Halihazırda maça bakıyorum. Oğuzhan (Frenkie de Jong) Ljajic ( Lassa Schöne) Dorukhan (Van de Beek) rolünde. Ajax örneğini geçen sezondan iyi bir örnek olduğu için veriyorum. İsimlere ve kalite farkına takılmayın. Bunu da bilhassa yazdım. Malum buradaki parıltılılar için. Ajax'ın yoğunlaşması, sıkılaşması ve topu kazanma süreleri üst düzeyde. Ve çabuk kalabalıklaşıp, yüksek hareketlilik ile oynuyorlar. Oyuncu grubu kalitesi ve Erik Ten Hag'ın build-up'ı ile alakalı. Bu ekibin ilk hazırlık maçı ve sadece 45 üzerine çok belirgin gördüğümü yazıyorum. Belli ki bir etkilenme ve deneme var. Lakin o takımın stoperinde Blind gibi ayağı iyi dönme bir stoper var. Bir beki Tagliafico tamamen topsuz oyunda koşu kanallarını kullanan ve sürekli ceza sahası içinde gezinen bir isim. İki kanadı Ziyech ve Neres gibi atlet, *doğaçlama becerisi yüksek, sızma koşular atabilecek ve 1v1'de çok rahat oyuncu eksiltebilecek aynı zamanda içe-dışa hem katedip hem pas çıkaracak isimler. Ve tabi ki Tadic gibi link'up'ı yüksek, alan açan bir merkez forvet ve Van de Beek gibi sürekli oyuncular arasında gezinen, bloklar arasında rakip oyuncuları kaydıran-gezdiren ve aksiyon bölgesinde doğru koşular atan bir oyuncu var. Ve bunu oyunun her saniyesinde, her bölgesinde yapan bir oyuncu.
Bu benzetme niye? Oğuzhan 45 boyunca merkezin önündeki regista gibi denendi. Yepyeni rol. Ljajic sürekli içte gerideki ikinci orta sahaydı -oyun mesafesi çok uzadı- Dorukhan ise önde press kalitesi sunacak ve merkezden hareketlenecek oyuncuydu. Ki oyun pozisyonu Ljajic ve Oğuzhan'ın önündeydi. Geriden özellikle plansız uzun vurulmadan çıkılmaya özenle çalışıldı lakin ne ikinci bölgede ne de üçüncü bölgede istasyon bulunamadı. Merkezde vücuda atacak oyuncu da olmayınca takım istasyon atlayamadı. Önde kalabalıklaşılamadı. Takımın oyun boyu geride kaldı. Örneğin beklerin ikisi de bir kez olsun üçüncü bölgeye ayak basamadılar. İki aksiyon var. Beşiktaş stoperlerin ilk kez 35-40 metreye çıktığı pozisyonda Vida'nın savunma arkasına sızan Ljajic'e yüksek açılı pası ve Oğuzhan-Ljajic'in rakibi üzerine çektikleri daha sonra Oğuzhan'ın Boyd'a aktaramadığı pas. Burada da merkez forvetin stoperleri gezdirmesi gerekirdi. Rakibi planlı üstünüze çektiğinizde arka bölgede 1v1 eşleşme yaratıp-sayısal üstünlüğü almak ve alan yaratmak gerek ki istasyon atlayarak rakip eksik ve düzensiz yakalanabilsin.
Çok erken ama yine uzun süre yazmayacağım için kısa sürede gördüğüm etkilenmeyi yazayım istedim. Oyuna dair erken bir fikir yazısı. *Şu notu da düşeyim: Belki de bu yapı ilerisi için denenmeye de bilir. Lakin şu 45'te bir deneme var fakat temelde mobilzasyon eksik. Bu yükselirse set temposu ve pas opsiyonu yükselir. Geçiş oyunu üzerinden devam etmeyip bir şey denemek iyi. Yapı bu ise eksiklikler en gelişmiş versiyonundan bulunabilir. Hem oyun hem oyuncu kalitesi/profili ile alakalı.