TDK 'dan alıntı eleştiri nedir ? 3. anlamını yazıyorum
"felsefe Özellikle bilginin temellerini ve doğruluk durumunu inceleme, sınama, yargılama"
cem dizdar'ın özellikle septik şüpheci olması devamlı soru sorması ve hiçbir şeye hiçbir açıklamaya güvenmemesi ve devamlı olarak geçmişte söylenen sözlerin bugün karşılığının olup olmaması açısından ve felsefi anlamda işini doğru yapıyor. Çünkü adam devamlı sorguluyor , yargılıyor ve hatta en son kulübümüzdeki mali tabloları da inceleyecek. Mesela takımla ilgili en büyük 2 eleştirisi takımın yaş ortalaması ve maliyetler. İnsanlar doğruyu duymak istemiyor diye doğru olan şey değerinden bişey kaybetmez.
inceleme yargılama ve sınama negatif kavramlardır. Siz hiç oh ne güzel müfettiş incelemesinden geçiyoruz diye sevinen bir memur ya da oh ne güzel komutanlar teftişe geliyor diyen bir asker ya da oh ne güzel yargılanıyorum diyen bir insan ya da oh şimdi mülakata çağrıldım benim bilgimi sınayacaklar diyen bir öğrenci ya da işçi gördünüz mü ?
İnceleme, yargılama ya da sınama negatif kavramlar değildir. Toplumsal olarak yüklediğimiz negatif yaklaşım bizle alakalıdır. Bir durumun incelenmesi illa olumsuzluk ifade etmeyeceği gibi yargılama da sadece mahkemece yapılan bir durum değildir hele hele sınama ise aralarında belki de en nötr anlamlı yaklaşımdır. Bir avukat için yargılama size sadece mahkemeyi ifade ediyor olabilir ama bir eğitimci olarak bana yargılamak sözel bilgide sonucu bulmayı çağrıştırıyor.
Cem Dizdar örneğinden gidecek olursak, kendisinin sorunu soru sorması değil çözüm önerisine sahip olmamasıdır. Kendisi devamlı yapıcı olmayan ve olamayacak yaklaşımla size göre sorgulamacı bana göre zorlayıcı yaklaşıma sahip birisidir. Çünkü kendisi soru sorarken koşulları dikkate almaz, koşulları dikkate almadığınız durumlarda sorular size çözüm değil sorun getirir çünkü koşullar zaten neden bu böyle değili açıklamaktadır ama koşulları, kabullenişleri kaldırdığınız da bu böyle olmamış neden olmamış diyerek önce bir döngüye sonrasında da sorun dolu bir kuyuya düşersiniz. Benim Cem Dizdar'ı dikkate alınabilir bir eleştirmen olarak görmem için öncelikle koşullara hakim olması lazım.
Ben pembe tablolar peşinde değilim, kulübün açıklanan tüm dokümanlarını da incelemeye vakit ne kadar pembe olmadığını da görüyorum benim derdim şu koşullarda daha iyisinin nasıl oalcağını söylemedikten sonra eleştirmek, olumsuz yorum yapmak anlamsızdır.