Global futbolda kişiye bazlı veya kıvrak adamlara bağlı yani en basit tabirle 10 numara önderliğinde gerçekleşen oyun yapısı yok artık. O yapı Hagi zamanlarında, Alex zamanlarında işleyen bir yapıydı fakat artık yok. Bu sebeple bir oyuncuya bağlı oyun yapısı artık işlemiyor.
Dünyanın en büyük takımlarına bile baktığımız zaman pas organizasyonu ile oynadıklarını ve belli bir sisteme bağlı kaldıklarını görüyoruz. Barcelona, Bayern Münih, Real Madrid, Atletico Madrid, Juventus gibi.. Bu takımların içerisinde dünyanın en iyi futbolcuları var fakat bir adam üzerinden gitmiyor bu takımlar. Hepsi bir uyum ve sistem içerisinde harmanlanıyor..
Bizim bu seneki en büyük yanlışımız oyun yapımızın sadece Quaresma üzerinden sınırlandırılması oldu. Bir nevi buna mecbur kaldık aslında. Geçen seneki oyun yapısında Töre, Olcay, Oğuzhan, Atiba, Sosa ve Gomez vardı ve belli bir sistem içerisinde pas oyunu oynanıyordu. Bir çok maçta Quaresma sonradan oyuna girip katkı verdiği için bu yapıda fazla sırıtmıyordu.
Fakat bu sene işler değişti. Bu sebeple Quaresma en ufak bir disiplinden koptuğunda takımdaki dinamikler sarsılıyor ve göze batan kişi Quaresma oluyor. Anlıyorum elde olmayan sebepler var fakat bu durum Quaresma'nın suçu olduğu kadar yönetiminden tut, teknik heyetine kadar herkesin suçu.. En başından bu yapıya izin verilmemesi gerekiyordu fakat olan oldu, son dakika Sosa gitti, Gomez gelmedi vsvs.. Dedim ya beklenmedik ayrılıklardı bunlar, bu sebeple yönetimi, teknik heyeti çok fazla eleştiremiyorum. Ayıp olur çünkü, haksızlık olur.
Belirttiğim gibi bu seneyi bir şekilde Şampiyon olarak atlatıp önümüzdeki dönemlerde şimdiki yapıdan kurtulup yine sistem yapısına dönmemiz gerekiyor. Şu anda da çark dönüyor fakat tekleyerek.. Takımdaki dişlileri öyle bir oturtmak lazım ki tam verim alınabilsin..
Seneye Quaresma takımda kalır veya gider orasını bilemem fakat seneye sistemi bir şekilde oturtup yeniden sistemli bir futbola dönüp kalırsa dahi Quaresma'yı hamle oyuncusu olarak kullanmak lazım. Tıpkı geçen seneki gibi.