Benzememelerinin sebebi çok basit, İzmir Liman şehri başka kültürlerle devamlı etkileşim halinde Konya böyle değil. İspanyollar Endülüsten etkilenmişlerdir.El Hamrayı söyler susarım. Bu tabi ki birebir benziyoruz anlamına gelmez fakat aynı coğrafyada yaşadığımız ve aynı denizin etrafında olduğumuz gerçeğini de değiştirmez. Net bir şekilde etkileşim vardır çünkü coğrafya yakın. İnsanların benzerliklerinde coğrafya ve iklim önemlidir.Mesela biz kuzeyde yaşayan insanlarla hiç benzemiyoruz Norveçliler Almanlar İsveçliler. Nedeni çok basit iklim ve coğrafya. Hava şartlarının zorluğu insanları mecburen kollektiviteye zorluyor. Sen orada mecburen yardımlaşacağın çin istesen de bencil olamıyorsun. bencil olmayı seçersen de dışlanıyorsun. İşin bir de yönetilme şekliyle de ilgisi var. Ortalama bir Fransız ve Rus her halükarda Türklerden daha medeni değerlere yakındır. Fakat Rusla Fransız bizden önde olsa bile kendi aralarında farkı çok büyüktür. Rus çok yokluk ve savaş görmüştür ve iklimi çok serttir. Fransızın tarihi daha farklı onlarda halk olarak özgürlükleri için daha farklı şekillerde bedel ödemişlerdir.Biz de ise kültürün ve dinin de etkisiyle hep töreye babaya veya başa itaat esastır o yüzden devrimlerimiz hep tepeden inmecidir. Bu haliyle mesela ne fransızlara ne ruslara benzeriz. İspanyol Franco rejimiyle yönetilmiştir Demokrasinin beşiği olan bir insanla tabi benzemez. Fakat öbür yandan Fransa ve İspanya benzememesine rağmen BASK bölgesine hem Fransadan hem İspanyadan toprak alarak kurulmuştur. Gördüğün gibi bu kadar detaya girersek hiçbir insan insana benzemiyor da diyebiliriz benziyor da diyebiliriz. Konumuz bu değil. Sen öyle bir konuşuyorsun ki Brezilyalı Hollandalı Rus Ukraynalı Topçu gelmesin diyorsun. Genel konuştuğumuza göre ortalama bir İspanyol ortalama bir Hollandalı ortalama bir Rus ortalama bir Ukraynalıyı ele almamız gerek. Sonuç olarak her zaman yaptığın gibi sohbetin çıkış noktasını çarpıtıyorsun. Benim sana itirazım tam olarak şu ; bir futbolcunun doğduğu coğrafyaya göre tabi ki bir fikir elde edebiliriz ama bu bizi ırkçılığa kadar götürür. Futbol bilimsel bir oyun olduğuna göre adam da buraya futbol oynamaya geleceğine göre fiziki ve mental açıdan yeterli olduğuna inanılıyorsa geri kalan şeyler tali nitelikte kalıyor. Bir ara da hem ispanyol hem sol ayaklıya takmıştınız. Gördük işte ruizi
Endulus ile turklerin ne alakasi var
Etkilendiyse araptan etkilenmistir
Liman sehriyse izmir tirabzonlularla azicik benzesinler
Risk yonetiminden bahsediyorum yapilmis olmamis negredoyu birak guiza geldi buraya kucuk emrah gibi agliyordu aliyorsun tutmuyor mesela yunan oyuncu al daha iyi uyum saglar diyoruz balkanlardan cikma guney amerikadan alacaksan da italyan pasaportu olsun. Irkcilik degil
Simdi bi ukraynali bi afrikali alirlar ben geceleri dua ediyorum bunlar uyum saglasin ulke taraftar hoslarina gitsin azicik terbiyeli ciksinlar diye