Geçtiğimiz sezon bu hafta puan durumunda ligde küme düşme yarışında 17.takımın 25, 4.takımın ise 37 puanı vardı..Bu aralıkta puanlar çok yakın,alt tarafta kopmalar yok..Bu sezon ise 17.takım 18,4.takım ise 43 puanda..Aralık çok fazla 16.takım 20,15.takım 27 puanda..Bu sezon ligde 4 grup varken,geçen sezon sadece 2 grup var..
Bu sezon ilk 6 sıralardaki takımları çıkartırsak diğer takımların puan ortalaması geçtiğimiz sezona göre çok düşük..Mesela geçtiğimiz sezon bu hafta 49 puanda bulunan Galatasaray bu sezon 55 puanda..Trabzon geçtiğimiz sezon 37,bu sezon 43 puanda..Bursa ise 34'den 41'e çıkartmış..Biz ise 47'den 54'e yükseltmişiz puanımızı..Aynı gol atma-1 fazla yeme sayıları ile..
Bu istatistiklerde ortaya koyuyor ki ligin üst seviye takımları bu sezon daha rahat puan alırken diğer takımlar aksine daha az puan alıyor..
Buradan ben ligin büyük bölümünün,özellikle son 3 takımın kalitesinin çok düştüğünü,kırıcılığın azaldığını çıkarıyorum..Puan artışlarının üstteki(Başakaşehir hariç) 5 takımdan 4'ü için geçerli olduğunu da düşünürsek bunun doğruluğu ortaya çıkıyor..
Bunu söyleme sebebim biz daha iyi olduğumuz için mi daha çok puan aldık,yoksa lig kalitesi düştüğü için mi??Mutlaka ikisinin de etkisi var..Bizim bu sezon derbileri kaybetmemize rağmen yarışta olma sebebimiz 4-6 arasındaki takımlara karşı 4 maç 12 puan,Fb'nin 4 maç 6 puan,Gs'nin ise 5 maç 5 puan almasıdır..Yani bizim 4-6 arasındaki takımlara başarımız bizi ligde tutan etmen oldu bu sezon..Bu takımlara karşı puan az alsaydık şuanda 3.lük mücadelesi veriyorduk..Bana kalırsa yine 4-6 arasındaki takımlara karşı alacağımız puanlar bizim sıralamamızı belli edecek..
Gol sayısı ise geçtiğimiz sezon 25 hafta sonunda 42 iken bu sezonda da 42..Sosa-Demba Ba, performansı çok artan Gökhan Töre,geçtiğimiz sezona göre artan penaltı golü sayısı,geçtiğimiz sezona göre daha iyi taraftar desteğine rağmen..Ben hücum performansında ligin kırıcılığının azalmasına rağmen sayısal anlamda arttığını görmüyorum..Keza savunma için de aynı şey geçerli..1 tane eksik yemişiz geçtiğimiz sezon bu hafta..Peki nasıl oldu da biz aynı sayılara rağmen daha iyi puan aldık??Bunu cevabı da bu sezon tek farklı aldığımız galibiyet sayısının fazlalığında gizli..Yani oyunu koparma,farkı arttırma konusunda önemli bir ilerleme yok..
Peki takımda hiç mi gelişme yok,Arsenal,Tothennam,Liverpool denilecek..Takım kompakt oyunda çok iyi düzeyde,Bilic bunu iyi yapıyor..Bu oyun da Avrupa'da iş yapıyor..Ligde de Bursa,Trabzon maçlarında işe yaradı..Önde baskı yaparak atılan gollerde gelişim var..Takım tek farklı sonuçları nispeten daha iyi koruyor..Ön tarafın kalitesi arttığı için de hücum sistemi ve planında bir ilerleme olmadığı için gol sayısını aynı tutabildik hatta bazı maçları sırf bireysel yetenekle hallettik..
Ben takımda bazı konularda gelişme olduğunu ancak bunun denilen düzeyde olmadığını düşünüyorum..Duran toplarda,set hücumunda,hücum planında,savunmada gerekli artışın olmadığını hatta bir miktar daha zayıfladığımızı düşünüyorum..Kompakt oyun ve bunun getirdiği oyun karakterinin,öndeki kalite artışının ise iyi yanlar olduğunu düşünüyorum..
Not:Uzun oldu arkadaşlar ancak vaktiniz varsa özellikle istatistik kısmını okursanız sevinirim..