Hocam bu soylediklerinde ana fikre, yani transfelerin geriye donuk degil kendi iclerinde degerlendirilmesi gerektigine katilmakla beraber detaylarinda katilmadigim noktalar var.
1) Franco kendi donemi icinde kesinlikle iyi transfer olarak degerlendirilemez kanaatindeyim. Hangi donemde geldi Franco? FEDA donemi akabinde, 100'lerce icra dosyamizla mahkeme kapilarinda dolasirken, Avrupa'dan men edildigimiz, ffp'yi tutturamadigimiz, cep delik cepken delik donemde. Bu donemde sen genc yetenek olabilir diyerek, baska bir kitadan, 3 MILYON EURO gibi o donem icin fahis denecek rakama banko oynama ihtimali bile belirsiz bir oyuncu aliyorsun. 1 sezon kenar susu oluyor, 1 sezon oynuyor ve takimin iyilerinden olamiyor. (30 yasinda, 1.92'lik De Sutter'i 20 metrelik alanda yakalayamayip, fark yemesi ve bizim de akabinde golu yemememiz icimde hicrandir sahsen) Bu sezon yine kenar susu. Performansini da gectim, asil donem kosullari icinde basarisiz transferdir bana gore.
2) Tosic'le ilgili ben de faydali olabilir dusuncesindeydim ama su anki dusuncem kulubun kapisinin bile onunden gecemeyecek seviyede oldugu yonunde. Ust uste iki mac kendi kalesine gol atarak kulup tarihimize gectigi icin de degil, orta yapmak, pozisyon almak gibi en basit en temel seyleri yapmaktan dahi aciz oldugu icin. Ne kadar agir oldugundan bahsetmiyorum bile. Besiktasin transferden 18 milyon euro kazandigi bir donemde kesinlikle Tosic'den iyisi olabilirdi. Katkidan cok zarar aldigimizi soyleyebilecegim ender oyunculardandir. Herhangi bir pozisyonda 1. yedeginin Tosic oldugu takim her an patlamaya musaittir. Bundan sonrada faydadan cok zarar getirecegini dusunuyorum, saha da 1 oyunculuk yer tutmanin otesinde faydasini gormedim.
3) Yildiz oyuncularin Turkiye'ye dolgun maaslarla geldigi dogru ama illa boyle oyuncularla mi basari veya iyi futbol mumkun? Biz kendimizi fb ve gs'yle kiyaslayacagiz bu konularda. Gs 82 gol atip, 83 puan yapip, yildizlar toplulugu fenerin onunde sampiyon olup bize 30 puan fark yaptiginda orhan ak, volkan, cihan haspolatli, inamoto, ilic, orkun, necati gibi oyuncular takimin belkemigiydi. Hepsinin toplam maliyeti pedro franco'nun bonservis+4 yillik ucreti etmez. Bu donemde gs, kasaptan bile icralik oluyordu, hani meshur canaydin'in bakanin karsisinda hungur hungur agladigi soylenen donem... bunun pek cok ornegi de var ama nedense bizim ayni un ve sekerden bu helvayi yaptigimiz pek vaki degil. Ne gecmis yonetimler doneminde, ne de simdi.
4) "Herşeyi aynı anda istiyoruz, olmuyor. Hem stad yapılsın, hem en iyi oyuncuları alalım, hem borçlar azalsın, hem mali denge kurulsun... bunların hepsi aynı anda olmuyor işte." demissin,
Ezeli rakibimiz Fenerbahce bu saydiklarinin hepsini ayni anda yapti. Alexler, Anelkalar, Appiahlar, PVHler stad insaati doneminde geldiler. Su an bile bizimkinin yarisi borcu var Fenerin. Yapan yapiyor demek ki, bu is biraz da sapkadan tavsan cikarma isidir, bizde pek tavsan cikarma olayi olmadi ne yazik ki.
1 ve 2. madde için bişey diyemem, senin görüşün. Tabii ki haklı olduğun yönler var ama uzatmanın alemi yok

Bizim yazışmalardan da anlaşılacağı gibi ne kokan ne cürüyen transferler

3. madde için, anafikir doğru olsa bile örnek yanlış. O dönem tamamen yüz yılda bir olacak bir şampiyonluk. Denizli maçında Fener'in neler kaçırdığı, son 6-7 hafta GS'nin nasıl maçlar kazanıp FB'nin nasıl puanlar kaybettiği ortada. Artı, o donem kadroda Hakan Şükür, Hasan Şaş gibi tecrübeli ve takımı karakter oalrak sırtlayan tipler mevcut GS'de. Yani şu an bizde olmayan

Günümüz futbolunda, özellikle son 5 yılda dünyanın hiçbir yerinde iyi, kaliteli ve kariyerli oyunculardan kurulu olmayan bir takımın başarı elde etmesi mümkün değildir. Varsa bile istisnadır. ŞL'de top 16'ya kalan takımların sanırım 13-14 tanesi her sene aynı takımlardır. Top 16'ya ancak çok büyük sürprizlerle 1-2 değişik takım kalır. dünyanın en iyi oyuncularının ve en iyi antrenörlerinin bu takımlarda olması tesadüf mü?
Son maddeye ise tamamen katılmıyorum, o zamanki ekonomik büyüklük, borç/mali denge, gider durumları ile şimdikilerin alakası yok. Kaldı ki Aziz Yıldırım, 3 tribünü cepten 5 kuruş para çıkmadan sponsorlara yaptırdı. O şekilde bile 2005-2006 sezonunu buldu kendilerine gelmeleri, başarının istikrarlı hal alması.
@AmaralGürses