Ücretsiz bilet konusunun çok iyi bilinmediğini fark ettim. Burada işleyiş nasıl, bilip bilmeden konuşmamak lazım.
Stadın 43 bin kapasitesinin 30 bini kombine, 5-6 bini biletli satışsa, kalan biletlerden sponsorlara, kulübe, federasyona, GSGM'ye falan yer ayrılır. Sponsor biletleri sponsor şirketteki sorumlu kişilere verilir. Benim elimden hiç değilse 300 sponsor bileti geçmiştir, passo öncesi kara düzen yürüyen bir süreçti bu, nitekim basılı biletlerle yürüdüğünden, hamiline bilet durumunu doğuruyordu. Satışa açık, ranta açık korkunç bir iş.
Passo sonrası durumda bugün, örneğin THY, bilir ki her maç şu şu şu tribünden şu kadar biletleri var. O biletlerin kontrolünü sağlayan kişi tepeden başlayarak talep toplar ve genelde müşteri / kampanya önceliklendirmesi ile biletleri TC Kimlik numaralarına tanımlayarak dağıtır. Bu biletler bedelsizdir ama Passo'ya tanımlandığından aslında artık takibi mümkündür. Karaborsası da çok kolay engellenebilir. Dağıtılmaz bilet yaparsınız, devir edilemez, olur biter. Ya da kim kime devretmiş incelersiniz, ceza verirsiniz, bin tane yolu var.
Şimdi geçmişte zurnanın zırt dediği yer burası. Beşiktaş JK'nın ve diğer tüm kulüplerin yönetimlerinde dönem dönem kulübe sponsor da olmuş kişiler vardır. Bu kişilerin elindeki biletlerin kontrolü dolaylı olarak kulüp yönetiminde demektir. Yani o gördüğünüz, karaborsaya düşen biletlerin bir kısmı yönetim tarafından birilerinin eline tutuşturulup, mamalama operasyonu olarak kullanılmıştır.
Kulübe ayrılan biletler ise ayrı bir muamma. Malum Denizli maçı döneminde olduğu gibi, tribüne baskın yapmaktan, taraftar gruplarına bedava dağıtmaya, eşe dosta vermekten, topçu ailelerine dağıtmaya kadar çok geniş bir spektrumda verilir bu biletler.
Neticede, biletlerin kontrolü Çarşı'da değil, YÖNETİMDEDİR arkadaşlar. Bir statta ücretsiz ağırlama biletleriyle karaborsa olup olmayacağına yönetim karar verir.
Aynı şekilde ücretli biletlerle karaborsa olup olmayacağına ise, arz-talep dengesi karar verir. Bunları bir taraftar grubundan belli kişilerin yapması, hiç bir şey değilse skandaldır, (
Hakaret Yasak)₅. Bu karaborsa dönem dönem Biletix personeli aracılığıyla, dönem dönem de yönetim elinden yapılmıştır. O biletler ücreti mukabili ayrılıp, birilerinin eline verilir. Bunlar Karagümrüklülerden de olabilir, Çarşı'dan da olabilir, bir derneğe bağlı üyeler de olabilir. Bu biletler bir şekilde gişede satıldığı fiyattan pahalıya talep görüyorsa, satılır. Bilenler bilir, bazen üzerindeki fiyattan ucuza bile karaborsadan bilet alırsınız, o biletlerin sırrı, yönetim / ya da yönetim yanlısı birileri tarafından satın alınıp, birilerinin eline dağıtılmış olmasındandır. Kimse gidip 100 lira ödediği bileti 50 liraya satmaz.
Neticede bu karaborsa konusu için Çarşı'yı suçlamak cehalet ve kolaycılıktır. Olayları bir kaç boyuttan değerlendirerek ilerlemeniz gerektiğini düşünüyorum. Çarşı'yı ve diğer tribün gruplarını, hatta dernekleri dönem dönem avuçlarına almak amacıyla yönetimlerin kolladığı, bazı "yoldan sapan" kişilere çıkar sağladıkları doğrudur, hepsi bu. Buradan yola çıkarsanız, yönetimleri daha iyi incelemeniz gerektiğini görürsünüz. Kimse sütten çıkmış ak kaşık değil maalesef.