İki şeye özellikle katılmıyorum. Birincisi, çok kolaycı ve anlık çözümler bence bir plan değil. Daha fazlası yapılabilirdi. İkincisi, yine bununla bağlantılı olarak kadroyu şu anki görüntüsünden yola çıkarak yargılamak aslında olduğundan da kötü bir değerlendirme yapmaya yol açıyor. Mevcut tablonun kadro yapısıyla birlikte oyun yapısı diye adlandırabileceğimiz iki bileşeni var. Oyun yapısındaki arızalar takımı olduğundan çok daha kötü gösteriyor. Bu nedenle Malmö'den daha kötü aslında bu kadro benzeri yorumlar görebiliyoruz bu akşam. Malmö'nün bugünkü beyni Markus Rosenberg'di. Kendisini eskiden severdim bir 10 sene falan önceydi sanırım. 36 yaşında. Aslen santrafordur kendisi en son 2013'de uluslararası bir kulüpte oynadı. (hiç bir zaman elit bir oyuncu da olmadı gol oranları vs düşüktü ama iyi oyuncuydu) Bugün tecrübesi ve kendi takımına göre daha teknik olması, oyun görüşü vb nedenlerle oyun kurucu rolü üstlendi. Epey de sağlam iş çıkarttı. Bizi bu sene epey zorlayan Sarpsborg'un 33lük sağ beki Amin Askar daha genç ve formda olduğu zamanlarda Şanlıurfaspor'da oynuyordu.
Tatmin edici olmayan bir oyunu anlarım. Büyük maçlarda istenen performansın gelmemesini vbni de. Ama kağıt üzerindeki kadroya bakarak şu rakiplere karşı şu görüntüyü verebilmeyi anlamam. Burada teknik kulübe adına büyük bir boşvermişlik, büyük bir kusur var.
Serie A'da orta sıra takımında 10 maça çıkamadan postalanan Bajic ve 1000 yaşındaki Mossoro'yla hücum hattı kurup, kariyer maksimumu Dinamo Moskova olan Epureanu ve eski Sivas'lı da Costa'yla sağlam bir savunma hattı çıkarılabiliyorsa bu kadronun da güçlü yanları masaya yatırılıp daha verimli bir sonuç çıkartılabilirdi. Dediğin kadar da minimal bir fark olmazdı. Sıkı markajcılardan oluşan bir stoper rotasyonun varsa defansın karşılama mesafesini buna göre ayarlarsın. Emre, Gökhan İnler, İrfancan, Mahmut pas trafiği organize edebiliyorsa Atiba,Ozi, Medel, Dorukhan, Ljajic'de pekala edebilir. Elimizdeki oyuncuları sadece bu ana göre değerlendirmeyin. Ljajic'in çok daha zorlu atmosferlerde hiç de silik olmadığı çok maçını gördüm.
Tarihte fiziksel kusurlarını örten çok takım izledik. Bizim de fiziksel kusurlarımız var. Ama biz bunları nasıl daha az gösterebiliriz diye uğraşmak yerine durumu daha kötü hale getirecek bir tarzla sezona başladık. Sakatlıkların bu denli fazla olmasında, kimsenin nefesinin yetmiyor gibi görünmesinde bu durumun payı olmadığını da düşünmeyelim.
Kadro mühendisliği kötü mü? Soru buysa kötüyü geçtim var olduğunu bile düşünmüyorum.
Kadromuzun 'kalitesiz' olduğunu söylemedim, bu bakımdan söylediklerine katılıyorum.
'Emre, Gökhan İnler, İrfancan, Mahmut pas trafiği organize edebiliyorsa Atiba,Ozi, Medel, Dorukhan, Ljajic'de pekala edebilir' cümlesine katılmıyorum mesela. Burada bahsettiğimiz oyuncuların tipleri çok farklı. Atiba, Oğuzhan, Medel ve Dorukhan (hatta bana göre Ljajic bile) aynı mevkinin oyuncuları. 5 ön libero. Böyle bir kadro olmaz. Orta sahayı 5'leyelim dersen, kanat kalmaz.
Yani özetle, eldeki malzeme o kadar sorunlu ki, yemek yapamıyorsun. Mantar var, yoğurt var, avokado var, narlı lokum var, bir de soya sosu... Soya soslu mantar yaparsın, yoğurt koyarsan yiyenin midesi bulanır, avokado koyarsan doğrudan kusar... Olmuyor işte. Gitmiyor.
Cocu, Fenerbahçe'yi küme düşürecek kadar berbat bir hoca mı? Muhtemelen değildir. Eldeki malzeme belli. Adamın gücü o kadarına yetti. Koeman, futbolu bu derece bilmiyor olabilir mi? Herhalde olamaz. Gücü o kadarına yetti. Şimdi gelecek teknik adam, en fazla taraftarı heyecanlandırabilir, desteği arttırır, futbolcuları belki bir tık daha hareketlendirebilir, ama o kadar... Dünyadaki bütün oyun şablonlarını denese de, mevcut takımdan bir şey olmaz.
Bizim durumumuz da bu. Üstelik ilk onbirin değişmezlerinden olan iki adam, bence sakatlıkla hiç ilgisi olmayan sebeplerden yok olup gittiler. Bir oyuncu zam isteyip almadı diye surat yapacak, öbürü sakatlığını bahane edip sakat olmadığı halde oynamayacak, öbürü yedek kulübesinde yemek yedi diye kadro dışı kalacak... Böyle bir takımda, geri kalan oyuncuların, müthiş bir özveri ve konsantrasyonla oyunda kalması nasıl mümkün olabilir ki? Peki bunu sağlaması gereken hoca mıdır, yönetim mi? Bana göre cevap çok açık...