Günay ve Veysel geliştirilemez mi ? İkisinde de tık yok. Ayrıca şuna da katılmıyorum. Bir insanın fiziksel olarak gelişmesi için yaş önemli değildir. 30 yaşındaki bir adam omuzlarını kuvvetlendiremez mi veya bacaklarını kuvvetlendiremez mi ? Ki bunu sende Quaresma Bjk Tv'ye çıktığında söyledin Q7 bize ilk geldiğinde fiziksel olarak kötüydü şimdi fiziksel olarak daha iyi görüyorum. Kısacası benim için Sambade vasat bir kaleci antrenörüdür.
30 yaşında bir insan fiziksel olarak tabi ki kuvvetlendirilebilir.
Ancak 30 yaşındaki bir kaleci oyun içi fiziği olarak kuvvetlendirilemez. Tolga'nın omuzlarını şişirmesi onun kaleciliğine hiçbir etki yapmaz. Muslera'nın deltoidi belki Tolga'dan kötüdür ben fizik tedavisi sırasında gördüm yakından adam tığ gibi. Tolga'nın anatomisi en başta bir kaleci anatomisi değil zaten. Omuz artık kronik hale gelmiş gibi bir şey.
Kalecilerde 30 yaşından sonra refleksler geri gitmeye başlar, daha fazla çizgi kalecisine dönüşmeye başlar. Refleks geri giderken mental olarak pozisyon alma özelliği gelişir bu da dengeler durumu. Uçarak kurtardıklarını uçmadan kurtarabilmeye başlar. Tolga'da bu olmadığı için, refleksler de geriye gittiği için iyice kötü bir kaleciye dönüştü.
Quaresma'nın sırtı, kanatları ve omuzları geliştiğinde bu onun çizgide dengede durmasını sağlar, arttırır ancak mesela onun da hızı, hızlanması, çevikliği geliştirilemez. Özetle yapılabilecekler özellikle fiziksel olanlar belli bir yaştan sonra çok zor, olanların da oyuna katkısı az. 30 yaşından sonra bir oyuncuya yapabileceğin en büyük iyilik kondisyonunun düşmemesini sağlamak.
Edit: Günay geçen sene baya gelişti bu arada. Veysel'i de hiç oynamadığı için bilemiyoruz.