Türkiye de yasadigin icin daha iyi biliyorsundur. benim icin bu söylediklerin cok önemli. bazi seyler kafama takildi cünkü.
mesela ben de Takim dagildina araya belli bir yerde mesafe koyarim. yasayacagim o stresin ve moral bozuklugunun özel hayatimi cok fazla etkilememesi icin yapmak zorunda oldugumu hissederim cünkü.
daha gencken asiri fanatiktim hatta berabere kaldigimizda agladim maclari hatirlarim. ancak hayat tecrübesiyle beraber bazi seyler degisebiliyor. simdi olaylara biraz daha mesafeli bakiyorum belki Almanya da olaylara sizin kadar yakin olamamamin da etkisi vardir bunda. istanbulda yasasam maclara gitme imkanim da olurdu. belki Besiktasa ve Besiktasli olmaya daha farkli bakardim.
ancak sunu da söylemek istiyorum, Takim dagilinca siz maclari bu sezon seyrettiginiz gibi ayni heyecanla seyrediyormusunuz? bence araya belli bir noktada mesafe koymak insanin yapisinda olan birsey. sinir sistemimiz bu asiri strese belli bir yere kadar müsade edebilir diye düsünüyorum. merak ediyorum siz bunu farkli mi görüyorsunuz? @Çağrı
bir de su sorulari sana sormak istiyorum:
Gs, FB ve BJK taraftari arasinda ki bu bahsettigin farklar ezelden beri mi var yoksa son 15-20 senede GS'in basarilariyla mi gelisti bunlar?
gercekten arada bu kadar fark olduguna eminmisin yoksa bize öyle geliyor da olabilir mi? her taraftar grubunda cogunluk degisik profilli degilmidir?
Burada, Beşiktaş taradtarının içinde durum çok farklı
@GÖRKEMBeşiktaş taraftarı birebir alenen yaşar. Profesyonel taraftar olamaz.Üzülür bütün haftası zindan olur. Doğru mu dersen bilemem ama budur Beşiktaş taraftarı.
Asla mesafe koyamaz. Maça yine gider ama ağlamaya gider. Hem ağlar hem giderim misali. Küfür eder ama sevinemediğinden değil üzüldüğünden eder.
Tarihinde uzun süreli şampiyonluk yaşamadığı yıllar geçiren tek takıom Beşiktaş'tır. Fener ve Gs de yaşamıştır ama Beşiktaş bunu çokça yaşamıştır.
Zaten yapısı bu olmasa çoktan yokolurdu Beşiktaş. İnan bana Türkiye'de bir çay içtiğinde yeni tanıştığın yabancı adamın Beşiktaşlı olup olmadığını 2.çay bittiğinde anlarsın bunlar epik sözler değil son derece samimi gerçekler.
Soruna gelecek olursak Fener ve Beşiktaş taraftarı ezelden beri böyle. Galatasaray taraftarı ise son 20 yılda daha çok yeniyetmelerin oluşturduğu orjinini daha çok Beşiktaşlı çocukların takım değiştirmesi ve Uefa kupası ile alan bir topluluk.
Hiçbir etnik ve sosyal yapısı örgütlenmesi yok. Ua denilen topluluk Çarşının kopyası olmak için elinden geleni yapmış başaramamış bir özenti topluluktan ibaret.
Şöyle ayırmak mümkün. Fenerbahçe taraftarı sermayenin taraftarı. Patronların bir altında üst düzey yöneticiler var. Her zaman patronlarının yaşadığı hayatı yaşamak isteyen ama beceremeyen. İşte o kısım Gs taraftarıdır.
Bu yüzden kulüp yönetim yapısı da hep Fenere benzeme izleri taşır. Amaç ise normal hayatta diş geçiremediği patronlarını en azından bu arenada örgütlenerek devirmektir.
Bir altındaysa çalışan yani Beşiktaş bulunur. Dünya yıkılsa yokolamayacak tek taraftar grubu. Çünkü zaten acıya alışık bağımlılık kazanmış.
O Gs dediğimiz kısım buna da özenir. Bu tutkuya da. Çünkü bu duygusallığı yoktur. Yarı profesyoneldir aklı üstkesimdedir. Altı hor görür ama onun enerjisi ile beslenmek ister.
İşin sosyolojik boyutu benim açımdan budur. Profiller değişiklik gösterir ama çoğunluk önemlidir.
Galatasaray'ı yönetenlerin sosyal hayatına kültürel yapısına bak bir de Beşiktaş'ın yöneticilerine. Bunlar zenginler olmasıan rağmen anlattığım karakteristik özellikleri görürsün.
Çok basit bir örnekle bitireyim. Ortamda 9 insan olsun 3 Beşiktaşlı 3 de Galatasaraylı 3 fenerli.
3 Beşiktaşlı anında arkadaş olurlar. Ego yoktur. Ortak payda tektir.
3 Galatasaraylı Beşiktaşlılar gibi olmak istediği için yakınlaşırlar ama bir süre sonra mutlaka sorun çıkar aralarında çünkü paylaşamayacakları şeyler olur.
3 Fenerlinin ise yapacağı tek şey önce Beşiktaşlıların nsaıl bu kadar güzel bir ortam yaratttığına şaşırmak sonra bundan daha iyisini yapmaya çalışmak olur.
Yasaklı Link'da yorumları okuyabilirsin. Taraflı tarafsız her Fenerli Beşiktaş'ın iç sahadan çok deplasman tribününe hayran kalır.