Videolar için teşekkürler öncelikle. Yarım saat boyunca aldığım ilk izlenim bu adam rakibe aynı atiba gibi basıyor ve çok rahat şekilde top kazanıyor. Eğer ön bölgede press yapacaksa genelde topu ayağında tutana değil onun en uygun pas opsiyonuna baskı yapıyor ve tabiki en iyi hareketler videosu olduğu için başarısız olduğu önsezi aksiyonu yok. Defansta ise genelde topu ayağında tutan oyuncuya basıyor işte burada rakipten topu alış şeklini atiba'ya çok benzettim.
Bir diğer dikkatimi çeken nokta aynı 16/17 oğuzhan'ı gibi özellikle kendi yarı sahasının solundan sağ kenar oyuncusuna gönderdiği uzun paslar. Eğer o bölgede tyler boyd oynayacaksa savunma arkasına yapacağı koşularla bize çok gol kazandırabilirler. Lens'den şu an böyle beklentim yok ama boyd'dan var.
Son olarak videolarda bilinçli mi gösterilmedi bilemiyorum ama adamın yanlış görmediysem duran top savunmasında bizzat hava topu mücadelesine girdiği aksiyon 1 tane. Genelde kafaya çıkan diğer takım arkadaşları oluyor ama topun indiği yerde hep elneny var. Burası bize handikap oluşturabilir bunu ancak izleyerek anlayabiliriz. Hızı konusunda da biraz tereddütlerim oluşmadı değil, baskı yaptığında eğer ilk 3 4 saniyede gerekli hamleyi yaparsa topu çok rahat kazanıyor ancak hamle zamanlaması gecikip rakibi topla dribblingle başlarsa genelde yavaş olan taraf elneny oluyor, çoğu pozisyonda ayakta savunmayı tercih ediyor fakat hızının yetmediği noktada rakibi yerde savunmak zorunda kalıyor. Ligimiz için yanından geçip gidebilecek çok fazla oyuncu yok ancak rakiple özellikle rakibin kanat oyuncularıyla 1v1 kalırsa mutlaka yardıma gidilmeli.
Oyuncu bizim ihtiyaçlarımıza özellikle pas alanında kesinlikle olumlu cevap verecektir yalnız yıllardır alışılagelmiş olan kötü takım savunmamıza umarım yeteri kadar katkı yapar tekrardan hayırlı olsun.
Bir futbolcu hakkında fikir edinmenin en sağlıklı yolu onun full maçlarını seyretmek. İyi hareketler derlemesi en sağlıksız yol. Ancak sıradan taraftarlar bunları seyretmeyi ve pozitif düşünmeyi seviyor. Bu yüzden iyi hareketler derlemelerini paylaşıyorum. Bir de Kategorik izleme şekli vardır. Sadece anahtar paslarından oluşan derleme, sadece dribblinglerinden oluşan derleme vs. gibi. Bu da belli yönlerde fikir verse de sağlıklı bir yöntem olduğunu söylemek zor. Oyuncuyu hızlı tanımak istediğimizde veya spesifik bir yönünü mercek altına almak istediğimizde yaptığımız bir şey. Dediğim gibi en sağlıklı yöntem oyuncunun maç maç full performansını seyretmektir. Bu da ikiye ayrılır ya 90 dakikalık maçı seyredersin ya da sadece oyuncunun dahil olduğu pozisyonları "tag"lenmiş maç videolarını seyredersin. Wyscout gibi platformlar bunun için var. 90 dakika seyretmek daha iyi fikir verir, kendisinin dahil olmadığı pozisyonlarda oyuncunun hareketlerini görme şansı bulursun. Ancak diğer yönteme göre hem çok daha geniş bir zaman ister, hemde 90 dakika boyunca konsantrasyonu en üst seviyede tutmak zor olabilir. Tag'lenmiş maç videolarında vakitten tasarruf ederek daha seri bir şekilde fikir sahibi olunabilir.
Elneny'nin full maçlarını seyretmeye başladım. İlk notum şu: Oyuncu'yu tek bir cümleyle anlatmak istesem "sahada gezen 'daima açık' pas istasyonu" derdim. Elneny'nin olduğu takımda futbolcular pas atacak oyuncu bulamama sorunu yaşamaz. Bir oyuncu için tüm pas kanalları kapalıysa bile Elneny daima açık bir pas opsiyonu olarak kendini gösterir.
Elneny'nin bu yönünü ele aldığımızda Beşiktaşın yarasına ilaç mıdır? İlaçtır. Geçtiğimiz sezonlarda pas opsiyonu bulamayınca ileriye uzun şişirirdi futbolcularımız, Avcı ile birlikte şişirmek yasak olduğu için oyuncularımızın pas opsiyonu bulamadıklarında sahada krize girdikleri anlara şahit oluyoruz bu sezon. Oğuzhan pas verme konusunda iyiyse de pas alma konusunda o kadar iyi değil. Oğuzhan daima bir adım sonrasını düşünmeye programlı olduğu için ânı düşünmekte zayıf kalıyor. Yani her an "topu şimdi alsam nereye oynayabilirim"i düşünüyor ve kendini buna hazır tutuyor ama "topu nasıl alabilirim"i pek düşünmüyor. Diğer orta saha oyuncularımız da pas kanalı yaratmak konusunda çok iyi değiller. Bu yüzden pas atacak oyuncu bulamama krizini çok yaşayan bir takımız. İşte tam bu noktada Elneny bu sıkıntıyı çözecek oyuncu tipi. Elneny pas atacak arkadaşını arayan zavallı futbolcuların imdadına yetişen hızır gibi.
Ayrıca şu videoyu da şuraya koyayım. Elneny'nin de içinde olduğu, pas oyununun önemini hatırlatan bir pozisyon.
https://twitter.com/undefined1903/status/1167761657239654401