Oguzhan konusunda bazi uyelerin anlamadigi sey su, Oguzhan'i elestirenler bu adam cop, ise yaramaz diye elestirmiyor. Elestirilerin iki sebebi var, biri gecen iki seneye gore daha az katki yapmasi. Ikincisi eksiklerini gidermemesi, bir sporcu icin gelistirmesi en kolay sey fizik gucu cunku sirf antrenman ve beslenmeye bakiyor.
Her takim kendisinden zayif takima her macta ustunluk kuracak diye bir sey yok. Yendigimiz rakiplerle 10 mac yapsak belki bunlarin 2-3'u bizim 4-5'i onlarin galibiyetiyle bitecekti, kaliteyi arttirdikca kazanma sansin artiyor bundan ibaret. Simdi bu sene icin hedeflere ulasmaya yetecek bir kadro var. Peki Oguzhan, Atiba orta sahasiyla SL'de yari final yapma sansimiz ne? Cok cok dusuk. Bir, iki macta Avrupa'nin bas alti takimlarina ustunluk kurulmasi Oguzhan'in daha yuksek hedefler icin yeterli oldugu anlamina gelmez. Ki kazandigimiz maclarin cogunu da herhangi bir ustunluk kurarak degil haddimizi bilerek, akilli oynadigimiz ve buldugumuz pozisyonlari attigimiz icin kazandik. Bu golleri yaratanlar da yine Babel, Quaresma, Aboubakar, Gomez bu sene ozelinde Cenk gibi adamlar. Orta sahamiz cogu macta ustunluk kurmuyor, mucadele ediyor, direniyor. Farki yaratanlar dunya capinda kanatlar ve forvetlerdi su ana dek. Arada buyuk fark var.
Iste Fellaini gibi adamlar bunun icin lazim (illa Fellaini olsun demiyorum). Kaldi ki Atiba'nin yerine dusunuluyor da olabilir. Fakat durum bu degilse bile, defansa Pepe'yi alabiliyorsak orta sahaya neden o ayarda bir iki adam alamayalim? Oguzhan-Atiba orta sahasiyla gidebilecegimiz seviye belli. Maksimum ceyrek final, ceyrek final otesine gitme sansimiz yuzde bir bile degil belki. O zaman akilli bir yonetimin yapmasi gereken hazir adin duyulmus kadronda Pepe, Quaresma, Babel gibi adamlar varken kalite olarak bunlarin altinda kalan bolgeleri bir ust kaliteye tasiyacak transferler. Bu mevkiler de su an icin konusuyorum, en net olarak:
Kale, sag bek, orta saha (Vida gelecegi icin Tosic'i saymadim). Ayrica Cenk buyuk sukse yapmisken iyi bir bonservise elden cikarilmasi da strateji olarak dogru olur tabii parayi akillica kullanmak kaydiyla. 11'deki en az 7-8 oyuncu Pepe ayarinda olursa o zaman gorursunuz orta sahada ustunluk nasil kuruluyormus. Tamam ben de Atiba'yi seviyor Fabri'yi takdir ediyorum ama duygusalliga gerek yok, bu adamlarin isi bu parasini veriyorsun oynuyor uc ay maasini vereme bak nasil mahkemelik ediyor seni. Zaten bizim insanimizin bu duygusalligini hic sevmiyorum, her seye bir huzunlenme, bir kalp agrisi.
Onumuzdeki sene transferde hedef yukaridaki mevkileri seviye atlatmak, eldekilerin hepsi iyi bir bonservise gonderilebilir (Gonul haric, o da yedek olur). Fikret baskan da bunu dusunuyor zaten haberiniz yok daha. Yabanci ulkelere seyahatlerin sebebi de bu. 11'u bir ust seviyeye tasiyacagiz, yedekler ise kaliteli, gelecek vaad eden genclerden kurulacak. Bunu yapmazsak zaten UEFA donemindeki GS gibi kisa sureli, donemsel basarinin otesine gidemeyiz.