Mimar Bünyamin Derman röportajından
*Kulüpte önceden çizilmiş 10 tasarım vardı. .. çoğu hotel vede avm’yi de içermekte olan projeleri ne yalan söyleyeyim, beğenmedim. sonrasında bir avan proje tasarısı yaptım, sundum. beğenildi. lakin asıl muvaffakiyet siyah beyaz beşiktaşlılar jimnastik kulübü’nündür. çünkü inönü sahayı tarihi bir eserdi, sit alanı içerisinde bulunuyordu. kentin en yoğun ve kesif trafik noktalarından birindeydi. izinler yoktu. ”
*Vodafone arena stadyumu projesini mimarlar odası’na, kamuoyuna, anıtlar yüksek kurulu’na, hükümetten dört bakana defalarca anlattım, sunumlar yaptım. tümünü ikna da bulunduk onay almış olduk. bu projede akademik yanlış yoktur. 140 .000 metrekarelik bir alan içerisinde bir çok kısıtla, kentsel gerekliliklere uyarak, bir eser ortaya getirdik.
*Tayyip bey (sayın cumhurbaşkanı) projemizi çok beğendi. çok sağlıklı bir sunum yapmıştık. sayın cumhurbaşkanı’nın onayı olmasa bu sahayı yenileyemezdik. şuanda burda samimiyetle anlatmak isterim.
*Doğan hasol abimiz başta olmak üzere bir çok meslek büyüğümüz buna karşı çıktılar. kent içerisinde bu şekilde bir stadın hatalı olacağını söylediler. onların kendisine saygı duyuyorum. lakin orada yeniden stadyum yapılması siyasi bir karardı.
( Dağon Hasol 1990-96 yılları arasında Galatasaray Spor Kulübü yönetiminde üç dönem 2. Başkan olarak görev almıştır.)
*Taraftarımızın tezahüratı, - 6 metrede yoğunlaşıp rüzgarla, açıklıklarla dağılmayacağı için eski desibel rekorunu da kıracak. açık, seçik, kesin vede net söylüyorum : bura arena stadyumu buradan çıkış yok! evet, hiç bir ekip kolaylıkla kolayca çıkamaz. ”
*“Bu projeyi çizip gerçekleştirdikten ardından beşiktaş’ı sevdim, neticede beşiktaşlıyım” .“Kulübe üye olmak için başvurdum. acaba beni kabul ederler mi? ”
*Stadın çatısı 1500 ton. gene de hafif sayılır. silüeti bozmamak için saha zeminini deniz seviyesinden 6 metre aşağıya çektik. bu idaremize bir avantaj sağladı.
*Derman vede başkan Orman, arena stadyumu projesini tamamlanmadan önce frankfurt’a, wald stadı’na gitmişler. orada bulunan asma - germe halatlı düzeni çok beğenmiş. başkan’a çatıyı colosseum’u günümüze taşıyan çatıyı göstermiş. .. “pahalı bir sistemdi lakin farklı alternatif yoktu. en uygunu bu idi.
*Kot farkını vede 37 derecelik eğimi çok sağlıklı kullandık. stadın her yerinden tüm herkes üstelik alan içindekini üstelik de bütün karşı tribündeki insanları çok rahat görecek bu rahatlığı hiç bir statta bulamazsınız. ”
*En beğendiği stadyum:“isviçreli herzog’un 2014’de hizmete girmiş olan projesi matmut atlantique sahayı. .. bembeyaz görüntüsüyle görkemli bir spor tesisi. ”