bu stadın, küfeki, piksel, çatı kolonu, membran gibi özelliklerine yönelik eleştirilerin hiçbirini fazla önemsemeden kaç yıldır forumu takip ediyorum. bu koşullarda, yerinde, bu nitelikte ve kapasitede bir stadın yapılmış olması bile başlı başına benim için bir mucize, beşiktaş camiasının tarihe geçecek ve onu rakiplerine göre çok güçlendirecek bir başarısı. önemsediğim iki konu vardı. biri yeni statta insanların biletini aldığı koltukta oturabilmesi ve bu suretle insanların stattan ve takımdan yeniden uzaklaşmalarının önüne geçilmesi. ikincisi de stat inşaat halindeyken kombine, loca ve maçlara münferit olarak bilet alan taraftarların hakkının çiğnenmemesi, onlara saygı duyulmasıydı. o yüzden genelde okuyucu oldum, yalnızca dediğim ilk konuda yazmaya çalıştım.
ama görüyorum ki, şu ortamda az kaldı kombine alanların ahlaksızlıkla filan suçlanmasına. özür dileriz yahu 2 sezon önceden kombine aldığımız için. ne fırsatçılığımız kaldı, ne bedavacılığımız. 4 yıl bedava maç mı izlenirmiş. neler neler. benim yönetime önerim, zaten bi kombineyle 2 yıl (en azından ben 2 yıldır kombineliyim) maç izlemişiz, 2016-2017 sezonunda kombineler geçerli olmasın, tüm stadı yeniden satsınlar, herkes rahatlasın. ama yine de, bazı konulara değinmezsem içimde kalacak:
1- gelecek sezonun son üç maçı ile bu sezonun son üç maçı aynı değerde değil. hatta, gelecek sezonun sondan 3. iç saha maçı ile bu sezonun sondan 3. iç saha maçı aynı değerde hiç değil. çünkü stat inşaatı süresince takımın peşinden koşan insanlar kaç yıldır bu maçın hayalini kuruyor. gelecek sezonun bilmemne maçının değerini bu hasretle nasıl karşılaştırabilirsiniz?
2- mesele bir çoğumuz için tek başına para değil. ama bazıları için para da sorun. kombine alırken parası olup, şu anda bir maça kale arkası için 100, kapalı için 200 lira vermesi güç insanlar var. benim hesaplarımda misal kendim için 3*200=600 liralık bir maç bileti bütçesi yoktu, yalnızca kombinesi olmayan eşim ve oğlum için en az birer maçtan 500 liraya kadar bir bütçe ayırmıştım.
3- 3 yıl maç izlemek diye bir şey yok. bir kişi söyledi, herkesin ağzına pelesenk oldu. bazılarımız kombineyi geçen sezonun başında, bazılarımız da bu sezonun başında aldı. geçen sezon maçların bir kısmı ankara'da ve konya'da oynandı. isteseniz de iç saha maçlarının tamamını izlemek mümkün değildi. olimpiyat'ın ulaşım koşulları ve maç saatleri, günleri v.b. yüzünden zaten maçların önemli bölümüne gidemedik. misal benim sarıyer'den 18:15'te işten çıkıp 19:00 ve 20:00'deki maçlara yetişmem mucizeydi. dolmabahçe'ye ise her türlü yetişebilirdim. başakşehir'de oynanan maçlar için sürekli karta para yükle, bilet al, bilet parası yüklenmiş mi, kartta bakiye kalmış mı diye kontrol et saçmalığı da vardı. son iki sezonda baktığımda avrupa maçları dahil, başakşehir dahil 12 maça gitmişim, 3 maçta da bileti bila bedel öğrenci arkadaşlara devretmişim.
4- bedava maç izlemek lafı da çok ayıp. kombine alanlar kulüple bir masaya oturup pazarlık yapmadı. kulübe şart sunmadı. kulüp bu şartları tek taraflı belirledi. demek ki, ortada stat yokken kombinelere çok talep gelmeyeceğini biliyordu. nitekim geçen sezon kombine sayısı 13 bin civarıydı. bu sezon 18 binlere çıktı. madem olimpiyat'ta 2 yıl (3 yıl nereden çıktı bilemiyorum) "bedava" maç izlemek çok cazipti, neden köyiçinde rakı-balık keyfinden vazgeçip stada gelmeyen, ağaçlı yol olmadan stada gidemeyen, radyonu kap abbasağa'ya gel diye çağrı yapan insanlar kombine alıp kulübe destek olmadı o zaman?
5- kombine alanlar, vodafone arena stadının ne kadar güzel olacağını en baştan bilenler, yani, medine'ye hicretten önce iman edenler, mekke fethedildikten sonra iman edenler değil. o yüzden, o zamanı hatırlayın, büyük belirsizliklere, stadın yapılıp bitirilemeyeceği, altından şu çıktı bu çıktı propagandalarına rağmen kombinelerini aldılar. amaçları fırsatçılık değildi. hem kulübe destek olmak, hem de boğazın incisinde ilk maçtan itibaren yerlerini almak istediler.
6- "ne olacak, sana öncelik tanınıyor ve 1 hafta süren var, bilet alabileceksin". kulübün, kombine sahiplerine, daha önce kombine almadığı çocuğuna, eşine de açılış maçı için bilet satın alma önceliği vermek gibi bir jest düşünmesi gerekirken, hakkı olan koltuğu satın alma önceliği lütfediliyor. ben aylardır ilk maçta kombinesi olmayan oğlumla statta yer alabilir miyim diye hayal kurarken başıma gelene bak. yaklaşık 1 aydır, yönetim kurulu üyelerini de araya sokarak açılış maçında eşi dostuyla birlikte yer almaya çalışan pasolig protestocusu beşiktaşlılar dururken bizim ne haddimize di mi ama!
7- bu ahlaksız, fırsatçı, beleşçi kombinelilerden biri olarak ben, 2014 yazında istanbul'a yerleşir yerleşmez kapalı üstten kombinemi aldım, o yüzden olimpiyatta batı tribünde oturdum ve kötü havalarda ıslanmadım. ama, misal, geçen sezon 0-2 kaybettiğimiz galatasaray maçında kuzey tribününde donuna kadar ıslanan ve lig kuralları gereği kulüp istese de doğu tribününe alınamayan o taraftar aklıma geldikçe gözlerim doluyor. şimdi 900 liraya kombine almış bu insanlara, gel yeni stadın ilk açılış maçında 100-120 lira ver bilet al demek en hafif tabirle vicdansızlıktır.
8- 2014 yazında istanbul'a yerleşen ben, kör talihe bakın ki bu yaz yine iş nedeniyle istanbul dışına gitmek zorunda kalacağım. kombinemle iç huzuruyla son üç maçı izleyip, seneye de gücüm ve zamanım elverirse 4-5 maça daha gelmeye çalışacakken, şimdi bilet al, seneye bilmem ne kentinden gelip kombinenle maç izle durumundayım. ne güzel istanbul.
9- üç maçın bilet parası beşiktaş'ıma feda olsun. bu sezon aldığım formalar, atkılar, bereler, eşofman, q17 tişörtleri derken yarım kombine parasını zaten harcadık, yine harcarız. beşiktaş'ı mahkemeye filan vermez kimse merak etmeyin, bir anlık sinir, üzüntü ve hayal kırıklığıyla söylenen sözler bunlar. doğal olarak ben de kırgınım. ama bilet olayından ziyade, başkanımızın, kulübe stat inşaatı süresince taraftarın verdiği destekten söz ederken sık sık loca satın alanları vurgulayıp, kuzey, güney, doğu ve batı tribünlerinden kombine alan taraftarların katkısını şöyle bir geçiştirmesi, hatta bu bedava maç izliyorsunuz atarlarına zemin hazırlayacak şekilde bu "bedava" kelimesini dillendirmesi daha üzücü.
10- tek başına kombine, bilet konusu, stat başlığında yer almamalıydı. ama ortada, bu stadın kaç yıldır hayalini kuran insanlara yapılan bir yanlış varken, bu konuyu kapatın, bir hak kaybınız yok, başka başlıkta konuşun demek, tartışmayı bu forumun en göz önündeki ve bu kombine konusuna göbekten bağlı stat başlığından uzaklaştırmak da adil bir davranış değil.
buyrun bu konu dışı mesajı da gönül rahatlığıyla silin.
@DenizAnt Sevgili dostum, yazdıklarında hatalı noktalar olduğunu düşünüyorum. Müsaade edersen belirteyim:
1- Öncelikle kombineyi alan biri olarak maddi bir kaybınız yok: Bu 3 maçın değeri, önümüzdeki sezonun son 3 maçının değeri ile aynı değil cümleniz hatalı. Neden hatalı? Çünkü önümüzdeki sene 11 Nisan sonrası en az 4 maç oynanacak. Bakın Trükiye Kupası'ndan ve Avrupa Ligi'nden elensek bile, sadece ligde en az 4 maç oynanacak. Bu 4 maçın birinin derbi olması ihtimali az değil. Bu maçlara gidemeyecek olsanız bile internetten satarsınız, şu son 3 maç için verdiğiniz biletin parasını fazlasıyla çıkarırsınız.
2- Fedakarlık yapmışsınız, çok güzel. Kulüp sizden bir fedakarlık daha istiyor. Mayıs ayında UEFA Fair-Play toplantısı öncesi kulübün eline 10 milyon dolarlık para geçme imkanı var. Bu imkandan faydalanabilmek için sizin 3 maçınızı alıp, önümüzdeki seneyle değiş tokuş ediyor. Sen topraktan kombine alacak kadar Beşiktaş'ı seviyorsan, bu kadarcık bir şeyi de esirgememelisin kulübünden.
3- Bakın bu 10 milyon dolar gelmezse, belki biz de UEFA'dan men edileceğiz. Sen açılış maçına girdim diye sevinirken, önümüzdeki sene en az 6-7 Avrupa Kupası maçını kaçıracaksın belki. Fedakarlık diyorsunuz da, bunları neden düşünmüyorsunuz? Kulübünün 10 milyon dolar açılış gelirinden + 20 milyon euro şampiyonlar ligi gelirinden mahrum kalması, senin açılış maçına bedava girmenden daha mı önemli?
4- Kulüp kombine sahiplerine 2 sene bedava giriş hakkı verdi. Tamam her maça gitmemiş olabilirsin, maçların bazıları şehir dışında oynanmış da olabilir. Ama elektronik bilet transferi sayesinde bu biletleri satan bir dolu insan oldu. Bazı tanıdıklarım Ankara'daki Konya'daki Beşiktaşlılara bilet satarak kombine parasının tamamını çıkardılar, bedava kombine almış gibi oldular.
Artık devir destek zamanı. Fenerbahçe geçen sene milleti kulübe üye yapıyorum diye 2.000 tl topluyordu kelle başı ve üye yaptıklarının oy hakkı yoktu. Düşünsene 2.000 TL veriyorsun, oy hakkın yok. Aldığın tek şey 3 liralık bir kartla, 5 liralık bir rozet.
https://eksisozluk.com/entry/46218822Biz ise hala açılış maçına 100 lira vermemenin hesabındayız. Çok durumunuz yoksa bile, o maça gittiğinizde illa ki Kartal Yuvası'ndan 100 liralık alışveriş yapacaktınız; onu bilete verin işte. Biletten kazanılan para direkt kulübe kalıyor, kartal yuvası'ndan alınan ürünün yarısı maliyete gidiyor.