selam herkese
uzun zamandır nette futbol muhabbetleri yapmam ama şu dany önder özen muhabbeti gözüme takıldı iki söz edesim geldi:)
dany transferi her ne kadar kişisel olarak istemesem de günün şartlarında oldukça mantıklı bir hamleydi ki bence tam önder özen gibi adamların yapabileceği işlerdendi. doğru kararı aldıktan sonra taraftarın lafına bakılmaz, çıkarsın dimdik karşısına tüm taraftarın, yaparsın açıklamalarını, kararını uygularsın ki önder özen'in yaptığı da budur. zaten adamı önder özen yapan şey de budur. öyle taraftara şirin görünmek amacıyla saçma sapan transferler yapan adama yd diyoruz zaten.
buradan çağrının son yorumlara geliyor konu ki kendisiyle hemfikirim. taraftarın büyük çoğunluğu futboldan, yönetiminden, ekonomisinden anlamaz. baştan bunu kabul edeceğiz öncelikle. 2 ay cm, fm oynayan çoluk çocuk milyonlarca dolarlık yatırımlarda söz sahibi olabileceğini sanıyor. bu işlerin yolu yordamı bellidir. üye olursun, oyunu atar başkan seçersin, başkan uzman ekipleri kulubun yönetiminde kilit noktalara yerleştirir, süreci başlatır. kulubun o an ki durumuna göre kısa dönem, orta dönem, uzun dönem planlar açıklanır. bu planlara uyulmadığında ya da planlar kabul edilmediğinde tabi ki taraftarın medeni şekilde eleştirme hakkı vardır. eleştiri derken insanların analarına bacılarına çoluk çocuklarına sövmekten bahsetmiyorum.
üç büyükler arasında sesi en çok çıkan ve takımına en çok zarar veren taraftarız. şu parasızlıkta bile 200 bin ceza yedik taraftar yüzünden. aldığımız seyirci yasakları dışında bile her sene birkaç milyon tl ceza yiyoruz taraftarın neden oldugu olaylar kaynaklı. geçmiş yönetimleri ya da şu an ki yönetimleri sabahlara kadar eleştirelim, eleştiriyoruz ama artık taraftarı da ele alma zamanı geldi geçiyor. 3 büyükler içerisinde neredeyse her sene stadı daha az dolduruyoruz, kartal yuvası gelirleri ise kıyas kabul etmeyecek düzeyde. tamam üye olma süreci biraz sıkıntılı, orayı verimli hale dönüştürmek, belki internet üzerinden işleri kolaylaştırmak falan gerekiyor olabilir ama 1200 tl ile kongre üyesi olunabilinen bir ortamda 6 bin seviyelerinde yeni üye bence rezillik. sayıyı yanlış hatılıyor olabilirim en son 6 bin civarıydı diye hatırlıyorum yanlışsa düzeltirsiniz. gerçi 10 bin olsa da farketmez sayı çok düşük. öyle büyük büyük rakamlar sallamaya gerek yok, 3 milyon taraftar olsa, ekonomik sosyal koşullar nedeniyle bunların sadece %5i üye olabilecek potansiyelde olsa 150 bin kişi eder. evet 150bin kişi de hayal ama yeni üye sayımıza bakıp durumun vehametini anlayabilirsiniz.
bu kuluplerin paralı abilerin oyuncağı olmasını istemiyorsak bunun tek yolu kongre üye sayısının satın alınamayacak seviyelere çıkmasıdır. ben yd ye çok sövdüm zamanında ama tüm o 8 yıllık kara dönemin sorumlusu yd değil kongre üyeleri ve dolayısıyla taraftardır. hele ki çıldırt bizi, 2 kupa-vefa tarafatrları var ki... neyse bitmeyecek bu konular böyle geçmişe dönmeye de gerek yok.
kısaca özetlersek 3 büyükler arasında takımına en az faydası olan taraftarız malesef tüm sayısal veriler bunu gösteriyor. toplam sayı olarak da azız buna da eyvallah ama eğer ki bu sene bu takım bu kadar yalnız kalıyorsa maçlarda taraftarın uzun süre takım ya da yönetimi eleştirmemesi gerekir. evet profesyoneller ama hem yönetim, hem teknik kadro, hem futbolcular takıma taraftardan çok daha fazla emek harcayıp katkıda bulunuyorlar.