Su ne kadar onlibero o kadar az gol yeriz anlayisini kim bizim kafamizda yerlestirdi bilmiyorum, ama oyle bir dunya yok. Emin ol Josef-Oguzhan-Mensah ile dun verdigin kadar pozisyon verirsin en fazla.
Atak sonlandirabildigin icin rakip kontra-atak firsati bulamaz, mesela dun Necip'in ilk yari sonunda yaptigi top kaybi gibi. Rakip sahaya yerlesebilirsin, orta saha oyunculari birbirinin alanina girip topu eveleyip gevelemez, sahaya mantikli bir sekilde yayilirsin. Belki sayica daha fazla top kaybederiz, ama en azindan rakip yari sahada kaybederiz ve hucum ederken kaybederiz, kendi yari sahamizda abuk subuk amacsiz pas yaparken kaybetmeyiz. Rakip bizim oyuncularimiza markaj yapmak zorunda kalacagi icin daha az hucumu dusunur, Necip-Atiba-Josef ile rakibi kendi yari sahana davet etmezsin en azindan. En basitinden adamlar 60 dakika bize karsi onlem almamisken Oguzhan girer girmez onu tutsun diye Sackey'i aldi oyuna, bu bile rakibi geri itti kismen.
Herseyi gectim, 15/16'da Atiba-Oguzhan-Sosa ve sonraki sene agirlikli olarak Atiba-Oguzhan/Tolgay-Talisca ile sampiyon olmus takimin taraftarinin bu 8/10 numaradan odunun patlamasini anlamiyorum. Hadi Turkiye ligini gectim de, Avrupa futbolu'nu da mi takip etmiyorsunuz. 2-3 tane klasik 6 numarayla oynayan takim mi var? Avrupa'daki takimlar tek 6'yi bile kaldirip full 8'le oynamayi deniyorken bu sacmaliklara anlam veremiyorum.
Güzel anlatıyorsun hoş anlatıyorsun da hocanın önce Oğuzhan'ı tek başına 2 defansif adamla oynatması lazım ki sonra Mensah ile birlikte kullanılmasını isteyelim.
Bak bu formasyon bir adet adam gibi 6 numara, bir adet ofansif etkinliği olup defansı da 'hiç' olmayan ve bol skor yapan 8 + Bir de defansı sağlam ve yine skora katkı yapabilen destek 8 oyuncusuyla oynanır. Bizim emektar 6'dan devşirme Atiba'nın bile bu sezonluk defansif katkısı şu bahsettiğimiz defansı iyi olacak destek 8 numarası için yeterli değildir. Mecburcu oynamaktadır.
Bizim Mensah skor yapamayan bir oyuncu ve başarılı defansif etkinliği Çin'de ağırlıklı olarak forvet kullanılan Talisca ile aynı, komedi bir olay yani. Hem kel hem fodul. Bunu hesaba katman gerekiyor. Biz ona gelmeden bile defans yapmıyor diyorduk hacim iyice daralmış 6 civarı bir şey çıkıyordu şimdi 4.1! Bu kabül edilemez bir şey. Bana göre o anca kumda oynar.
Sosa diyorsun da bak bizde El-Neny diye bir kaçak oynuyordu geçen sezon, Sosa 10 numaradan dönme 35'lik bir oyuncu olmasına rağmen geçen sezon neredeyse o kaçağın 2 katı başarılı defansif aksiyonla oynadı, 12 civarı bir katkı çıkmaktadır, Mensah'ın 3 katına yakın. Bu dürümcüyü de ben hiç sevmem ama onun da skor etkinliği harici defansif ve ofansif hacmi bu bizdeki 8lerin çok üstündedir.
Yani bu formasyonun aslen nasıl oynandığı bellidir, 3 tane defansif adamla çıkmanın 1 tane 6 ve 2 tane defansif katkısı hiç olan 8le çıkmaktan kümülatif baktığında çok bir farkı yoktur sana onu söyleyeyim. Talisca gibi oyuncular skor katkısı yapabildikleri için tolere edilebilir başka türlü asla olmaz. Kaldı ki senin orada verdiğin 3'lülerin en az defansif katkı yapan kombinasyonu bile skor katkısının yanında şu verdiğin Souza-Ozzy-Mensah'dan daha fazla toplam defansif katkı vermektedir.
Bütün bunlara rağmen şu verdiğin 3'lü bazı öne geçtiğin, geriye düştüğün veya önem derecesi düşük kupa mücadelerinde falan denenebilir, hatta denenmelidir de çünkü pandemi dönemindeyiz ve buna mecbur kalacağımız zamanlar gelebilir. Ama dediğim gibi, formasyon bu - oyuncular bu. Kağıt üstünde bu iş olmuyor çok da ümitlenme. Asıl karşı çıkalacak şey 3 tane defansif merkezle oynamaktır; ben Real Madrid gelse bile böyle çıkmam lakin Ozzy sonradan giren ve yorulan rakibe rağmen pek etkili olamamıştır dikkat edersen. Neden, çünkü çok atletik bir kadroya karşı oynuyorsun. Hele senin bahsettiğin 3'lü ile çıkarsan bir fiyasko da yaşanabilirdi.
Sen istediğin kadar anlat, hocanın çıkışını beğenme fark etmez. Bu bahsettiğin 3'lüyü usta bir adama göstersen sana güler, benim gibi. Sen bunu Klopp'a falan bir sor bakalım. Bu 3'lüyle topu kapmak mümkün müdür değil midir sana bir anlatsın.