konunun gidişatı belli ki bir noktadan sonra şu meşhur fergusona atfedilen "istatistik mini etek gibidir" sözü edilip savunma geliştirilecek. yalnız o söz biraz yanlış anlaşılıyor. anlatılmak istenen sadece birkaç istatistiki veri ile gerçeğe ulaşamazsınız. ya da birkaç veri ile tam zıttı iki durumun gerçek ya da doğru olduğunu gösterebilir. gerçekleri manipule edebilirsiniz.
bir de kısa es vereyim, futbol dışı başka alanlarda söylenmiş midir bilmiyorum ama o söz danimarkalı bir hocaya aitti.
dönelim mevzuya. daha önce söylemiştim yineleyeyim, cucak ve kue futbol açısından tartışılacak oyuncular değildir. oyuncuların teknik ve mental özellikleri, takımın ihtiyacı, gelecekte muhtemel getirebileceği bonservis geliri, bu zamana kadar kariyerlerinde yapmış oldukları, taraftarlarda ve medyada yaratacakları etkiler gibi hangi tarafından bakarsanız bakın cucak öndedir. işin maliyet kısmı ise söylenenler gibiyse aldığımız karar rezalettir.
başta bahsettiğim konuya bağlayayım. istatistikler değerlendirme yapabileceğimiz tek araçtır. önemli olan doğru verilerle doğru sonuçlara ulaşmayı denememiz gerekliliği.
@Çağrının verdiği istatistikler gayet doyurucu görünüyor. ne kadar çok veri ortaya koyup değerlendirme yaparsak o kadar sağlıklı sonuca ulaşırız. üzerinde tartıştığımız oyuncular bir senede parlamış genç yetenekler değil, yılların birikimi var onlarla ilgili. genç yetenek olsalar bir nebze ankayabilirim çünkü işin içine potansiyel girdiğinde birçok farklı subjektif yorum yapabiliriz. kaldı ki bu konuda da potansiyel profesyonellerce istatistiki veri süzgecinden geçirilir. oyuncunun tüm fiziksel, teknik ve mental özellikleri verilere dönüştürülür. oyuncunun attığı deparda nabzının kaça çıktığının bile gelecek potansiyelinde etkisi vardır ve tüm bunlar izlenir. kue mesela kariyeri boyunca ligde en fazla bir kere 8 gol çıkarmış ki portoda en gözde oldugu dönemde ce bu yıl dışında 5-6 gol ortalaması ile oynuyor.(hatta tüm yılı hesaplasak o da yoktur) bu adamdan 15 gol beklemek hayalden başka birşey değil. atabilir mi bu sene, her oyuncu için var tabi ihtimal. makakula gol kralı oldu bu ligde. ihtimal yok diyemeyiz ama alınacak risklere ve gerçekleşme ihtimalini göz önüne aldıgımızda transferin neden başarısız oldugunu görürüz.
bundan sonra umuyorum ki (arkadaşlar gibi abartmıyorum, buna da fitim) hayatının futbolunu oynasın ve ligde 10-10 yapsın. şunu da belirteyim ama kue 20-20 bile yapsa yanlış transferdir. transfer yapıldıktan sonra sezonda ne vereceği birçok farklı değişkene bağımlı olarak başarılı ya da başarısızlıkla sonuçlanır. her transferin belirli oranlarda riskleri vardır, hesabını yaparsın ücrete bakarsın, değerinin gördüyse yaparsın transferi. sonuç ise başka olaydır. aklıma ilk gelen örnek linderoth. sanırım kariyerinde bile yoktu adamın sakatlık fakat futbolu bırakmak zorunda kaldı burada. öncesinde başarılı bir trasnfer, çok düşük bir ihtimalin gerçekleşmesi ile kötü sonuçlanmıştır.
tersi örnek vermek gerekirse mesela eneramo olabilirdi. düşünün o sezon oynadı ve 8-10 gol sıkıştırdı. o ücrete sonuç iyi derdik ama transfer kesinlikle yanlıştı.
neyse yapacak birşey yok ilk defa yanlış transfer yapmıyoruz fakat sıkıntı zihinlerde. bu yanlış transfer zihinlerde herhangi değişikliğin olmadığını gösteriyor. asıl can sıkan nokta burası. yoksa biz mendezi çok besledik birkaç milyon daha vermemiz çok koymaz alışığız bu duruma. portonun bedava elden çıakrdığı kimsenin talip olmadığı oyuncuya bonservis verdik. sanıyor musunuz porto aldı bu parayı. bilgim olduğundan söylemiyorum ama çok yüksek ihtimal o para portoya girmedi. zaten portonun tüm o şaşalı transferlerden elde ettiği gelir oldukça düşük gerçekte. umarım bu son olmuştur.
tersi düzüne denk geldi bi şekilde ve takımın durumuyla da ilgili neredeyse bedavaya cucak gibi adam alma şansı doğdu. bence kulup bu fırsatı değerlendirmeli bir şekilde bağlamalıydı. hatta bursa ile imzalar atılmadıysa araya girmeli eğer ekonomik şartlar mümkünse. herkes gözden kaçırıyor ama çok ciddi maaş yükünün altına girdik ve gelirlerimiz beklendiği kadar artmış değil. stat açılışı hem gecikiyor hem de sandığımız kadar gelir artışı sağlamayacak ilk seneler. oyuncu alıp şampiyon olacagız derken bir sene daha avrupadan men yersek işte onun telafisi çok daha zor.
2012 yılında topladığımız 11 puan seneye yok. bu sene de en az 11 puan toplarsak ancak sıralamada yerimizi korumuş oluruz. aldıgımız 2 sene ceza çok geri attı bizi, en az 3 sene ardarda uefa gruptan çıkıp bişeyler yapmamız lazım. şampiyonlar liginde ise minimum 3.lük hedef olmalı ki en kötü uefadan puan toplayabilelim. üstü ise ekstramız olur.