Selam arkadaşlar,
Öncelikle tekrar FFP kuralımızı hatırlatmak istiyorum kısaca;
1- beşiktaş'ın oyuncu alırken bonservise harcayacağı para, oyuncu satışından kazandığını geçemez.
2- bu bakiye bir sonraki seneye sarkamaz.
yani geçen sene 25 sattık, 12 harcadık. bu sene hiç satmasak da 13 harcarız diyemiyorsun. sene başında sıfırlanıyor.
not: bu arada bizim yönetim akıllıca bir hamle yaptı, ersan'ı ara transfer sezonu bittikten sonra sattı. yani oradan gelen 7 milyon euro'yu bu sene kullanabileceğiz.
2. çözüm ne? bonservisi elinde oyuncuları kapatalım, imza parası verince bonservis sayılmaz. ama bu da sorunları çözmüyor. çünkü alttaki maddeye takılıyorsun:
3- şirketimiz 2016/17 sezonu için azami 10 milyon avro başabaş hesap açığı vermeyi taahhüt etmektedir.
yani transferleri o şekilde yapsan da, sene sonunda dönüp dolaşıp sana giriyor.
10 milyon avro açık verme hedefi tutacak mı peki? 2015/16 sezonunda azami 20 milyon avro başabaş hesap açığı vermeyi taahhüt etmiştik. metin albayrak'ın açıklamasına göre, 13 milyon euro açık vererek kurtardık.
(stad açılışının zamanlamasının ne kadar mühim olduğu da ortaya çıktı bu arada.)
seneye şampiyonlar ligi'nden gelen parayla, 10 milyon euro açık verme taahhütünü tutturmamız mümkün, ama çok ince bir çizgideyiz. çünkü bu sene 25 milyon euro'luk futbolcu satışı yapmıştık, seneye ne kadar yapabileceğimizi kestirmek zor.
kısacası yönetimin transfer konusunda eli biraz bağlı. transfer bütçemiz ersan ve atınç'dan gelen 8 milyon euro'dan ibaret.
Kısa vadede satmayı ve para edeceğini düşündüğümüz 3 oyuncumuz var;
-Boyko
-Töre
-Q17
Bu oyuncuları satabilirsek, ŞL ve diğer gelirleri de düşündüğümüzde bu sene büyük ölçüde başabaş noktasını tutturabiliriz. Yalnız ilk önce Pektemek, Veli, Pedro ve Milo'nun kontratlarından da kurtulmamız gerekiyor. Çünkü oyuncu satışı ihtimal, kontratlar ise realite.
Benim hesabıma göre sadece Boyko satılacak. Diğerlerinin (Q17 ve Töre) elden çıkması benim için sürpriz olacktır. Bir de pedro, veli pektemek'i falan satarsak Oradan da EUR 2-3 milyon doğrultsak elimizde kabaca EUR 10-12 milyonluk bir transfer bütçemiz olacak bonservisler için.
En baştan beri söylüyorum; dediğiniz gibi 4-6 oyuncu gelmeyecek. Burada kendimiz yırtıyoruz, sonra hayal kırıklığına uğrayıp yönetime, taraftara sallıyoruz. Bu olmasın. En fazla 3+1 düşerse kaleci alınacak. Çünkü sadece free oyuncuları almak veya düşük bonservis vermek yetmiyor, maaş ve futbol kulübü giderleri de FFP hesabına dahil.
- Gökhan Gönül geldi diye varsayıyorum,
- Dedikodulardan anladığımız kadarı ile Skertel'da geldi.
- Bir tanede orta saha gelecek diyordum ama sanırım Şenol Hoca Tolgay'dan faydalanmak istiyor. O nedenle sol bek transferi yapılacaktır. Ben olsam sol bek transferi yapmazdım. Beck'i sol beke at (hoffenheim'da sol bek oynayıp, tekrar milli takım havuzuna girmişliği var), İso'yu onunla yedekle. GG sağ bek. Bek rotasyonu %70 çözülmüş olur. Bir sene sonra gerçek bir sol bek alırsın.
- Bana göre en önemli pozisyon kaleci. Kaleci mutlaka ama mutlaka çözülmek durumundadır. Tolga ile seneyi çıkaramayız. Tolga'nın %100 kurtardı dediğimiz tek bir tane maçı bile yok. Bazı maçlarda kritik kurtarışları var. Kaybettirdiği ise hesaplanamaz. Takımın iki kangreni Tolga ve ismail. Maça gidenler zaten bunu daha iyi anlayacaktır. Bazı arkadaşlar burun kıvırıyor ama Karcemaskas şu an itibarı ile Tolga'dan en az 2 gömlek iyi bir kaleci. Ve bence yan topları falan Tolga'dan çok daha iyi. Hazır sözleşmesi bitmişken mutlaka çökülmeli. Mutlaka kadroya katmamız lazım eğer Adler, Ospina, Kostil falan olmayacaksa.
Gökhan Gönül'ün bitmesine istinaden, beklentim şu şekilde arka alan için;
YENİ KALECİ
(TOLGA)
BECK RHODOLFO SKERTEL G GONUL
(ISO) (TOSIC) (MARCELO) (CIKARSA BECK BURAYA GEÇER)
Bu arada Gökhan Gönül transferi kötü değil. GG orta/iyi kalitede bir bek ve zaten o kalite bir bek almaya kalksak yine EUR 2-3 milyon bonservis EUR 1,5 civarı maaş vermemiz gerekebilir. Aynı hesap maliyet açısından.
Bir de şapkadan bir sol bek transferi çıkarsa benim için uygundur. Öncelikli hedefimiz ŞL'yi 3. bitirip ligi şampiyon bitirmek olmalı. ŞL'de gruptan çıkarız falan çok uçuk hedefler. Haa çıkarsak eyvallah ama planlama ona göre yapılamaz.