Modern(endüstriyel) futbol
Taraftar =Müşteri
Kulüp=İşletme
İşletmenin(Kulübün) Sorumluluğu=Müşterinin(taraftarın) beklentilerini tam ve sürekli karşılayabilecek hizmeti en ekonomik şekilde üretmek.
Müşteri(taraftar) memnun olmadığında ne yapar? Kızar. Şikayet,protesto eder. Bu kızgınlığın ifade ediliş biçimi bazen saldırgan bazen de pasif olabilir.
Bu durumda sağlıklı işletme(kulüp) ne yapmalı:
1) Kızgın müşteriyi(taraftarı) nasıl kazanmalıyım diye kendine sorması gerekir.
2)Müşteriyi(taraftarı) dinlemeli. Dinlerken empati kurmalı , onların hislerine tercüman olmalı.
3)Müşteriden(taraftardan) gerekli mesajı almalı.
4)Müşterinin(taraftarın) mesajı iyi değerlendirilmeli. Müşteri(taraftar) ile ilgilenildiği ve onların problemlerinin çözülmek istenildiği gösterilmeli.
5)Mesajı cevaplama. Yönetim adına sözcünün olgun bir anlayışla cevap vermesi , müşterinin(taraftarın) kendisiyle ilgilenildiğini hissederek kızgınlığının azaltılması.
Bundan sonraki adım müşterinin(taraftarın) problemleri,şikayetleri ile ilgilenme. Müşteriyi(taraftarı) dinledik. Güzel ama yeter mi? Yetmez.Problemin çözülmesi gerekiyor. Müşteri(taraftar) istediğini belli etti. Örneğin müşteri(taraftar)Mustafa Pektemek'in performansından memnun değil.Bu konuda kızgın .İşletmeyi(kulübü) bu konuda şikayet ediyor. Bu konuda işletmenin(kulübün) öncelikle yapması gerekenler yukarıda sıraladığım maddeleri uygulayarak müşteri(taraftar) kızgınlığını gidermek. Bundan sonraki adım sorunun çözümü için yapılacaklar. Yönetim ilk adım müşterinin(taraftarın) istediği şeyi vermeye çalışacak . Mustafa Pektemek'i satıp yerine kaliteli forvet almak gibi. Bunu yapamıyorsa alternatiflere yönelecek . Mustafa Pektemek yerine maliyeti uygun potansiyeli yüksek , genç forvet alıp Mustafa Pektemek'i başka bir takıma kiralamak gibi. Müşteri(taraftar) ile bu çözümün kabul edilebilirliği belirlenecek ve bu hususta fikir birliği sağlanacak . Bulunan çözüm yolu izlenip , bunun için gerekenler(oyuncu havuzunu daha geniş tutup , faydalı olabilecek oyuncuların daha iyi seçilip kulübe kazandırılması için gerekli altyapının oluşturulması gibi) yapılacak.
Bunu yaparsan ne olur? Müşterinin(taraftarın) ihtiyaçlarını tam olarak anlayıp karşılayabilir ;işletmenin(kulübün) kızgın yerine daha çok sadık müşteri(taraftar) kazanmasını sağlayarak orta uzun vadede daha fazla kazanç sağlayabilirsin .
Benim verdiğim hizmet en iyisi ; bundan iyisi olmaz diyip sorunları yok saymak ,müşterinin(taraftarın) isteklerine kulak asmayıp , beklentilerini karşılamak için yoğun çaba saf etmemek de bir yönetim biçimidir elbet. Fakat bu yönetim biçiminin sonucu kızgın müşteri(taraftar) sayısında artış , sadık müşteri(taraftar) sayısında azalma olacaktır.
Kıssadan Hisse: Kulübü ayakta tutan taraftarıdır. Taraftarı olmadan kulüp yaşayamaz . Şahıslar korunacağına biraz da kızgın taraftar dinlensin .