Selamlar forum sakinleri. 1-2 yıl önce mahallemize fiber kablolarla birlikte fiber optik kutuları çekildi. Adsl sözleşmem 01.02.2016 tarihinyle doldu ve mahallemizde fiber varken neden fiber yapmayalım dedim kendi kendime ve araştırmaya başladım.. Vodafone'nun 32 mbit ve 120 akk lık kampanyasını gördüm modem dahil bende 65.90 tl alacaklar. Buraya kadar her şey rayında sorun olarak düşündüğüm nokta ise altyapıdan iç tesisata kadar gelen fiber optik kablolar..
1) 1. katta oturuyorum ankastre kutu yaklaşık evime 10-15 m uzaklıkta fiber kablo çeksem bana ne kadar maliyeti olur?
2) Türk telekom binaya kadar çekeceği tesisata para ödeyecek miyim?
3) Bu işleri yapmak akıl karı mı? 8 mbit adsl e aynı parayı vermek daha mı mantıklı?
4) ADSL bakır tel kabloyla kaç mbit hız alırım?
Sorularımı yanıtlarsanız sevinirim iyi forumlar..
2 tür fiber var ;
1. Tür fiber CAT fiber (cat fiber : bina içerisine kadar ankastre kurulur bu ankastreden iç tesisat ( telefon hattı ) yardımı ile eve çekilir...! Bu işler iç tesisat (telefon) ankastresi arasına cat 5-6 kablo çekersin...!
2. Tür Fiber Tam fiber dediğimiz fiber sistemidir bu sistemde fiber ortik kablo (sarı kablo) evin içinde herhangi bir odaya çekilmiş halidir...! Bu sistemde bina bodrumunda ( Yeni binalarda genelde ) müteahhit tarafından her daireye çekilir başlangıçları yapılır sonlandırma ise telekom yada vs şirketler interneti ile yapılır...!
benim ev 2. tür fiber 24 mbit 75 akn 3 yıldır kullanıyorum torrent 1.8 mb/s indiriyorum 18 -24 arası hız alıyorum (modem değişiyor)
iş yerinde 1. tür fiber onda da fiber binaya çekilmiş idi ankastre ile bina telefon şebekesi arasındaki bağlantıyı ben kendim çektim cat kablo ile 18 ila 24 arası alıyorum hızda problem yok...! (madem farklılıkları oluyor sadece)
1) 1m fiber maliyetini araştır..!
2) Türk telekom ücret ödemezsin yatırım yaparlar bulundugun lokasyona sende başvuru yaparsın tamamlandıgında
3) Akıl karı değil ama o zamanki sistem alt yapısı bu zamanki sistem alt yapısı farklı...!
4) ADSL bakır kablo ile kampanyada ne seçersen 24 35 50 75 100 Mbit hızları alabilirsin...! 100 mbit sectin 100 mbit alırım mantıgı olmaz...! 24 mb (18 ila 24 arası alıyorsun) Bakırda kopmalar daha fazla...!
@ibrahmsr