yeni icat ya da eski icadın bir önemi yok, evrim yavaş işler, eğer ilk şeker fabrikası 1 milyon sene önce kurulsaydı hakkın olabilirdi, ama şu anki durumda işlenmiş şeker ve onun yaygınlığı üç yüz senelik bir hikâye bile değil. 2500 sene önceye kadar götürebiliriz işlenmiş şekerin tarihini, 1000 sene önce ilaç olarak kullanılıyordu, fakat lükstü ve herkese ulaşamıyordu; artık şeker her yere yayılmış durumda, bu da tüketim fazlalığını ve hastalıkları beraberinde getiriyor. pankreas konusu ise evrim geçirip insüline ihtiyacımız kalmayacak bir duruma geliriz anlamında kullanmıştım, yoksa büyümesi de bir çözüm değil. meyveyi bile her dönem yiyebiliyoruz artık, halbuki yakın zaman önce hepsinin mevsimi vardı; tropik meyveleri alabiliyoruz, halbuki onlar bizim metabolizmamızın tam olarak tanımadıkları yiyecekler. muz çok çekirdekten oluşmuş bir meyveyken onu bir şeker deposu haline getirebiliyoruz, verilebilecek birçok örnek var. kısaca tüketimin bilinçli yapılması gerek, tuz da şeker de şu anda fazla tüketildiği için zararlı. üstelik bu tüketim doğal halleriyle değil işlenmiş halleriyle gerçekleşiyor; ama bunlara kötü deyip iyotlu tuzun çok önemli problemleri çözdüğünü inkâr etmenin de anlamı yok. yani eksiler ve artılar var, fakat bu yoğunlukta şekerin, tuzun eksileri, artılarını fazlasıyla geçmiş durumda.
şeker tarihin hiçbir döneminde şimdiki kadar yaygın olmadı, ama neticede söylediğin gibi bu yüzyılın bilgilerini baz alarak konuşuyorum. elinizden geliyorsa işlenmiş olanından uzak durun bence; gelmiyorsa ve bu bağımlılık değilse, bilinçli bir tüketimse diyecek bir şey yok, tüm kötülüklerin anası şeker değil mutlaka.
söylemek istediğim bu zaten kötü olan şeker değil fazla tüketim bu sadece şekerde değilki tükettiğin her şeyin
fazlası zararlı tuza zararlı diyemeyiz kanımız bile tuzludur tuz vücut için vaz geçilemeyecek besin kaynaklarından biri
hayvanlar ihtiyaç karşılamak için tuz yalar çünkü besinlerden alabileceğin bir şey değil yabani sürüler tuz ihtiyacını karşılayabilmek için
yüzlerce km katedip tuz yataklarına gider. şimdi biri çıkıpta tuz zararlı derse ayıp eder. her şeyde olduğu gibi fazlası zararlı
mesela iyot tüketimi için iyotlu tuz kullanın denir ama deniz kenarlarında yaşayanların iyotlu tuz kullanmaması gerekiyormuş.
ben şeker zararlı değil derken şeker küpüne düşünde demiyorum kelimeleri doğru telafuz etmek gerekiyor. Şeker yani glikoz
vücudun ürettiği bir şey zaten vücudun besin kaynağı buna zararlı diyemezsin vucutta bunu yakacak evrimleşmiş bir sistem var
en temel besin kaynağına zehir demenin manası yok sadece ihtiyaçtan fazlasını tüketmeyeceksin su bile aynı ihtiyacından fazlasını
tüketirsen su zehirlenmesine uğrarsın ciddi ölümcül bir şey. tedaviside düşman ilan edilen tuzdur.
vücuttaki her maddede sorun miktar değil diğerlerine karşı oranıdır. Bu oranlar korunmalı bozulduğunda bozan ne olursa olsun
aynı oranda tehlikelidir. Bu su olur glikoz olur protein olur. hiç farketmiyor. bir şeyleri günah keçisi ilan etmek yanlış
vücudun hepsine ihtiyacı var ama doğru tüketimle.