İlk olarak herkese merhabalar.
Çoğu kullanıcının ilk mesajında belirttiği gibi ben de uzun zamandır forumu ve özellikle stat konusundaki gelişmeleri yakından takip ettim. Stadın inşaat sürecinde çok detaylı, doğru ve güzel bilgiler edindim bu forum sayesinde. Bu süreçte ciddi mesai harcayarak bu bilgileri bizlere ulaştıran tüm forum kullanıcılarına çok teşekkürler.
Bu güne kadar üye olmadım çünkü stat konusunda sağlayabileceğim değerli, yeni bir bilgi yoktu. Bu yüzden izleyici olmayı tercih ettim.
Fakat son günlerdeki Çarşı tartışması ve bazı arkadaşların bu tartışma sırasında takındıkları kırıcı ve taraflı tavir beni çok rahatsız etti. Bu haksızlığa daha fazla seyirci kalmak istemedim ve bu yüzden üye oldum.
Çarşı'ya muhalif ve eleştirel olarak yaklaşan arkadaşlar argümanlarını agresif ve gerçeği yansıtmayan genellemeler üzerine kuruyorlar. Bu genellemeler içine atılarak, "marjinelleştirilmemek" için biraz kendimden bahsedeyim. Ben yaklaşık 20 yıldır Beşiktaş maçlarına gidiyorum. İnönü'de 200'e yakın maça gitmişimdir. (Üniversite yıllarında 7 yıl şehir dışında olmama rağmen) Bunların büyük çoğunluğu Kapalı'da izlediğim maçlardır. Kapalı'da izlediğim maçların çoğu da kapalı göbekte veya kapalı göbeğin bir yan bloğunda izlediğim maçlardır.
Yeni stat için kombineler satışa çıktığı ilk saat içinde kapalı üst kombinemi aldım. Feda sezonu dahil son 9 yıldır tüm sezonlarda kapalı üst kombinem vardı. İnönü dışında geçirdiğimiz 3 sezonda yaklaşık 30 maça gitmişimdir. Göztepe'deki evimden maça gidip gelmek için toplamda yaklaşık 5 saati yolda geçirmek durumunda kaldığımı da belirteyim.
Gardolabımın herhalde 4'te 1'i Beşiktaş forma, tshirt, atkı, mont, şort vb. ürünlerinden oluşuyordur herhalde.
Çok kişiselleştirmek istemiyorum konuyu ama Türkiye'nin en iyi okullarında okudum. Uluslar arası ilişkiler bölümünde yüksek lisans ve araştırma görevliliği yaptım. Uluslar arası dergilerde makalelerim yayınlandı vs.
Bunları yazmamım nedeni bundan sonra yazacaklarımın ya işte zaten siz medeniyetten uzak, maganda, takıma destek vermekle alakası olmayan, çıkarcı karaborsacılarsınız minvalinde cevaplar almamak.
Bu tartışmalar ve stadın inşaatı sürecinde bırakın kapalı üstte benim gibi onlarca, yüzlerce maça gitmeyi kaç tane Beşiktaş maçına gittiği yazdıklarına bakılırsa çok şüpheli arkadaşlar Çarşı'nın insanlara nasıl terbiyesiz ve yakışıksız bir şekilde davrandığından bahsettiler. Bana bu kadar maçta Çarşı'dan kimse hadi bağır, neden bağırmıyorsun lan vb şekilde hiç hitap etmedi. Tribünde belli durum ve zamanlarda hadi arkadaşlar sağlam, hadi beyler maç gidiyor vb. şekilde tribündekileri gaza getirmeyi amaçlayan yönlendirmeler olur. Ben de bu şekilde herhangi bir kişiye yönelik olmayan, çevremdeki kişileri genel olarak hedefleyen yönlendirmeler yapmışımdır yıllar içinde. Bunlardan alınan, sinirlenen var mıdır bilmiyorum ama olduğu zannetmiyorum açıkçası. Ben hiç bir zaman alınmadım. Lise çağlarında yeni açıkta daha kişisel ve terbiyesiz tavırlar gördüm. Ama bu gruplar Çarşı ile ilişkili gruplar değillerdi.
Beleşçi olmak, çıkarcı olmak, Beşiktaş üzerinden kazanç elde etme konusunda ise eminim bu şekilde kişiler tribünde tüm grupların içinde vardır. Ama ben her ne kadar dar anlamda bakıldığında Çarşı üyesi olmasamda (gerçi böyle bir üyelik de yok şu an ama neyse), yıllardır kapalı üstte yer alan bir Beşiktaş taraftarı olarak geniş anlamı ile alındığında Çarşı'dan olduğumu düşünüyorum. Ben hayatımda sadece 1 maça kendi cebimden para vermeden girdim. (Lise çağında bir arkadaşıma gelen davetiye ile Numaralı'ya gitmiştim). Çarşı'dan onlarca yüzlerce kişi de şu an kapalı üstten kombinelerini almış durumda. Çarşı'ya atıp, tutan bazı arkadaşlar tribüne ve taraftarlığa sadece takıma yapılan maddi katkı üzerinden bakarken, kendi satın aldıkları kombinenin Kapalı Üst kombinesinin yarısından ucuz olması ve hatta bazılarının kombinesi bile olmayan, sadece açılış maçına gelmeyi planlayan, düzenli olarak maça gelmeyen kişiler olması da ayrı bir çelişki ama bu konuya çok girmek istemiyorum çünkü ben zaten taraftarlığa bu şekilde bakmıyorum. Ayrıca tartışırız isteyen olursa.
Yerine oturma, merdivende durma vs konularılar da çok konuşuldu. O konuda da kısaca birkaç kelam etmek istiyorum. Ben tribünde bu güne kadar hiç oturarak maç izlemedim, izlemeyeceğim. Benim için oturarak maç izleyen bir tribün, bitmiş bir tribündür. Stadın belli bölümlerinde tabiki insanlar genel olarak oturarak maç izlemeyi tercih edebilirler. Ama bu tercih edilen tribün Kapalı Üst olamaz. Bunu yapabilmek için beni ve benim gibileri o tribünden tasfiye etmeniz gerekiyor. Bu tasfiye zorla olacaksa, kimin kime gücünün yettiğini ileriki zamanlarda göreceğiz. Ama ben o tribünden mücadelesiz tasfiye olmam şahsen. Beni tasfiye ettiğinde Beşiktaş ne zamanır, ne kaybeder o da ayrı bir tartışma konusu. Mücadeleyi kavga dövüş olarak algılayacak arkadaşlar olacaktır. Bahsettiğim bu yöndeki bir mücadele değil. Sözlü ve görsel protesto unsurları ile yazılı, sözlü, görsel tüm medya kanallarını ve tüm kulüp kanallarını kullanarak yapılacak bir mücadeleden bahsediyorum.
Biliyorum çok uzun oldu ve çoğu kişi okumayacak ama son olarak da politika yapma konusuna değinmek istiyorum. Bazı arkadaşlar devlet kurumlarına olan takdir, destek ve tebriklerini dile getirip, ardından tribüne politika sokmayalım dediklerinde herhalde bizleri salak zannediyorlar. Devlet gelinen noktada ülkemizde maalesef AKP ile eş bir kurum haline dönüştürüldü ve tüm birimleri ile iktidar partisinin kontrol ve yönetiminde. Bu şartlar altında bu görüşleri dile getirenler benim gözümde iktidar partisi savunuculuğu yapmaktadırlar ve bunu Beşiktaş adının geçtiği bir alanda yapılıyorsa (bu forum olabilir, stad olabilir, semt olabilir) benim şiddetle karşı çıktığım bir politik görüş kendini ön plana çıkartıp, benim görüşümün de dile getirilmesini engelliyor demektir. Ben bu duruma da sonuna kadar karşı çıkarım. Bu fırsatın verilmemesi veya engellenmeye çalışılması da bilinçli veya bilinçsiz belli bir tarafın çıkarına uygun şekilde hareket etmek anlamına gelir en hafif değerlendirme ile.
Herkese saygılar,
Kıvanç