Joa mario için çok faydalı bir analiz buldum sizinlede paylaşmak istedim 
"öncelikle dikkatinizi çekmiştir, "orta saha oyuncusu" yazdım oyuncu için. enteresan bir kariyer durumu var joao mario'nun. ben sezon sezon irdeleyip, net bir çıkarım yapmaya çalışacağım, o zaman neden "orta saha oyuncusu" dediğimi de anlayacaksınız. keyifli okumalar.
kişisel özellikleri ile başlayalım; 1993 doğumlu, 1,79 boyunda 3 sezondur benfica'nın kadrosunda bulunan joao mario, 56 kere de portekiz milli takımı'nda oynayan bir oyuncu. kısacası, önemli ve avrupa piyasasında ismi olan bir oyuncu diyebiliriz. peki kariyeri nasıl?
11 yaşına kadar porto, 11 yaşından itibaren de sporting altyapısında oynayan ve oradan dünya futboluna çıkan mario, kısa bir vitoria setubal (yarım devre) kiralık dönemi sonrası 14/15 sezonunda sporting'e geri döndü. vitoria'dayken özellikle sporting ile berabere kalarak, sporting'in şampiyonluktan kopmasına katkı sağladı.
sporting akıllanmış olacak ki, 14/15 sezonunda oyuncuyu as kadronun parçası yaptı ve kariyeri başlamış oldu. o sezon 36'sı ilk 11 olmak üzere 44 maça çıktı. 7 gol attı. 5 tane şampiyonlar ligi maçına da ilk 11'de çıktı. bu ilk sezonunda tam bir 8 numara gibi oynadı, box to box!
sonraki sezon artık bilinmeye de başladı ve 45 maçın 40'ında ilk 11 çıkarak, dikkat çekmeye başladı. yine toplamda 7 gol attığı sezonda sporting ile oynadığımız ve 3-1 yenildiğimiz avrupa ligi maçında bryan ruiz'e 1 asist yaptı. biz o zaman bryan ruiz'i çok istiyorduk, mario'ya dikkat etmemişiz.
bu 2015/16 sezonunda farklı bir şey oldu. sporting ihtiyaçtan oyuncuyu zaman zaman sağ kanat forvet olarak oynatmaya başladı. işte oyuncunun kaderini etkileyen hamle yapılmıştı ama nedense devamı gelmedi. oyuncu iyi bir kanat olabilirdi. ama orta sahada da etkiliydi.
bu parlamasıyla, 45 milyon euro'ya (ki bu tek bonservisli satışıdır) inter'e transfer oldu. inter, onun merkez performansını beğenmişti ama italya'da bu tarz teknik orta sahaları deep lying playmaker (pirlo, pjanic) kullanma hastalığından oyuncuyu bu sefer 6 numarada kulllanmaya başladı.
oldu mu, pek olmadı çünkü tempo olarak 6 numaraya uygun bir oyuncu değildi. bazı maçlarda en öne atıp 10 numara da kullandılar ama sporting'deki verimi alamadılar. ligde 22'si ilk 11 olmak üzere 30 maça çıktı. 3 gol 5 asist yaptı, aslında çok da kötü değildi.
ama sonraki sezonun ilk yarısı, sadece 5 maça ilk 11 çıkabildi. bu sefer oyuncunun değerini de kaybetmemek için premier league'e, west ham'a kiralandı. west ham oyuncuyu forvet arkası gibi konumladı ama zaman zaman da sol açıkta oynattığı aksiyonlar oldu.
yani 2018 yılına geldiğimizde, joao mario henüz 25 yaşında 6 numara, 8 numara, 10 numara, sol açık, sağ açık oynamıştı. orta sahanın her yerinde oynayarak, tam bir orta saha oyuncusu olmuştu. 2018/19 sezonunda inter'de kaldı ve 12'si ilk 11 olmak üzere 20 lig maçına çıktı. daha çok 8 numara oynadı.
2019/20 sezonuna geldiğimizde ise, inter oyuncuyu iyice gözden çıkardı. bana 19/20 sezonunda oyuncuyu sorsanız, "gerek yok" derdim. çünkü orta saha oyuncusu olarak, pek de varlık gösterememişti. ki dediğim gibi oldu o sezon lokomotiv moskova'ya gidip pek de varlık gösteremedi.
1 sezon da eski takımı sporting'e kiralandı yine standart bir performans gösterdi. alsında kötü değildi ama iyi de değildi. isminin karşılığı bir oyun ortaya koyamadı, verilerde ilk 10'a bile giremedi. sonra 2021 yaz dönemi bedelsiz olarak benfica'ya katıldı.
teknik direktör jorge jesus, benfica'da 8 numaraya koydu joao mario'yu ve 20 maçta ilk 11 oynattı. 3 gol, 3 asistle son yıllardaki en iyi orta saha performansını gösterdi ama fark yarattı mı derseniz, yine pek fark yaratmamıştı.
sonra benfica'nın başına roger schmidt geçti. işte ne olduysa bundan sonra oldu. oyuncuyu önce hazırlık maçlarında, sonra resmi maçlarda deneyerek "artık bir kanat oyuncususun" dedi. sporting'deki 15/16 sezonunu izlemiş olacak ki, oyuncudan maksimum faydayı almaya çalıştı.
şimdi oyuncunun özelliklerine gelelim ve 22/23 verilerine de oradan bakalım. öncelikle merkez orta sahadan evrilme bir oyuncu olduğu için, hızlı değil, çok driblingçi değil. daha çok kanattan merkeze pas aksiyonlarıyla oyun kurduğu bir düzende oynadı.
ters kanatta david neres vardı, hızlı bir kanat.. mario ile inanılmaz bir ters kanat oyunu oynadılar. peki bu takımın merkezinde kim vardı? tabii ki rafa silva! şimdi size bu 3 oyuncunun istatistiklerini yazacağım: rafa silva o sezon 14 gol 8 asist, david neres 12 gol 14 asist, joao mario ise 23 gol 12 asist yaptı.
bu bizim için inanılmaz bir öngörü veriyor. rafa silva bizde de var, peki bizim neres'imiz kim olacak? bu arada bu 3'lünün forvet, ramos da 27 gol atıp, psg'ye gitti.
yani hem attılar, hem attırdılar. geçen sene ise rafa silva'nın sezonuydu, joao mario daha az skor üretti 3 gol atabildi.
şimdi oyuncu ile ilgili şunu söyleyebilirim, merkezden çıktı ve oyun kurulumunu iyi biliyor. zeki bir oyuncu, çok yetenekli değil ama bir imza çalımı var, onu sık sık göreceğiz. akıllı pas anlamında önemli bir oyuncu ve oyunun oynamasına çok katkı sağlar.
peki olumsuz yönleri nedir? ağır, defansif aksiyonları görece zayıf ama alan bilgisi sebebiyle pas arası yüksek çıkar, çok öne de gitmez, ghezzal'ın düz ayaklısı gibi. ama bu iyi mi? mesela al musrati'nin bu kadar çok top kullandığı yerde, oyun kurulumunu sağdan yapmak genel pas çeşitliliğini artırmaz.
bunun en iyi örneği, ghezzal çok iyiyken, oyun kurulumu sağdan yapılırken, merkeze pjanic gelince oyununun aşağı düşmesidir. çünkü top kullanım sayıları değişti, pjanic daha fazla top kullandı ve oyunu ghezzal kuramayınca az top kullanmaya ve bocalamaya başladı. öncelikle kanat oynayacaksa en büyük risk bu.
ama oyuncunun 8 numara, 6 numara ve sol açık geçmişi de mevcut. bence hoca, şu an hazır takıma, garanti hemen koyabileceği, oyun bilgisi yüksek bir oyuncu tercih etti. aklıma gelen en doğru açıklama bu gibi oluyor. önemli bir tercih ama direkt bizim kanat profilimiz diyemem.
verilerine bakalım biraz da; son 2 sezonu bize ışık olacaktır. mesela 22/23 sezonunda oyun kurulumu anlamında mahir olduğunu, otavio'dan sonra ligin en pas yapan ve en fazla anahtar pas yapan oyuncusu olmasından anlıyoruz. anahtar pas kısmını söylemiştim, zeki oyuncu, kilidi açacak pasları her maç var.
o sezon beni en çok şaşırtan, çektiği her 3 şuttan, 1'i dışarı gitmiş, 1'ini kaleci kurtarmış, 1'i gol olmuş. çok yüzdeli vurmuş ve bu sebeple ortaya bu kadar gol çıkmış. mesela 23/24'te niye gol yok! şut sayısı düşmüşmemiş, isabet sayısı da düşmemiş ama şut kalitesi düşmüş.
bu arada 2022/23 sezonunda daha çok sağ açık, 23/24 sezonunda da daha çok sol açık oynadığını unutmayalım. aslında bu da bize çok iyi referans veriyor. "ters ayakta içeri girer gol atar" oyuncusu değil, daha çok sağdan çaprazdan girip, gol kovalayan düz ayak oyuncusu.
devam edelim, sol açıktayken, ligin en fazla pas yapan, en fazla 3. bölge pası atan, en fazla anahtar pası atan kanat oyuncusu. maç başına da yalnızca 2 dribling yapmış. zaten çok driblingci olmadığını söylemiştik ama orada da verim almış driblingden.
mesela en iyi sezonu 22/23'te driblingde 1,3 başarılı driblingi var. oyuncu vücut dili ve istatistikleri ile şunu söylüyor, "beni koşturmayın ben pasımı yapayım" diyor. ama biz rashica'dan da tam tersini istiyoruz. bakalım ben hocanın planına güveniyorum, yeni bir kurgusu olacaktır.
bu arada defansif verilerinde rashica'nın şu anki halinin çok gerisinde diyebilirim. ama mesela sol açık oynadığında daha defansif bir oyun benimsemiş. işte burada takımın oyunu önemli. ki bence gol sayısını da direkt etkileyen bir şey bu.
bir diğer konu ise mesela pazar günkü maçta sivas'ın 8 kişi ile hat oluşturup asla dikine pas bile kabul etmediği noktada, stoperlerle charisis arasına girip tek pası işletecek bir oyuncu lazım, salih olabilir mi dediğimiz noktada, joao mario olur mesela. bu da önemli.!
kısacası, sistemde yerini bulursanız çok değerli, merkezde çekerseniz standart bir oyuncu. ben hocamıza güveniyorum, sakatlık problemi de olmayan 31 yaşında, futbolu son 3-4 yılda gelişmiş bir oyuncuyu daha da yukarı çekecektir."