, 'fena değil', 'güzel olmuş', 'hoş' demeyelim... Aslanlar gibi 'of ya mükemmel olmuş, ellerine sağlık, sana helal olsun' diyelim. İnsanları motive etmekten, güzel sözler söylemekten korkmayalım.
Türkiye'nin en güzel stadı yükseliyor orada... Tadını çıkaralım. Ahkam kesme ihtiyacımız varsa, onu da yakın çevremizle giderelim ;)