Mali durumumuz üzerine;
3 büyükler arasında en az borcu olan takımız. Geliri en az hatta potansiyel gelirinin yarısı olmasına rağmen en az borçlu olan takımız.
Tabi bunun bir bedeli oldu. 10 yıldır toplanılan kupaları izledik sadece ama devran Galatasaray açısından döndü 2 sene içinde Fenerbahçe açısından da dönecek onlar da başladı bize bir şey olmaz demeye onlara da 'uf' olacak.
Gelirimiz 240 milyon. Bu gelirin içinde Vodafone stat sponsorluğu geliri olan 20 milyon lira yok. Stat kombine ve gişe gelirinden yaklaşık 80 milyon bekleniyor bunun 60 milyonu yok. Stat reklam anlaşması olacak olan yaklaşık 30 milyon yok.
Bunlar reel rakamlar bunları üzerine koyunca 350 milyonu buluyoruz.
Bunlara ek olarak şampiyonlar ligine gidersek yaklaşık 100 milyon kasaya girecek. + Olarak konser, otopark ve ziyaret gelirleri dahil olacak kaba hesapla 500 milyonu göreceğiz. Ki buna 3 yıllık stadılan vip ve localar dahil değil onların da getirisi yıllık 40 milyon.
Seba'dan alacağımız kira geliri senelik 40 milyon. 30'u temlikli. 2 sene içinde bu da açılacak. Bu da bu gelirin içinde yok.
Özetle kulüp Şampiyonlar ligine gittiği sene 500 gitmediği sene 400 milyon bütçe yapacak diye tahmin ediyorum. Buna artı pazarlamak ve forma satış miktarındaki artışları da koyabilirsiniz.
Sonuç olarak; kadroya harcanan maaş ve maç başılar teknik heyet ile yaklaşık 130 milyon şuan. Bütçenin %30'u diyebiliriz bu da FFP'yi fazlasıyla tatmin eden bir yüzde.
60-70 milyon seviyesinde bir vergi ödüyoruz her sene. Bunlar dışında kalan giderler ne kadar bilmiyorum ancak yılda 80 milyon da borç faizi var. Düzenli ödemeye başlayınca bu yapılandırılarak bu faizden yırtabiliriz.
2 sene boyunca borcun sabit kalacağını 2019'dan itibaren her sene 100-150 milyon aşağı trende geçmesini umuyorum. Tabii henüz kullanılmayan ve değeri 80 milyon dolar civarı olan bir arsamız var Fulya'da. Bu devreye girebilir. Belki Fulya'nın 10 yıllık kira geliri temlik gösterilip yüklü düşük faizli bir kredi çekilip tüm borçlar tek bir yere de sabitlenebilir.
Demirören ile hesap kapanabilir. Yayın ihalesinde 2 katı kadar artış bekleniyor. Özetle bu anlayış devam ederse iyi yoldayız.