o destekler çatı kirişlerini dikeyde tutar yatay çekme kuvvetine bir şey yapamaz halatlar bağlandığında ciddi bir yatay çekme kuvveti oluşacak kolonlarda esneme haraketi yapabiliyor o yüzden onlara halat bağlanabileceğini sanmıyorum en azından mukavemet için yarım halkayı dönmesi gerekir zaten iş planına görede halat işi kirişler bitmeden başlamıyor gerçekten zor bir iş yüksek hassaslık gerektiriyor halatlar bir santim bile aşağı doğru çekse birbirine bağlanamaz vidalama delikleri kayar ama iç halkaya önden başlanacaktır diye tahmin ediyorum ama bunları mantık yürüterek konuşuyorum bilgim olduğundan değil yanlış anlamayın sizden daha fazla bilmiyorum biz taş kolonları yaparken böyle bir durum olmuyor her dikilen kolon kendi dengesini sağlar ama bu tamamen ters bir iş taşta esneme yoktur ricit çalışır ama bu kolonlar esnek haraketli olan kolonların üzerine kiriş bağlanıyor zaten o yüzdende altta desteğe ihtiyaç duyuluyor biz kolonları taştan yapsaydık üst kemeri koymak için destek kullanmazdık bu işin tam tersine destek bize zarar verirdi o yüzden tamamen bilgim dışında bir konu sadece fikir çarpıştırıyorum
abi iç halkayla dış halka arasında olan çelik halatlar serme işlemi sırasında zaten dış halkaya yetişmesi mümkün değil germenin son aşamasında yetişip bağlanıyor dış halkaya
serme sırasında gerebilmek için dışhalkadaki germe aparatlarıdan(strandjack) çıkan uzantılar halatın ucuna tutunuyor
daha sonra gerdikçe bu halat dış halkaya yaklaşıyor ve son aşamada tutunuyor
kirişler yapılırken bir yandan halatlar altına iskeleler kurulup halat serilebilir ama bunun için alacalının basamak işi felan hepsinin bitmesi lazım
fotoda yukarıdan saha içini görecek şekilde çekilmiş maracanadan görüntü
kırmızı ile işaretli olan çelik halat
yeşil ile işaretli olan ise strandjack den gelen ve halatı tutan parça